במשרדיה החדשים של חברת ארית, באזור התעשייה בהרצליה, יושב כיום אדם אחד בלבד, וגם הוא רק במשרה חלקית. שלום חגי, אלוף במילואים, מופקד על שיקומה של מי שהיתה בעבר הבטחה גדולה בתחומי תעשיות הביטחון והטכנולוגיה המתקדמת.
עד לפני מספר חודשים מצבה של ארית נראה היה עגום. החברה, שנוהלה מאז היווסדה על-ידי היזם יורם אורון, הפסידה בארבע השנים האחרונות כ-50 מיליון שקל, הפסד שמחק את הונה העצמי כמעט לחלוטין. עיקר ההפסד נבע מהרפתקאות עיסקיות - ניהול מפעל האקדחים האמריקני ג'ריקו והשקעות בעלות ניחוח "היי-טקי" כמו סוגו אלקטרוניקה, טלגייט והי-ג'י-טק.
בעקבות הפסדיה הוגלתה לאחרונה מניית ארית, הנסחרת בשתי בורסות, ממסחר בבורסת הנאסד"ק של ניו-יורק, עקב ירידת ההון העצמי ומחיר המניה. כיום משתייכת מניית החברה לרשימה הבלתי מכובדת של דלות הסחירות בוול-סטריט.
בבורסה של תל-אביב רואה המניה פריחה מחודשת - מאז תחילת השנה עלתה מניית ארית ב-%71.1. החברה נסחרת לפי שווי שוק של 6 מיליון דולר, גבוה גבוה מעל ההון העצמי שברשותה.
הפסדים כבדים ומבנה שליטה מעורער הפכו את ארית במהלך השנים לכר נוח למאבקי שליטה. ביולי 94' נרכשה חבילת מניות שליטה על-ידי קבוצת משקיעים בראשות המנכ"ל אורון. שבועות ספורים לאחר מכן נדדו המניות פעם נוספת, הפעם לחיקה של הקבוצה התעשייתית ת.א.ת. מנהלי ת.א.ת, דב צאלים וישראל אופן, ידועים כמתמחים בעיסקי פיננסים לא פחות מאשר בחלפים למטוסים, תחום פעילותה של ת.א.ת.
ההשתלטות לא הניבה בינתיים פעילות משולבת של שתי החברות, למרות כוונות מיזוג עליהן הצהירו ראשי ת.א.ת בעבר. גם מהלכים פיננסיים משותפים לא עלו יפה, והעברת מפעל האקדחים ג'ריקו מארית לת.א.ת, בינואר 95' רק הדגישה את הבעייתיות שבחיבורן.
לאחר שנכשלה כוונתה המקורית, הנפקת ג'ריקו בבורסה האמריקנית, החליטה ת.א.ת למכור את מפעל האקדחים ל"ניישנווייד ספורטס" האמריקנית. מאחר שהמכירה הכניסה לקופתה של ת.א.ת סכום סמלי של דולר אחד, נאלצה ארית לספוג הפסד של 3.5 מיליון דולר בגין הלוואה שנתנה לג'ריקו.
לא רק בעלי מניות התחלפו בארית. גם מנהלים. את יורם אורון, שפנה לעסקים פרטיים (מנהל כיום קרן הון סיכון של משקיעים מהמזרח הרחוק), החליפו בעלי השליטה מת.א.ת בצוות ניהולי עתיר גנרלים - אלוף (מיל') אריה לוי, לשעבר מנכ"ל חברת הדלק פז, והאלוף בדימוס מנחם (מנדי) מרון, לשעבר מנכ"ל משרד הביטחון.
פחות משנה לאחר מינויו, ביולי 96', עזב לוי את החברה לטובת אלוף אחר, שלום חגי, שסיים את שירותו הצבאי באותו תפקיד (ראש אגף אפסנאות). למרות הרקע המשותף, נכשל ניסיון העסקתם יחד בחברה, לאחר תקופה קצרה בה התברר כי שני המצביאים אינם יכולים לעבוד תחת קורת גג אחת. באותה הזדמנות נפרדה ארית גם מיו"ר הדירקטוריון, מרון.
