AOL: אימפריית תקשורת אלקטרונית

יש שרואים באמריקה אונליין את Ma Bell של המאה ה-21. המקבילה של מונופול הטלפון ששלט בעסקי הטלפון האמריקניים עד שפורק בשנות ה-80. הכינוי מרמז עד כמה דומיננטי מעמדה של AOL בעסקי האינטרנט ונגזרותיה.

למעלה מ-22 מיליון אמריקנים מתחברים לאינטרנט באמצעות AOL וחטיבת קומפיוסרב שבבעלותה. בנוסף לאספקת שירותי חיבור מספקת החברה למנוייה שירותי אי-מייל, חדרי צ'ט ותכנים ייחודיים נוספים. ב-1999 הסתכמו מכירותיה ב-4.7 מיליארד דולר.

לחברה בעלות על אחד משני דפדפני האינטרנט העיקריים בשוק, נטסקייפ, ועל פורטל האינטרנט בעל המותג הזהה. רכישתה של נטסקייפ בשנה שעברה סיפקה לחברה את הגרעין ליצירת נטסקייפ אנטרפרייז גרופ, זרוע התוכנה של AOL שמשתפת היום פעולה עם סאן בפיתוח תוכנה למסחר אלקטרוני שתשווק תחת מותג ה-iPlanet. הנקודה הישראלית באימפריית התקשורת המקוונת הזו היא כמובן מיראביליס, שנרכשה ב-98' תמורת 408 מיליון דולר בשל תוכנת משלוח המסרים (ICQ) של החברה.

AOL החלה את חייה כשירות מקוון, שסיפק למנוייו שירותי מידע. לאחר מספר שינויי שם הסבה החברה את שמה ב-1991 לאמריקה אונליין. ב-1992 הונפקה החברה ושנה לאחר מכן הפך סטיב קייס, מנהל לשעבר בפיצה האט, למנכ"ל החברה ובתפקיד זה הוא משרת עד היום. בחברה הממוזגת אמור קייס לכהן כיו"ר.

בשנות ה-90 המוקדמות סיפקה החברה שירותים מקוונים במנותק מהאינטרנט, והתחרתה בכמה שירותים מקוונים מתחרים ביניהם קומפיוסרב וג'יני בבעלות ג'נרל אלקטריק. החברה התעוררה באיטיות מהולה בחשש מהאיום הגלום בהתפתחות האינטרנט, שסיפק סביבת מידע פתוחה ומגוונת, אך הרבה פחות נשלטת עבור גורמים מסחריים ומשתמשים כאחד.

ב-1996 ביצעה החברה מהפך בשיטת תימחור ההתחברות דרכה, כשהחלה לספק שירותים תמורת תשלום חודשי קבוע, ולא ביחס למספר השעות שמבלה מנוי ברשת. צעד זה הביא לעלייה דראסטית בנפח התנועה דרך רשתותיה, והביא את התשתית הטכנולוגית של החברה לסף קריסה. לאחר שעמדה בפני כמה תביעות משפטיות היא הסכימה לפצות מנויים שהתקשו להתחבר לשירות. ב-1998 מכרה AOL את רשתות התקשורת שלה לחברת וורלדקום (כיום אמ.סי.איי וורלדקום).

החברה החלה לשתף בשנה שעברה פעולה עם היוז אלקטרוניקס בפיתוח קופסאות חיבור לשירותי הטלוויזיה האינטראקטיביים של שתי החברות תוך השקעת 1.5 מיליארד דולר בהיוז. AOL אף חתמה על הסכמים לשיווק מחשבים עם גייטוויי, והסכימה בשבועות האחרונים להשיק מותג שירות מקוון משותף לה ולענקית השיווק וול מארט. היא רכשה לפני פחות מחודש את חברת מאפקווסט, בעלת שירותי מיפוי וניווט אינטראקטיביים. כל הרכישות הללו הן סימפטומים לשאיפה של AOL לחזק בו זמנית את שני ההיבטים העסקיים המרכזיים שלה - יכולת ההפצה של מידע ויכולת ההפקה של תכנים - במרחב התקשורת המתמחשב והולך.

למרות שבמשך שנים ארוכות נודעה החברה בתהליכי קבלת ההחלטות המסורבלים שלה, הצליחה אמריקה אונליין להציב את עצמה כשחקנית המובילה במיפגש הדרכים בין המחשב לצורך האנושי בתקשורת, שכיום מכונה "אינטרנט", אך ודאי ישנה צורתו בעתיד. הנכס העיקרי שלה הוא "גלגלי העיניים" של 20 מיליוני המנויים.

« שירות בלומברג « AOL: אימפריית תקשורת אלקטרונית «