כל ילד בספרד יודע מה זה "אל גורדו" (השמן). כך נקרא הפרס הראשון בהגרלת הלוטו לקראת חג המולד. ב-22 בדצמבר מפרסמים הרדיו והטלוויזיה את המספרים הזוכים, ומי שקטף את הפרס הראשון משלשל לכיסו כרבע מיליון דולר. חברת הלוטו הממלכתית, אונלה, מדווחת כי היא מחלקת 13.5 מיליון פרסים בשנה בשווי של 1.2 מיליארד דולר. חובבי הלוטו בספרד משקיעים 1.7 מיליארד דולר. לפי חישוב סטטיסטי טהור, כל ספרדי תורם כ-40 דולר.
קניית טפסי הלוטו שייכת להכנות לקראת חג המולד, כמו קניית עץ אשוח. בנוסף, הגורדו הוא חוויה קבוצתית: קולגות במקום העבודה, שכנים או אורחים קבועים בבית המרזח השכונתי קונים כרטיסי הגרלה במשותף ורושמים בדייקנות מי השקיע כמה. לפעמים משתמשים הסוחרים בלוטו ככלי שיווקי: למשל: מי שקונה באגט, שותף להגרלה בסכום של 5 פזטות.
אנשי עסקים רבים עורכים גם הגרלה משלהם. למשל, איגוד הקיוסקים במדריד מחלק בין לקוחותיו הטובים כרטיסי הגרלה נושאי מספרים מתוצרת עצמית. מי שמוצא את מספר הגורדו בפתק שלו קיבל סל של דברי אוכל לחג המולד. העיתון "אל מונדו" התחיל ב-23 בדצמבר "משחק חוזר" של הגרלת חג המולד, שבו הוצעו פרסים של עשרות אלפי דולרים.
מי שרצה להיות באמת מיליונר בחג המולד, נאלץ להוציא קודם כל סכום נכבד. כי הגורדו, כמו כל הפרסים, מפוצל מאוד. כל אחד מ-66 אלף מספרי ההגרלה מחולק ל-130 סדרות, שנמכרות לפי עשירונים. עשירון כזה עולה 20 דולר. זו הסיבה שספרדים רבים מתחלקים בהוצאות ההגרלה. רק כך אפשר להמר על כמה מספרים בו-זמנית בהשקעה מתקבלת על הדעת.
מי שרוצה יכול להשתתף בהגרלת הלוטו, שבעה ימים בשבוע במשך כל השנה, במשחק שנקרא "6 מתוך 49". מאז שנת 1812 מתקיימת במתכונת הזאת פעמיים בשבוע ה"לוטריה נאסיונל" לפי דוגמת הגורדו, אם כי הפרסים הרבה יותר צנועים. גם איגוד העיוורים "אונסה" מנהל הגרלה משלו. מוכרים מטעם הארגון, מוכרים קופונים שמחירם 1.35 דולר האחד. מהכנסה שנתית של 2.5 מיליארד דולר אונסה מימן לא רק את מפעליו הסוציאליים, אלא רכש גם כמה חברות תעשייה ושירותים.
נוכח ההיצע הרחב אין זה מפתיע שהספרדים מבזבזים 8 מיליארד דולר בשנה על הימורים. זה כולל את מכונות המשחק המצויות כמעט בכל הפונדקים במדינה ואת משחקי הבינגו הפופולריים, כך שכל ספרדי מוציא כ-500 דולר בשנה על משחקי מזל. סוציולוגים מנסים להסביר מדוע יש כל כך הרבה מהמרים במדינה שסובלת מ-%20 אבטלה, אולם לא מצאו תשובה משכנעת.
הרבה כרטיסי לוטו נמכרו הפעם במועד מוקדם גם בבדאחוז. אנשים מכל רחבי המדינה עלו לרגל לעיר המחוז במערב ספרד, שסבלה משיטפון בסתיו. אמונה עממית אומרת, שזכייה בפרס השמן תאזן את תוצאות האסון. גם תחנת הלוטו בכפר סורט בקטלוניה נהנית מפופולריות רבה. סוכן הלוטו שפתח את חנותו בכפר הרדום לפני כמה שנים, מוכר את כרטיסי ההגרלה שלו היום באינטרנט עד יפאן.
ממכירת לוטו בחו"ל יש, כמובן, סיכונים. רשות ההימורים הממשלתית מזהירה שוב ושוב מרמאים שמציעים בעיתונות חוץ השתתפות בהגרלה לקראת חג המולד. לעיתים אין כל קשר בין הפרסים המובטחים והמציאות, אבל לספרדים אחוזי קדחת הגורדו זה לא מפריע. בערים שזכו בגורדו נערכות כל שנה חגיגות, ומי שלא זכה, רץ אל דוכן הלוטו הקרוב וקונה כרטיס להגרלה המיוחדת שתתקיים ב-5 בינואר. אז ייכנסו שוב כרטיסי לוטו בשווי של יותר מחצי מיליארד דולר למחזור. « «קדחת הימורי הלוטו אחזה בספרדים «הספרדים מוציאים על הימורים מסוגים שונים 8 מיליארד דולר בשנה. השיא הוא בחג המולד, כאשר הפרס הגדול בלוטו הוא רבע מיליון דולר
לתשומת לבכם: מערכת גלובס חותרת לשיח מגוון, ענייני ומכבד בהתאם ל
קוד האתי
המופיע
בדו"ח האמון
לפיו אנו פועלים. ביטויי אלימות, גזענות, הסתה או כל שיח בלתי הולם אחר מסוננים בצורה
אוטומטית ולא יפורסמו באתר.