בתחילת ספטמבר 96' הציג חגי בפני דירקטוריון ארית תוכנית הבראה כוללת. "באותה עת", הוא מספר, "היתה החברה חדלת פירעון ולמעשה במצב של מוות קליני, ללא יכולת גיוס הון או קבלת אשראי ועם חוב של 12 מיליון דולר לבעלי האג"ח שאמור להתחיל להיות משולם בתוך זמן קצר".
הדו"חות הכספיים של ארית לרבעון הראשון של 97' חושפים חברה בה מתבצעת דיאטה חריפה, בכל מה שקשור להיקף הפעילות ולהוצאות התפעוליות. זהו רבעון שני ברציפות שהסתיים ברווח תפעולי, לאחר שנים בהן לא הצליחה החברה לעשות כן.
עוד במהלך שנת 96' נפטרה החברה מהשקעותיה בסוגו, הי-ג'י-טק ואראל רכיבים אופטיים, חברות עתירות טכנולוגיה אך דלות בתרומתן לשורת הרווח. כיום מרוכזת פעילותה התעשייתית של החברה במפעל רשף-אמקורם הנמצא בשדרות ועוסק בייצור מרעומים אלקטרוניים, מערכות התרעת לייזר ומטווחים ממוחשבים לשוק הצבאי, וכן מוצרי טלפוניה לאזרחות, שבכוונת החברה להפסיק לייצרם.
מאז נכנס חגי לתפקידו, הונהגה ברשף תוכנית התייעלות. בין היתר, קוצץ מספר עובדי החברה בשליש וכיום עובדים בה 100 איש. לאחר שאת שנת 96' סיימה החברה באיזון, צופה חגי שיפור ניכר השנה.
מסל ההשקעות עתירות הטכנולוגיה של ארית נותרה רק טלגייט (%24.16). חברה זו נחשבת להבטחה גדולה, שעתידה להיות מונפקת בוול-סטריט תוך שנים ספורות. בטלגייט מעורבים, מלבד ארית ות.א.ת, משקיעים כחברת הכבלים האמריקנית GENERAL INSTRUMENTS ואי.סי.איי הישראלית.
בשבוע שעבר זכתה אי.סי.איי במכרז גדול בבלגיה, תוך הישענות על מוצר שפיתחה טלגייט. ההזמנה לאי.סי.איי, בהיקף של 100 מיליון דולר, עשויה לשמש מבחן עבור המוצר של טלגייט, ואם יעמוד בו בהצלחה, תיפתח הדרך בפני החברה להנפקה בחו"ל.
טלגייט פיתחה טכנולוגיה של העברת קול ונתונים על גבי תשתית רשתות הטלוויזיה בכבלים. ניסוי שדה ראשון החל לאחרונה ברמת השרון ובו משתפת טלגייט פעולה עם חברת הכבלים ערוצי זהב. בניסוי תיבחן האפשרות להשתמש בכבלים כתחליף לשירותי בזק של שיחות טלפון וחיבור לאינטרנט.
"היו עלי לחצים כבדים מאוד למכור מניות בטלגייט", מספר חגי, "כולל מצד דירקטורים בארית. אני מאמין גדול בטכנולוגיה שפותחה בחברה, ולא רציתי בשום אופן לוותר. לארית אין הרבה סוסים להמר עליהם כדי לצאת ממצבה. עשיתי שמיניות באוויר כדי לשמור על חלקנו".
בארית לא פוסלים על הסף מכירה של האחזקות בטלגייט, אך רק במחיר שיתאים לציפיותיו של חגי מחברה זו: "אני מודע לאיכות ההשקעה ולפוטנציאל, לא רק לשיפור המצב הפיננסי, אלא להפיכת ארית לחברה בעלת הון עצמי גבוה שיאפשר לה אפילו השקעות חדשות".
בינתיים משתדלים בארית, למרות מצוקת המזומנים, לשמור על חלקה של החברה בטלגייט. במהלך חודש מארס השקיעה ארית 2.8 מיליון שקל בטלגייט, רובם במימוש זכות סירוב למניות שהציעה ת.א.ת למכירה. רכישה זו מומנה ע"י הלוואה מגוף חיצוני, שקיבל לידיו מחצית ממניות טלגייט הנרכשות, ובתנאים מסוימים יקבל את המניות כולן, תוך שהוא מותיר רווח הון נאה בארית.
