סוד הקסם של בת האיכר הוא בפשטות

בת האיכר, אסתר לויט, היתה גברת יקרה. היא נולדה בבית אבן יפהפה, שנבנה עם ייסוד המושבה מטולה ב-1896. אנשי הגליל הכירו אותה בשל כישוריה החקלאיים, אבל עיקר פרסומה בא מפעולות ההתנדבות הרבות שלה, להן הקדישה זמן ונשמה. ביתה שימש מועדון בלתי רשמי לחיילי צה"ל בצפון, והיא גם קיבלה על כך את פרס ישראל.

יש שאומרים שהבית שימש גם לישיבות סודיות של המטה הכללי ושאר בכירים, בזמן מבצעים חשובים ועלומים. בימי שישי היתה אסתר משכימה קום ואופה עוגות רבות, שהמפורסמת בהן היא שטרודל תפוחים. את העוגות היא היתה מחלקת בין מוצבי הסביבה.

ב-1990, לאחר מותה, נכדיה הקימו מסעדה המתפקדת גם כמוזיאון לזכרה. הבית עטור המזכרות מכניס אתכם מיד לאווירה הנכונה. התפריט מגוון. אגב, התברר שכל התבשילים מבושלים בשמן זית מעולה, מגידול וייצור עצמי.

על השולחן חומוס בגרסתו הלבנונית, כלומר טחון גס ובלי שום - מעולה; זיתים חמוצים-מרירים; פלחי כרובית וגזר כבושים בעדינות; חצילים קלויים על האש עם שום, בצל ועגבניות. מה יכול להיות רע.

מהצד המתוחכם יותר של התפריט אכלנו פטריות טריות, עשויות בסויה ודבש, וגלילות חצילים בגבינת שמנת וסומק (אוג הבורסקאים) סגול וחמצמץ; לחם מהתנור המקומי; כמה לגימות יין, עוד מבט על ההיסטוריה הניבטת מהקירות, על שלוות המושבה. אוגרים כוח וממשיכים.

למנות העיקריות טעמנו פרוסות אווז מעושן (עישון עצמי), פריך בחוץ ורוד בפנים, ברוטב על בסיס חרדל ויין לבן, טוב מאוד; פורל צלוי על הגריל, כאשר מעליו רוטב דמוי פסטו על בסיס בזיליקום. הדג נשאר עסיסי ונימוח, וזו כבר נקודה לזכות הגריל, כי לדגים צלויים על הגריל יש נטייה להתייבש למוות תוך דקות ספורות. בעודנו אוכלים נראו יוצאים מהמטבח פסטות ושניצלים פריכים.

קינחנו בפרפה תאנים ודבש (מעולה), וכן בשטרודל תפוחים נפלא, ושונה. כל אחד מהסועדים מצא מנה לטעמו. בת האיכר לא מתיימרת, כחלק משכנותיה, להתעלות לפסגת הגסטרונומיה, ומבחינתי זו גדולתה. כל מה שטעמנו היה טוב, והאווירה היתה נפלאה.

על כן שמח אני להעניק מצקת אחת על האוכל, ומצנפת לנכדיה וממשיכי דרכה של אסתר לויט. בת האיכר, רח' הראשונים 21, מטולה, טל' 06-6997177. ארוחה ממוצעת, בלי יין, 90-80 שקל לסועד.

השטרודל הסודי ביותר של בת האיכר

לבצק:

חצי ק"ג קמח 3 כפות חומץ 1 כפית מלח שתי כפיות סוכר כוס מים פושרים חצי כוס שמן 5 מניחים את הקמח בקערה, מוסיפים חומץ, מלח, שמן, סוכר ומים בהדרגה, מערבבים ולשים את הבצק עד שיהיה רך וגמיש.

5 מחלקים לארבע מנות, עוטפים בניילון נצמד ונותנים לבצק לנוח שעתיים.

המלית:

שני ק"ג תפוחים חמוצים מסוג גראנד, מקולפים וחתוכים לקוביות בגודל של 5 אבנים קטן (לחתוך בסבלנות) חצי ק"ג סוכר 300 גרם אגוזים טחונים 200 גרם צימוקים 300 גרם פירורי ביסקוויט 3 כפיות קינמון 1 שקית סוכר וניל 5 מערבבים הכול ומניחים לשעתיים.

תערובת פירורים לבצק:

100 גרם סוכר 100 גרם אגוזים טחונים 100 גרם פירורי לחם חצי כפית קינמון נפנה משטח גדול, נכין מפה מבד, בערך בגודל של x40‏40 ס"מ. נקמח את המשטח קלות, נפתח את חתיכת הבצק הראשונה, נרדד את הבצק לעלה מרובע, פחות או יותר. נרים את הבצק בעדינות, נפרוס את הבד, נקמח אותו קלות ונשים עליו את הבצק.

עכשיו מתחילים למתוח בעדינות, עד שהבצק יהיה דק דק, ובממדים של יריעת הבד. נשמן את הבצק ונפזר עליו את פירורי הביסקוויט. בצד אחד שלו נניח רבע ממלית תפוחי העץ. נפריד את הבצק מהבד, ובעזרתו נגלגל לרולדה. נהדק עם כל גלגול. נרים את הרולדה בעזרת הבד ונניח בתבנית משומנת. נאפה בחום בינוני-חזק 220-200 מעלות, בין 15 ל-20 דקות. נגיש חם ונשיר הללויה.