לפני כעשר שנים היה קונצרן תדיראן חברה ריכוזית אחת, שהעסיקה מעל 10,000 עוב דים, עם מחזור מכירות של כמיליארד דולר. במטה החברה פעלה "מחלקת מיכון" בת כ-180 עובדי מחשב, שסיפקו את צרכי המחשוב של הקונצרן. מחלקה זו, כמקובל בגופי מטה, היתה חלק מתקורות הקונצרן, ולא נמדדה באופן כלכלי מול מדדי תועלת, או מול חלופות חיצוניות מתחרות.
כיום חברות קונצרן תדיראן לשעבר רוכשות, ברובן, שירותי מחשב מחברת IBM GLOBAL SERVICES החברה, היא כיום חברה-בת של יבמ וזרועה הבלעדית לתחום האאוטסורסינג בישראל.
ב- IBM GLOBAL SERVICES כ-1,000 אנשי מקצוע, המייצרים מחזור עסקי שנתי של יותר מ-100 מיליון דולר. חלק ניכר של שירותי המחשב שרוכשות החברות-בנות של קונצרן תדיראן לשעבר, מ IBM GLOBAL SERVICES הם שירותי OUTSOURCING. שירותים אלו נרכשים על בסיס עלות-תועלת, תוך תחרות מתמדת מול כוחות השוק.
איך התבצע המעבר ממצב המוצא, INSOURCING, לסיטואציה הנוכחית, OUTSOURCING?
בשלב ראשון, כחלק מתהליך הביזור בקונצרן, הפכה מחלקת המיכון בקונצרן ממרכז עלות למרכז רווח והפסד. לכל שירות ממוחשב נקבעו יחידות מדידה ועלותן. לדוגמא, במערכת השכר יחידת המדידה היתה תלוש שכר ומחירו ננקב בדולרים, בדואר האלקטרוני נקבע מחיר למכתב, בשאילתות מקוונות נקבע מחיר לכל טרנזקציה, עפ"י צריכת המשאבים הרלוונטית וכדומה. במקביל פותחה מערכת חיובים הסופרת את כל השימושים ויוצרת חיוב חודשי לכל לקוח.
בסיומו של שלב זה יכלה כל יחידה בקונצרן לזהות באופן ברור את מבנה עלויות המחשוב שלה, לחסוך בנושאים מסויימים ואפילו להשוות את עלותם לעלות חלופית מספק חיצוני.
תוך כדי התהליך עברה "מחלקת המיכון" שינוי ארגוני, והפכה לחטיבה עצמאית בקונצרן - "חטיבת מערכות מידע", מקבילה לחטיבות העסקיות אותן שירתה, וכפופה ישירות למנכ"ל הקונצרן.
בשלב שני, עם הפיכתו של הקונצרן לחברת אחזקות, הפכה היחידה להיות חברה בע"מ בשם "תדיראן מערכות מידע". תהליך זה יצר הפרדה עסקית ומשפטית מלאה בינה ובין לקוחותיה בקונצרן.
במקביל הרחיבה החברה את עסקיה כבית תוכנה ולשכת שירות לשוק הפרטי והציבורי, תוך צמצום מתמיד של חלקו היחסי של קונצרן תדיראן בסך הכנסותיה.
הנהלת הקונצרן הגדירה כאסטרטגיה, שאאוטסורסינג היא השיטה המועדפת לקבלת שירותי מחשוב. ההחלטה בפועל הושארה למנהלי החברות-בנות, שפעלו באופן עצמאי.
מרבית החברות-בנות בחרו להמשיך ולקבל שירותי מחשוב (OUTSOURCING, פרוייקטי ERP) מתדיראן מערכות מידע. אך היו גם מקרים שונים, לדוגמה חברת תדיראן תקשורת (אשר נמכרה בימים אלה ל-ECI), בחרה לבצע את פרוייקט ה-ERP והמעבר לסביבת BAAN, עם חברת יבמ ולא ע"י תדיראן מערכות מידע. זאת עוד בטרם רכשה חברת יבמ את השליטה בתדיראן מערכות מידע.
בשלב השלישי החליטה הנהלת קונצרן תדיראן למכור את השליטה בתדיראן מערכות מידע לגוף בינלאומי, שהתמחותו בתחום שירותי המחשב. החלטה זו השלימה למעשה את המעבר ל OUTSOURCING, במובן זה שלא מדובר עוד בקבלת השירות מגוף השייך לאותה חברה-אם.
שני גופים בינלאומיים בולטים גילו עניין בעסקה: חברת EDS ויבמ.
יבמ, כידוע, היא חברת המחשבים הגדולה בעולם, בעלת מחזור עסקי של כ-80 מליארד דולר, כשליש מהם מעסקי OUTSOURCING לסוגיו השונים. EDS, אף היא חברת ענק, עם מחזור של כ-14 מליארד דולר, מתמחה גם כן בתחום ה-OUTSOURCING.
באפריל 97', לאחר תהליך ומו"מ שנמשכו יותר משנה, נחתמה עיסקה משולשת בין קונצרן תדיראן, חברת יבמ וחברת תדיראן מערכות מידע. במסגרת העסקה רכשה יבמ את השליטה בתדיראן מערכות מידע והעבירה לתוכה את כל פעילות ה-OUTSOURCING הקיימת ביבמ וכן את מרכז החישובים הפנימי שלה. כ-50 מעובדי יבמ עברו לתדיראן מערכות מידע.
בתחילת חודש מאי השנה הוחלף שם החברה מ-תדיראן מערכות מידע ל IBM GLOBAL SERVICES וכך הושלם תהליך השתלבותה במערך העולמי של יבמ לתחום ה OUTSOURCING.
כיום מספקת IBM GLOBAL SERVICES שירותי מחשב מגוונים: OUTSOURCING, פרוייקטי TURN-KEY, ייעוץ ועוד. בין עשרות לקוחותיה בתחום ה-OUTSOURCING נמנים כמובן חברת האם - יבמ ישראל, וחברות קונצרן תדיראן. #« יואב צור « תדיראן מ- insourcing ל-outsourcing ע"יIBM GLOBAL SERVICES « בשנים האחרונות הפכה תדיראן מחברה ריכוזית עם 10,000 עובדים, למקבץ חברות בבעלויות שונות. חברות אלו רוכשות שירותי מיחשוב מ-IBM GLOBAL SERVICES (לשעבר תדיראן מערכות מידע) וכל אחת מפעולותיהן, גם הבנאלית ביותר, מתומחרת ומתוקצבת. חסל סדר "הברון ישלם
לתשומת לבכם: מערכת גלובס חותרת לשיח מגוון, ענייני ומכבד בהתאם ל
קוד האתי
המופיע
בדו"ח האמון
לפיו אנו פועלים. ביטויי אלימות, גזענות, הסתה או כל שיח בלתי הולם אחר מסוננים בצורה
אוטומטית ולא יפורסמו באתר.