בוצע בהצלחה ניסוי מקיף של החץ

החץ יירט טיל מטרה ששוגר מכיוון הים לעבר ישראל; ראש הפרוייקט: הוכח שהמערכת מבצעית

התעשייה האווירית וצה"ל ביצעו היום (ה') בהצלחה ניסוי מקיף של מערכת "החץ", שבמסגרתו הצליח הטיל "חץ-2" (הגירסה המבצעית של מערכת הטיל נגד טילים) ליירט טיל מטרה ששוגר מכיוון הים לעבר שטח ישראל.

מניתוח ראשוני של מימצאי הניסוי עולה, כי כל מרכיבי המערכת פעלו כהלכה. לפני שבועיים בוטל ניסוי דומה של המערכת, בשל כשל בשיגור טיל המטרה. ראש מינהלת החץ בתע"א, ד"ר דני פרץ, אמר, כי הוכח שהמערכת מבצעית.

החץ שוגר לעבר טיל מטרה המכונה "אנקור שחור", תוצרת רפא"ל, ששוגר ממטוס אף-15 מכיוון הים לעבר ישראל. הטיל, גירסה של הטיל "פופאי", שוגר ממרחק מאות ק"מ מחופי ישראל.

המכ"ם "אורן ירוק", תוצרת אלתא מקבוצת תע"א, קלט את המטרה והעביר את הנתונים למערכת "אתרוג זהב" של תדיראן מערכות, שחישבה את נקודת היירוט, וקבעה את מועד יציאת הטיל המיירט. יחידת בקרת השיגור "אגוז חום", מתוצרת מפעל מל"מ מקבוצת תע"א, ניהלה את השלבים האחרונים של הניסוי.

פרץ מסר, כי הניסוי שבוצע היום סיכם את כל סוגי הניסויים בתוכנית. "מהנתונים שקיבלנו", אמר פרץ, "עולה שהמטרה הושמדה ללא פגיעה ישירה של הטיל. החץ אינו אמור להשמיד את המטרה באמצעות פגיעה, למרות שכבר הצליח לעשות זאת בעבר.

"ביצענו לראשונה ניסוי שבו יורט טיל שהיה בדרכו לעבר שטח ישראל, כפי שתידרש המערכת לבצע במציאות. אולם, לא היתה סכנה שהטיל אכן יגיע לישראל, עקב טווח הטיסה המוגבל שלו".

פרץ מסר, כי בניסוי השתתפה גם יחידת החץ הפועלת בחיל האוויר. לדבריו, יימשכו להתבצע ניסוים של החץ, במתכונת של ניסוי או שניים בשנה.

לדברי פרץ, החץ מסוגל להתמודד עם כל סוגי הטילים הבאליסטים הקיימים כיום, ויבוצעו בו שיפורים שיאפשרו לו להתמודד גם עם איומים עתידיים.

פרץ הוסיף, כי ישראל מחכה לאישור של הממשל האמריקני למכירת מערכת החץ ללקוחות זרים. ארה"ב השתתפה ב-50% ממימון התוכנית, המסתכם ב-2 מיליארד דולר, ויש לה זכות וטו על המכירות ללקוחות אחרים, פרט לישראל.

תורכיה, דרום קוריאה, יפאן ואיחוד האמירויות הוזכרו כמתעניינות ברכישת המערכת. מדינות אלו מאויימות ע"י טילים ארוכי טווח בידי איראן וצפון קוריאה.