רואי החשבון של ארית עדיין אינם רגועים. בסקירת הדו"חות הם עומדים על קשיי החברה לפרוע את חובה לבעלי האג"ח. בחודש אוקטובר 97' יחול מועד התשלום הראשון לבעלי אג"ח להמרה שהנפיקה ארית בשתי סדרות, לציבור ולמשקיעים מוסדיים.
למרות שארית הגיעה להסדר עם המוסדיים, טוענים רואי החשבון ממשרד קוסט לב-ארי את פורר, כי ללא הסדר עם בעלי האג"ח מהציבור והמשך השיפור בתוצאות העסקיות, קיימת אי ודאות באשר ליכולת הפירעון של החברה.
המנכ"ל חגי נשמע רגוע כשהוא מדבר על סיכויי החברה לעמוד בהתחייבויותיה. מדאיג אותו הרבה יותר מצב מחסני החירום של צה"ל, למשל, תחום עליו יש לו הרבה מה להגיד.
מחצית זמנו של מנכ"ל ארית פנויה לעיסוקים פרטיים, בתחומי הנדל"ן והאבטחה. לדבריו, ניהולה השוטף של ארית מתבצע למעשה בחברת רשף טכנולוגיות. הוא מסתפק בפיקוח על יישום תוכנית ההבראה ובניסיונות להכניס משקיע אסטרטגי לחברה. לדברי חגי, קיימת רשימה של משקיעים פוטנציאליים עימם מתנהל מו"מ, ביניהם גופים גדולים בארץ וכן גורמים בחו"ל.
בעלי השליטה מת.א.ת צופים מהצד במהלכיו של חגי ואינם מתערבים. את המוניטין שרשמה ת.א.ת בעקבות רכישת מניות ארית - 6.4 מיליון שקל - ממילא הפחיתה החברה זמן קצר לאחר ביצוע ההשקעה.
תוכנית ההבראה בארית מיושמת במישור התפעולי והפיננסי. הרבעון הראשון של 97' מלמד, בהשוואה לרבעון המקביל ב-96', על הכפלת שיעור הרווח הגולמי ל-%24.4, וירידה של %39 בהוצאות המו"פ, %60 בהוצאות המכירה ו-%21 בהוצאות ההנהלה וכלליות. הרבעון הסתיים ברווח נקי של 487 אלף שקל.
הכנסות ארית ברבעון - 12.7 מיליון שקל - הן למעשה הכנסותיה של חברת רשף טכנולוגיות-אמקורם. מוצריה של החברה, בעיקר מרעומים המפעילים תחמושת מסוגים שונים, הם ייחודיים, ולחברה מעמד מוביל בפיתוחם וייצורם.
כשנכנס שלום חגי לתפקידו ראה בפניו התחייבויות של 37 מיליון שקל למחזיקי האג"ח, רובן למשקיעים מוסדיים. שתי סדרות האג"ח אמורות היו להתחיל להשתלם החל מאוקטובר 97', בשלושה תשלומים שנתיים שווים, משימה שארית של אז לא יכולה היתה לעמוד בה.
"יצאתי לסבב שיחות וכיתתי את רגלי לכל ועדת השקעות, לכל מנהל קופת גמל, לשכנע אותם לקבל הסדר לפריסת החוב. ארית, מצידה, התחייבה לניהול מושכל במטרה להגדיל את רווחיה. גם לגורם האישי היה משקל כבד בהחלטת בעלי האג"ח לקבל את ההסדר".
על פי תנאי ההסדר, שזכה להסכמת כל בעלי האג"ח המוסדיים בפברואר 97', המירה ארית את האג"ח שבידיהם לאג"ח חדשות (סדרה 3), לפדיון תוך תשע שנים, הנותנות ריבית של %4.9. תנאי ההמרה המשופרים גרמו כבר למחצית מבעלי האג"ח המוסדיים להמיר את ניירות הערך שהיו בידיהם למניות ארית, ובחברה כבר טורחים על השגת הסדר בעל אופי דומה עם המשקיעים מהציבור.
