שר האוצר, מאיר שטרית, זימן ליום ג' הקרוב ישיבה של ועדת השרים לענייני כלכלה, כדי להחליט על ביטול זכויות הפיתוח של חברת אתרים באיזור נמל תל-אביב הישן. כך נודע ל"גלובס". החלטה כזו תאפשר לקדם פרוייקט ענק, אותו מתכנן גד זאבי. משרד התיירות ועיריית תל-אביב מתנגדים בתוקף להצעה.
עיתוי הדיון מעורר תמיהה בקרב גורמים המעורבים בנושא, בשל סמיכותו לסיום כהונתה של הממשלה הנוכחית. ערכו של הפרוייקט במחירי מכירה נאמד במיליארדי דולרים. "גלובס" חשף אשתקד, במוסף "כסף", כי עיריית ת"א (בראשותו של רוני מילוא) ביקשה למכור לזאבי, ללא מיכרז ובמחיר נמוך, את קרקעות הנמל.
הקרקע נמצאת בבעלות חברת אוצר מפעלי ים וגורמים נוספים. זכויות הפיתוח באיזור מוחזקות בידי חברת אתרים (בבעלות בחלקים שווים של המדינה ועיריית ת"א), וזאת לפי החלטה מ-1973 של שר האוצר דאז, פנחס ספיר.
ההפקעה נעשתה כדי לאפשר לאתרים להריץ את הפרוייקט, שהיה תקוע כבר קודם מפוארות.
שליש משטח התוכנית - 60 דונם - מצוי בבעלות חברת טאון דוולופמנט, שבשליטת זאבי. זאבי רכש קרקע זו מהסוכנות היהודית ומהקרן הקיימת, בתקופה בה שימש שטרית כגיזבר הסוכנות. תמורת הקרקע התחייב זאבי להעביר למוכרים %25 מהשטח שייבנה.
תוכניות בנייה שהגיש זאבי כדי לפתח את הקרקע שרכש, לא אושרו על ידי עיריית תל-אביב, בנימוק שהאישור יינתן רק לאחר שתוכן תב"ע לכל רצועת חוף הים. זאבי התלונן על כך שחברת אתרים לא עושה את הנחוץ, לדעתו, כדי לקדם את הפרוייקט.
בשנתיים שחלפו ניהל זאבי מספר פעמים מו"מ עם ראשי עיריית תל-אביב, כדי לרכוש את חלקה בקרקע ולפתור חלק מהבעיה. המגעים הופסקו בשנה שעברה, עם בחירתו של רון חולדאי לראשות העיר. זאבי החל לפעול לביטול ההפקעה, כך שזכויות הפיתוח יושבו לבעלי הקרקע, דהיינו: לחברת אוצר מפעלי ים ולגורמים אחרים.
בנימוקי הבקשה לביטול ההפקעה, כותב יהלום לשטרית, כי חלפו 26 שנים מאז ההפקעה, ואתרים לא עשתה דבר. יהלום מבקש בשמה של חברת מפעלי ים, המצויה באחריות משרד התחבורה, לבטל את ההפקעה, בטענה שנגרם לבעלי הקרקע נזק כבד כתוצאה מאי קידום הפרוייקט.
יהלום טוען עוד, כי בעבר הסכימו שר האוצר וראש עיריית תל-אביב, כי יש לבטל את ההפקעה. הנסיונות מאז ליישב את הסכסוך בין חברת אתרים לבין אוצר מפעלי ים, לא עלו יפה. עקב זאת, החליטה הממשלה ביוני שעבר "לפעול לביטול ההפקעות".
לדברי יהלום, היועץ המשפטי לממשלה, אליקים רובינשטיין, קבע, כי בלא הפקעה, אין אפשרות מעשית להגיע לפתרון הסכסוך מחוץ לכותלי בית המשפט. רובינשטיין התיר לאוצר מפעלי ים לנקוט הליכים משפטיים בקשר לסכסוך עם אתרים.
חולדאי מתנגד לביטול ההפקעה. הוא אמר בתגובה: "נמל תל-אביב איננו נמל יותר. הוא רכושה של עיריית תל-אביב, והיא עומדת על כך שהוא יועבר לידיה. אם אכן יתקיים הדיון, עיריית תל-אביב מתנגדת לביטול ההפקעה, ותעשה הכל כדי למנוע את המחטף".
תמיר וינטרשטיין, המטפל בפרוייקט מטעם קבוצת זאבי, אמר, כי הקבוצה אינה מעורבת בנסיון כלשהו לעשות מחטף. לדבריו, קבוצת זאבי מבקשת לבנות על שטח נמל תל-אביב פרוייקט מגורים יוקרתי. לדבריו, טרם הושג סיכום עם העירייה בנושא התב"ע.
לדברי וינטרשטיין, הוראתם של חולדאי ומהנדס העיר, ישראל גודוביץ, לבדוק מחדש את כל הפרוייקטים הגדולים בעיר, הביאה לכך שפרוייקט "עיר ימים" תקוע.
משה ריגל, סמנכ"ל לתכנון ופיתוח במשרד התיירות, אמר בתגובה: "לדעת משרד התיירות, אין להפריט את השטח לפני שנקבעת לגביו תוכנית סטטוטורית, מאחר שעבור מכירת שטח כזה מתקבלת תמורה הנמוכה בהרבה, מאשר עבור שטח שיש עליו תוכנית. מכירת השטח במצבו כיום, רק תיטיב עם היזם ולא עם המדינה.
"לדעתי, יש קודם כל לתכנן תוכנית שלוקחת בחשבון את השימושים התיירותיים בהתאם לתוכניות המתאר הארציות, ורק אחר כך להוציא את החלקה למיכרז. אני יכול להבין את לחצו של היזם, שיש לו כבר שטחים באיזור, והוא רוצה לממש אותם לבנייה למגורים, אך תפקידנו, כמשרד התיירות, הוא למנוע זאת ולדאוג לכך שייעוד השטח יישאר לתיירות".
עד סגירת הגיליון לא התקבלה תגובת משרד האוצר
לתשומת לבכם: מערכת גלובס חותרת לשיח מגוון, ענייני ומכבד בהתאם ל
קוד האתי
המופיע
בדו"ח האמון
לפיו אנו פועלים. ביטויי אלימות, גזענות, הסתה או כל שיח בלתי הולם אחר מסוננים בצורה
אוטומטית ולא יפורסמו באתר.