בדוח ועדת בן בסט הוצע להטיל מס עיזבון ומס מתנות. במידה ותעבור הרפורמה, מס עיזבון יהיה בשיעור של %10 מערך העיזבון נטו של יחידים תושבי ישראל (שווי הרכוש בניכוי ההתחייבויות, מסים והוצאות נלוות) העולה על 2 מיליון ש"ח לאדם. במקביל תוטל חובה על יחידים לדווח לרשויות המס על מתנות שנתנו, אם סכומן עולה בשנת המס על 50,000 ש"ח והמתנות כאמור תצורפנה לערך העיזבון.
רשויות המס יסתפקו בדיווח כל עוד הסכום המצטבר אינו עולה על 2 מיליון ש"ח ליחיד. ואולם, בשנת המס שבה סכום המתנות המצטבר יעלה על 2 מיליון ש"ח, יוטל מס בשיעור %10 על ההפרש בין שוויין של המתנות ובין 2 מיליון ש"ח. כמו כן, בדוח הוועדה נקבע, כי העברת הנכסים לנאמנות לא תיחשב כמתנה, אך ערך הנכסים של הנאמנות יצורף לבסיס מס העיזבון, וכי העברת הנכסים מן הנאמנות לאדם כלשהו תיחשב כמתנה ויחולו עליה הכללים החלים על מתנות.
לדעתנו, הטלת מס עיזבון במקביל להקטנת מס על רווחי הון של יחידים, מהווה תמריץ חיובי עקיף לצמיחה ולמיתון צבירת העושר המקובל ברובן המכריע של מדינות המערב המפותחות. אנו סבורים, כי אם תאושר הרפורמה כמקשה אחת, והסיכויים לכך קיימים, כי אז מס עיזבון ומס מתנות יהוו חלק מהחבילה. לפיכך, אנו ממליצים גם לאלו המפקפקים בסיכויי המלצות ועדת בן בסט בנוגע למס מתנות ומס עיזבון, לשקול מספר צעדים אלמנטריים של הכנסה לקראת אימוץ ההמלצות כאמור המפורטים להלן:
מתנות בסכום של עד 50,000 ש"ח לשנה לאדם: על פי הצעת ועדת בן בסט, המתנות בסכום של עד 50,000 ש"ח לשנה לא תחויבנה בדיווח ולא תצורפנה לערך העיזבון. לכן, בכל מקרה מומלץ להעביר את הסכום כאמור ליורשים מדי שנה.
מתנות לפני כניסת הרפורמה לתוקף: כאמור לעיל, לאחר כניסת הרפורמה לתוקף, מתנות ששוויין עולה על 2 מיליון ש"ח תחויבנה מידית במס מתנות. לעומת זאת, מתנות כאמור שתינתנה לפני כניסת הרפורמה לתוקף, תחויבנה בדיווח ותצורפנה לערך העיזבון, אך לא תחויבנה במס כיום. להערכתנו, מתנות כאמור תצורפנה לעיזבון כשהן צמודות בלבד וללא ריבית, שכן במקרים מסוימים המתנות תינתנה עשרות שנים לפני הפטירה, כך שבמהלך הזמן שעד הפטירה ערכן של המתנות עלול להישחק עקב השקעתן באפיקים מסוכנים (במניות בנסד"ק לדוגמא), או עקב צריכת המתנות לשימוש שוטף למחיה.
התוצאה היא, כי עליית ערכן הריאלית של המתנות כאמור לא תחויב במס עיזבון, וזאת בניגוד למצב של השארת הנכסים בידי מוריש.
מתנות לאחר כניסת הרפורמה לתוקף: דין זהה יחול לאחר כניסת הרפורמה לתוקף על מתנות בסכום המצטבר של מעל 50,000 ש"ח ועד 2 מיליון ש"ח. לפיכך, גם כאן מומלץ להקדים את מועד מתן המתנות, על מנת להנות מפטור על עליית ערכן הריאלית בעתיד.
שימוש בנאמנויות: על פי המלצות הוועדה, העברת נכסים לנאמנות לא תחשב כמתנה, ואילו ערך הנכסים של הנאמנות יצורף לבסיס מס העיזבון. מכאן ניתן להסיק, שמס העיזבון יחול אך ורק על קרן נכסי הנאמנות בצירוף הצמדה, ולא על הפירות הריאליים שייצברו עליה במהלך השנים. יצוין, כי אומנם לפי הצעת ועדת בן בסט יראו בהעברת הנכסים מן הנאמנות כמתנה ויחולו עליה הכללים החלים על המתנה, אך לא ברור אם ההוראה הנ"ל תחול גם על פירות הנאמנות, וזאת להבדיל מקרן נכסי הנאמנות.
מתנות דרך חברות: דרך נוספת למתן מתנה פטורה הינה כדלקמן: בשלב ראשון ניתנת הלוואה לחברה אחזקה משפחתית על ידי בעל מניותיה, לצורך מימון השקעות המניבות רווחים פטורים (קרנות נאמנות), ההלוואה הינה צמודה ללא ריבית, העומדת לפירעון בכל עת עם דרישת הלווה; בשלב שני מוכר בעל המניות את מניותיו בחברה לבנו, מבלי שייווצר רווח הון, שכן הואיל וכל השקעות החברה מומנו באשראי מבעליה, שווי החברה הינו אפס; בשלב שלישי מושך הבן רווחים מהחברה כבעל המניות בה.
יצוין, כי הפעולות לעיל עלולות לעורר מספר טענות מצד רשויות המס. ראשית עלולה להתעורר טענת מחילת ההלוואה לחברה. עם טענה זו ניתן להתמודד בטענה, כי גם לאחר ביצוע כל הפעולות לעיל החברה ממשיכה לחוב לאב בגין ההלוואה שניתנה לה על ידו בהתאם לתנאי ההלוואה המקוריים.
טענה נוספת שעלולה להתעורר הינה, כי שחיקת ההלוואה מהווה מתנה מאב לבן. עם טענה זו ניתן להתמודד בטענה, כי שחיקת ההלוואה הינה ביחסים בין אב לחברה, שהינה אישיות משפטית נפרדת, ולא ביחסים בין אב לבן.
ולבסוף, ביצוע הפעולות לעיל עלול לעורר את טענת המלאכותיות. עם טענה זו ניתן יהיה להתמודד אם יהיו לפעולות כאמור לעיל טעמים כלכליים נוספים, מלבד החיסכון במס, לדוגמה, כשהחברה תשקיע בנכסים נושאי תשואה, כגון משרדים.« עו"ד אבי אלתר והלנה וינטר « עיזבון ומתנות: מדריך הגנה
לתשומת לבכם: מערכת גלובס חותרת לשיח מגוון, ענייני ומכבד בהתאם ל
קוד האתי
המופיע
בדו"ח האמון
לפיו אנו פועלים. ביטויי אלימות, גזענות, הסתה או כל שיח בלתי הולם אחר מסוננים בצורה
אוטומטית ולא יפורסמו באתר.