ארה"ב וישראל חתמו על טיוטת הסכם לפיתוח מערכת הגנה נגד טילים שפיתחה רפא"ל

המערכת, שפיתוחה נחשף ב"גלובס", מבוססת על מל"טים "חמקניים", אשר יירטו את הטילים מעל שטח האויב

ישראל וארה"ב חתמו השבוע על טיוטת ההסכם לפיתוח המשותף של מערכת ההגנה מפני טילים טקטיים, מפיתוח הרשות לפיתוח אמצעי לחימה (רפא"ל). כך מוסר השבועון "דיפנס ניוז".

התוכנית נחשפה ב"גלובס" במארס 1995. ייחודה הוא בהשמדת הטיל המשוגר כבר על אדמת האויב. פרטי הפרוייקט נחשפו בפטנט שרשמה רפא"ל על המערכת בארה"ב, וכפי שפורסם ב"גלובס", השתתף הפנטגון במימון בדיקת ההיתכנות. הפיתוח ידרוש עוד שנים לא מעטות ותקציבים בהיקף גדול, והמל"ט אמור לספק הגנה יעילה כנגד איום טילים.

מהפירסום ב"גלובס" עלה, כי רפא"ל מתכננת להעניק למל"טים תכונות של "חמקנות". בתיאור המערכת, המצורף לפטנט שניתן בארה"ב, נאמר, כי המטוסים שיישאו את מערכות הגילוי ואת הטילים נגד טילים, יזכו להגנה אקטיבית ו/או פסיבית מפני גילוי בידי מכ"ם עוין, ומפני גילוי באמצעים אלקטרו-אופטיים של טילי אוויר-אוויר או טילי קרקע-אוויר שלו.

המל"ט מבוסס על עיקרון השמדת הטילים בעודם במסלול הטיפוס, מעל שטחו של האויב המשגר אותם. זאת, לעומת טיל "חץ", המתוכנן להשמיד את הטילים מעל שטח ישראל. רישום הפטנט בארה"ב חייב את רפא"ל לחשוף פרטים רבים על המערכת. בישראל רשמה רפא"ל את הפטנט על המערכת בפברואר 1992, אך החוק איפשר להגן על הרישום מפני פירסום.

ממציאי המערכת, כפי שנאמר בראש הרישום האמריקני, הם משה גלמן ואריה יבנאי. הרעיון העומד בבסיס המערכת הוא פריסת מטוסים מעל שטח האויב, אשר ישאו טילים נגד טילים. קרוב לוודאי, שיהיו אלו מטוסים ללא טייס (מל"טים), בשל הסיכון לחיי אדם הכרוך בפעילות מעין זו, אם כי המתכננים מציינים, שניתן להפעיל את המערכת גם ממטוסים מאויישים במידת הצורך.

המערכת תכלול תחנת פיקוד קרקעית, אם כי קיימת גם אפשרות לבקרה אווירית עליה, ממטוסי בקרה דמויי "הוקאיי" או "אייווקס". הבקרה המרכזית תכוון את הפעילות ותחלק אותה בין המטוסים שבמערכת.

המטוסים יטוסו גבוה ככל האפשר באטמוספירה, כדי להגדיל את טווח הגילוי שלהם. התרשימים הכלולים בפרוייקט מצביעים על שהות בגובה של 21 ק"מ, אשר תאפשר רדיוס פעילות של 50 ק"מ. המטוסים אמורים לשהות באוויר 28-26 שעות ברציפות, פרק זמן אשר יכלול את שיגורם לזירת הפעולה ואת השבתם לבסיס.

המערכת תפעל 24 שעות ביממה, ותענה על איומים בטווח של עד 2,500 ק"מ - רדיוס הכולל את כל המרחב שבין ישראל לבין תוניסיה, סודאן, גבול איראןאפגניסטאן ודרום צרפת.

השבועון "דיפנס ניוז" מסר השבוע, כי הגנרל לס ליילס, ראש האירגון להגנה מפני טילים בליסטיים (BMDO) סיכם בישראל בסוף ינואר את טיוטת ההסכם, וכי פקידים ממשרד הביטחון ומשרד ההגנה יחתמו בקרוב על ההסכם. עלות הפרוייקט היא לפחות 30 מיליון דולר. «מאת רן דגוני, דרור מרום ואיתמר לוין «ארה"ב וישראל חתמו על טיוטת הסכם לפיתוח מערכת הגנה נגד טילים שפיתחה רפא"ל «המערכת, שפיתוחה נחשף ב"גלובס", מבוססת על מל"טים "חמקניים", אשר יירטו את הטילים מעל שטח האויב