תהיה תעסוקה לשמאים, עורכי דין ורואי חשבון

פגיעה במשקיעי חוץ * מנגנון מס שבח יהפוך לאישי

בשנים הקרובות נהיה עדים לירידה מופלאה במחירי הנדל"ן: המנגנון החדש לגביית מס שבח, שמציעה ועדת בן בסט, אמנם פוטר את המעמד הבינוני ממס השבח, אבל למרות זאת - ובלי לפגוע ביושר של רוב הציבור - בעלי ממון ובעלי דירות, הסבורים שיתעשרו, יחששו שהעתיד הרחוק צופן להם חריגה מתקרת הפטור, ולכן ישחירו חלק מתקבולי המכירות.

למעגל החייבים במס לא יכנסו מרביתם של אלה המשכירים דירות קטנות כדי לשכור דירות גדולות יותר התואמות צרכים של משפחות שהתרחבו, ובדרך כלל אלה משפחות שידן לא היתה משגת לקנות דירה חלופית. בעלי דירות, שמשכירים את הדירות בשכר דירה גבוה מעט מתקרת הפטור של 3,000 ש"ח, יטילו מראש את הוצאות שונות על השוכרים על השוכרים כדי להשאר במיגבלה, וכאשר מדובר בדירות יוקרה יהיו נסיונות להשחיר חלק מתקבולי ההכנסות. המלצת הוועדה להקטנת היטל השבחה ל-%25 נשארת פתוחה להמשך דיון, ובשלב זה היא איננה חלק אינטגרלי מהדו"ח. כאן צפוי ויכוח עם הרשויות המקומיות.

העומס הגדול שמייצר המנגנון החדש לא יוטל רק על פקידי מס ההכנסה, אלא גם (ואולי בעיקר) על הכתפיים הרחבות של שמאי המקרקעין, עורכי הדין ורואי החשבון. החוק הקיים לגביית מס השבח פטר, כידוע, את מרבית הציבור מהמגע עם רשויות המס. כעת תלווה שומה פרטית כל מכירת דירת מגורים מיד שנייה במשק (כ-80,000 דירות בשנה). רואי החשבון ועורכי הדין יהנו בעיקר מהעיסקאות הכבדות.

באופן כללי עשויה הורדת שיעור מס השבח מ-%50 ל-%25, לסמן תפנית חיובית בהשקעות בנדל"ן. גם אם משקללים את מס העיזבון החדש, ואת ההכבדה שיוצר האיסור לנכות הוצאות מימון מדירות מגורים, הרי שהשיעור המצטבר של מס השבח ומס העיזבון נמוך יותר משיעור מס השבח שחל כיום. יחד עם זאת, המלצתה של ועדת בן בסט לבטל את הפטור שקיבלו משקיעי חוץ ממס שבח, תבריח כנראה את משקיעי החוץ, שהדירות הישראליות שימשו להם מקלטי מס.

הפחתת שיעורי מס שבח, צריך לציין, לא תועיל לקבלנים, שימשיכו לשלם את מס החברות ששיעורו %36. יהיו בוודאי מקרים בהם תשתלם לקבלנים פעולה של הוצאת הנכסים מהמלאי העיסקי, חיובם במס חברות רעיוני הרלבנטי למועד הפעולה, והחלת מס השבח בעת המכירה.

בשלב זה קשה להגדיר במדוייק את הקבוצות שייפגעו מההמלצות, אבל ברור שקבוצה אחת של נפגעים תהיה שורה של אנשי עסקים, שהפכו את מנגנון פטור מס שבח לדירות, מזכות לעסק של קניית ומכירת דירות אחת לארבע שנים.

תיכנון מס פשוט זה, שהתבסס על כוונת המחוקק לפטור את כלל הציבור ממיסוי על דירת המגורים היחידה שלהם, הפך במשך השנים דוגמא לשימוש רחב שעשו אנשי עסקים בפרצות חוק מס השבח. אומרים, שהרעיון לביטול המנגנון הקיים והחלפתו במנגנון הפטור האישי הוא מבית היוצר של פרופסור דוד גליקסברג, חבר בוועדת בן בסט ואיש האוניברסיטה העברית. אם כך הוא, הרי ששמורות לו נקודות זכות בסגירת אחת הפרצות הגדולות במערכת המיסוי.« נעה ווסרמן-עמיר « תהיה תעסוקה לשמאים, עורכי דין ורואי חשבון « פגיעה במשקיעי חוץ * מנגנון מס שבח יהפוך לאישי