ועדת בן בסט: ההמלצות האפשריות

ייתכן שהמלצות הוועדה בנושאי מס שבח יהיו רק כהשלמה לקווי הרפורמה הכללית

מידיעות על המתרחש בין כתלי דיוני ועדת בן-בסט עולה, כי הנושאים השונים שנדונים בתחום מס שבח מקרקעין, הינם כמפורט להלן, הגם שסיכוייהם קלושים להיכלל בטיוטת ההמלצות הסופיות, בשל מחלוקות פנימיות בתוך הוועדה, בשל חשש מלחצים של אירגונים וקבוצות לחץ ידועות שיסכלו את כל המלצות הוועדה, ובשל חשש שלא ימצא רוב להמלצות אלו בכנסת או בוועדת הכספים.

נושאי מס שבח אינם עיקר או מרכז בדיוני הוועדה, וככל הנראה ייתכן שהמלצות הוועדה תתייחסנה אליהן רק בהשלמה לקווי הרפורמה הכללית.

אין ספק שהוועדה מודעת לכך, כי ככל שהמלצותיה יהיו רחבות יותר ופחות ממוקדות, חזית ההתנגדות תהיה רחבה יותר וסיכויי המלצותיה קלושים יותר.

פטור לשחלוף מקרקעין בני פחת:

כמקובל ביחס לרווחי הון, הנושא הועלה בוועדה. הוועדה תומכת בפטור לשחלוף נכס מקרקעין בני פחת, כמקובל בסעיף 96 לפקודת מס הכנסה, וכמקובל במדינות שונות בעולם. נציבות מס הכנסה תמכה בעבר במהלך כזה.

לדעתנו, סיכויים סבירים כי הצעה כזו תיכלל בהמלצות הועדה, מאחר ויש בה כדי להמריץ את הצמיחה וכדי לעודד את הכלכלה. מטרה זו הינה לנגד עיני הוועדה. ביטול שיעורי מס מוגבלים: %12-%24 למקרקעין שנרכשו בין 1.4.61-1.4.48: הנושא עלה בועדה, אך ספק מה תהיה התייחסות הוועדה לכך בטיוטת ההמלצות הסופיות, ויתכן כי הנושא לא ייכלל כלל בטיוטא. זאת, בין השאר, בשל כך שקיים לחץ מקבוצות שונות שיכולות לטרפד את כלל המלצות הוועדה. כזכור, בעבר נכללה המלצה לביטול שיעורי מס מוגבלים בטיוטת הצעת הנציבות כמקור למימון ביטול מס רכוש. הצעה זו היתה אלטרנטיבית להצעות נוספות שהתקבלו בסופו של דבר, והן העלאת מס רכישה, וקביעת מס רכישה.

ביטול מיסוי על איגודי מקרקעין:

בעיות מיסוי ספציפי של איגודי מקרקעין מעסיקות את נמ"ה, הסקטור הפרטי והתאחדות הקבלנים מזה זמן רב. הנושא עלה בוועדת בן בסט בישיבה של לשכת תיאום, בה נכח גם נשיא התאחדות הקבלנים אורי דורי. ספק אם תיכלל המלצתה בנושא בטיוטת המלצותיה הסופית של הוועדה, בין השאר מתוך רצון של הוועדה להתמקד במספר נושאים מצומצם (שוק ההון, היי-טק, רווחי הון וכיו"ב), אשר נושא זה (איגודי מקרקעין) איננו ביניהם. עם זאת יש לזכור, כי קיימת כבר טיוטה מגובשת של ועדת עו"ד ג. גבאי בנדון, שמציעה ביטול מיסוי נפרד של איגודי מקרקעין, שנוסחה גם על דעת נמ"ה.

שינוי הפטור לדירות מגורים:

גם נושא זה עלה, אך ספק לדעתנו אם ייכלל בהמלצות הוועדה. הדעה הקיימת כיום אצל חלק מהנהלת נמ"ה הינה, כי יש להגביל פטור לתושבי ישראל (השווה לסעיף 49ה, בו נכללת כבר כיום הגבלה זו, וכן להגבלת מס רכישה במדרגה נמוכה ל-0 לתושבי ישראל).

הנושא טעון ומורכב והוועדה, להערכתנו, תמנע מלכלול אותו בטיוטותיה הסופיות.

הרחבת בסיס מיסוי בינ"ל בחוק מס שבח לגבי מקרקעין של תושבי ישראל בחו"ל:

הנושא הועלה כחלק מהרפורמה למיסוי בינ"ל, כאשר לפי גישת גורמים מסויימים בוועדה, הרי שניתן להחיל רפורמה במיסוי בי"ל על מקרקעין דרך הרחבת חוק מס שבח, הכולל כבר הוראות מיסוי בי"ל על מקרקעין בשטחים. זאת, ע"י שינוי הגדרת "אזור" בסעיף 16א לחוק, במקום לגדה גם לכלל מדינות העולם.

ספק אם מליאת הועדה תסכים לסטות מהכללת מיסוי מקרקעין בחו"ל בגדר הפקודה. זאת, מטעמי נציב מס הכנסה, אשר רוצה להעביר ככל שניתן סמכויות אגף מיסוי מקרקעין למשרדי השומה, ולהכניס נוהלי מיסוי הקיימים במשרדי מס הכנסה גם למשרדי מס שבח.« אברהם אלתר ויחזקאל פלומין « ועדת בן בסט: ההמלצות האפשריות « ייתכן שהמלצות הוועדה בנושאי מס שבח יהיו רק כהשלמה לקווי הרפורמה הכללית