כתוצאה מהמרות האג"ח מחד, והפיכת חוב של ארית לחברות ת.א.ת ואמקור להון מאידך, עשוי ההון העצמי של החברה, לדברי חגי, לגדול כבר ברבעון הנוכחי ל-20-16 מיליון שקל, פי 8 עד 10 מגובהו במחצית 96'. -חוסר הסובייקטיביות, שאפיין את שוק ההנפקות בשנות הגיאות של הבורסה (92'-93'), מתנקם עתה במשקיעים שמיהרו לרכוש סחורה מכל הבא ליד. הכוונה היא בעיקר למחזיקי איגרות חוב, שהונפקו בתנאים נוחים ביותר עבור החברות, אך לא היו מגובות בכל ביטחונות ממשיים כדי להבטיח את פרעונן.
והנה, הכלכלה שוב עשתה את שלה בטווח הארוך. מניותיהן של חברות, שהרקורד העסקי שלהן לא הצדיק את שווי השוק האסטרונומי שהשוק העניק להן, קרסו. קופותיהן של אותן חברות התרוקנו, והסיכויים של בעלי האג"ח - שאותן חברות הנפיקו - להיפגש עם כספם הולך וקטן.
בטבלת אג"ח הזבל המצורפת אפשר לראות את תמונת המצב הנוכחית של האג"חים, אשר השוק סבור כי הסיכויים לפרעונן הוא הנמוך ביותר. לא במקרה מופיעות כאן גם שלוש מנציגותיה של קבוצת יובל רן לשעבר (קווי אשראי, נביגטור השקעות, נביגטור נדל"ן).
האג"חים שבטבלה הן אלה שתשואתן השנתית לפדיון גבוהה מ-%20, ולא בכדי רובן נמצאות בהליכים שונים של השגת הסדרים עם בעלי האג"חים. יש לזכור, כי יתכן מאוד שחלק מהחברות יצליחו להגיע להסדר עם נושיהן באופן שישפר משמעותית את סיכוייהם של האחרונים לגבות את חובם (עיין ערך: ארית).
במקרה כזה, עשויים מחירי האג"ח בבורסה להמריא, וכבר הראינו פה בתחילת השנה, כי תיק "אג"ח זבל" השיג במהלך שנת 96' תשואה מרשימה של %40. -כמובן, שצריך גם להביא בחשבון את העובדה שחלק מהסדרי הנושים הם למעשה בבחינת "קחו חלק או כלום", ואינם מיטיבים במיוחד עם בעלי האג"ח, שנאלצים להיכנע ולוותר על חלק ניכר מהחוב כלפיהם.
חברות נוספות, שבינתיים אינן כלולות בטבלה, הנפיקו בעבר אג"חים שנסחרות כיום בתשואה של %10-%20, אשר מעידה על כך, שההערכות לגביהן הן זהירות. ועובדה, יצרנית השימורים, חברת מן, וגם חברת לוחות הגליל, אשר שתיהן נכללות בקטגוריה זו, הודיעו בשבוע שעבר על זימון אסיפת בעלי אג"ח. ככל הנראה, אצל שתי אלה, ובוודאי שהדבר עלול להתגלות גם אצל חברות נוספות, שבינתיים מצליחות לשרוד בזכות הכספים שגייסו בימים הטובים, החליטו המנהלים שאין ברירה.
הם קוראים לבעלי האג"ח שיצטרכו להתפשר, לוותר על חלק מחובם, לפרוס אותו, לדחות אותו - ובקיצור: לשכוח חלק מהכסף שהלוו לאותן חברות כדי שיפסידו אותו. וכמובן, שלמשקיעים אשר נהגו בפזיזות, כאשר רכשו אג"ח מכל הבא ליד, יש חלק נכבד במצב שאליו נקלעו. «מאת שי שלו אמיר אייזנברג «קרב הבלימה של אלוף שלום חגי בארית «עם שוך ההפסדים ומלחמות הגנרלים, מקווים בארית לעלות על הדרך הנכונה ומצפים לעזרת בעלי האג"ח מהציבור