העכבר ששאג

אסטרטגית המניות גייל דודאק, שעד כה חזתה מצוין את התפניות בשוק, אומרת כי 2001 תהיה מאכזבת, במקרה הטוב # למרות שההשפעה המסחרית של לינוקס על שוק התוכנות עדיין מצומצמת, במריל לינץ' משוכנעים שהיא תכה את "חלונות" של מיקרוסופט ואת סולריס של סאן מיקרוסיסטמס

החדשות הטובות, כך אומרת אסטרטגית המניות גייל דודאק, הן ששנת 2001 תהיה מאכזבת. השוק לא יהיה גרוע כמו בשנה שעברה, אם כי הוא לא יחלים מהר כפי שמקווים. המדדים יסיימו את השנה ללא שינוי, פחות או יותר.

"רוב הכאבים כבר מאחורינו", אומרת דודאק, ששימשה כאסטרטגית השקעות ראשית בבנק UBS ורבורג עד נובמבר, כאשר UBS רכש את פיינוובר. לפני שנה דודאק היתה בין האסטרטגים המעטים שהזהירו את המשקיעים מפני בועת מניות הטכנולוגיה. יתרה מזאת, בראשית מארס, היא חזתה נכונה את פיסגת הנאסד"ק.

האם הנפיחות נעלמה מהשוק? חלקה, אומרת דודאק, אבל לא כולה. החוב הספקולטיבי עדיין קיים בדמות הלוואות המרג'ין שחברות הברוקרים העמידו למשקיעים, אשר עדיין שוות יותר מ-1% משווי שוק המניות. כסף המשיך לזרום אל תוך קרנות הנאמנות המנייתיות בדצמבר. מידת הסנטימנט השורי, כפי שהיא נמדדת על ידי איגוד המשקיעים הפרטיים בארה"ב, קפצה לאחרונה ל-49% לעומת 36% בתחילת ינואר.

"המשקיע ברחוב עדיין מכור למניות טכנולוגיה", היא מציינת בחשש. "המניות האלה ירדו, ומשקיעים רוצים להיכנס חזרה פנימה".

קיצוץ הריבית האחרון על ידי הפדרל ריזרב יעזור למהלך העניינים, אומרת דודאק. אבל בדרך כלל דרושים שלושה קיצוצי ריבית על מנת שהתחזיות לגבי השוק יעלו, היא מוסיפה. הקיצוץ של השבוע שעבר היה השני בלבד. בתקופה שבה קשה לחזות את שיעור צמיחת הכלכלה, דודאק מעדיפה מגזרים בעלי צמיחה פנימית שניתנת לחיזוי: אנרגיה, שירותי בריאות ושירותי חשמל באיכות טובה.

בשלב כלשהו לפני אמצע השנה, דודאק צופה כי ההתאוששות הזמנית הנוכחית תדעך, וכי השוק יבקר שוב ברמות השפל שלו. לאחר מכן, היא מוכנה להסתכן, יופיעו הזדמנויות קנייה.

בביקוריו אצל לקוחות בחודש שעבר, נאם סטיב מילונוביץ', אסטרטג הטכנולוגיה של מריל לינץ', על סוף העולם. כלומר, העולם הנשלט על ידי מיקרוסופט וסאן מיקרוסיסטמס. הפרש החיוור שיחסל את החוטאים האלה, חשף סטיב, הוא לינוקס.

לינוקס, למי שלא זוכר, זאת התוכנה חינם שנבנתה על ידי קולקטיב של מתנדבים שגמרו אומר לגרש את מיקרוסופט ממחשביהם האישיים. לפני כשנה, הכת הזאת הצליחה אפילו לשגע את וול סטריט, שהרימה את מניות Red Hat ל-151 דולר ואת מניות VA Linux ל-320 דולר, כלומר שווי שוק של 27 מיליארד דולר לשתי החברות יחד.

ואולם, המניות שנחבטו היו אלה של שחקניות לינוקס אחרות, כמו Systems Caldera ו-Corel Software - אבל לא לפני שהמשקיעים הקריבו מניות בשווי של 25 מיליארד דולר על מזבח הלינוקס. בסוף השנה, צמיחת ההכנסות הירודה כיווצה את שווי השוק הקולקטיבי של קולקטיב לינוקס ל-2 מיליארד דולר. תוכניות להנפקות ראשוניות לציבור של חברות לינוקס אחרות נגנזו.

לכן, כאשר ראינו את הדו"ח של מריל לינץ' מ-22 בינואר 2001 תחת הכותרת "התוכניות של לינוקס להשתלטות על העולם", בדקנו שוב את התאריך כדי לוודא שאין מדובר על דו"ח מלפני שנה. יכול להיות שנרדמנו בעוד אנחנו צופים ב-Pinky and The Brain, הסרט המצויר על מזימותיו העלובות של עכבר לכבוש את העולם. כמעט בלי כל התייחסות למרחץ הדמים של השנה שעברה, הדו"ח של מריל חוזר על הקביעה שלינוקס משנה הכל. גישות רכושניות כמו של מיקרוסופט לא יכולות לנצח תופעה של "מקור פתוח" כמו לינוקס, מצהירים במריל. תוכנת מקור פתוח מותרת "להורדה" חופשית, והוראות קוד המקור שלה נגישות לכל מי שמעוניין לסייע לשפר אותה.

על פי התיאוריה, צבא המתנדבים של ההאקרים של לינוקס תמיד יצלוף טוב יותר מהמתכנתים שכירי החרב של חברה אחת. התוכנה בעלת רוב הסיכויים להפסיד, אומרים במריל, היא "חלונות 2000" של מיקרוסופט (שלעבר "חלונות NT") וגירסת היוניקס של סאן מיקרוסיסטמס, המוכרת בשם סולריס.

יועץ לענייני תעשיית הלינוקס אמר למילונוביץ' כי בסופו של דבר, רוב התוכנות יעברו לשיטה של מקור פתוח. עוד אחד שמאמין בלינוקס הוא משקיע ההון סיכון ביל גארלי, שקרן Benchmark Capital שלו השקיעה הרבה במשחק הלינוקס וכפי הנראה ספגה גם כמה פגיעות. בין חברות המקור הפתוח שבתיק ההשקעות של בנצ'מארק נמצאת חברת Red Hat, מובילת הלינוקס שמניותיה נפלו ל-9 דולרים לאחרונה.

באשר לראיות מהעולם האמיתי, במריל מציינים כי מנכ"ל מיקרוסופט, סטיב באלמר, מיקם את לינוקס בראש רשימת האתגרים התחרותיים שלו. מפעילות יוניקס נוספות, כמו IBM והיולט פקארד, אימצו את לינוקס כאמצעי לטיפוס במעלה רשימתו של באלמר, ואולי גם ברשימתו של מתחרהו, סקוט מקינלי מסאן. מחקר שוק לשנת 1999, אומרים במריל, הראה כי לינוקס מחזיקה בנתח שוק של 24% והתחזית לגביה היא קצב צמיחה שנתי של 28% בחמש שנים. עם זאת, את נתוני שנת 2000 לא היה אפשר להשיג.

אבל, ראיות מרתיעות לגבי ההשפעה המסחרית של לינוקס קיימות בצמצום. הסקרים שמריל עצמה ערכה בקרב חברות גדולות מראים כי מנהלים של חברות מחשבים עדיין אינם מתייחסים אל לינוקס ברצינות. מבין חברות הלינוקס הציבוריות, רק Red Hat צמצמה את הפסדיה ברבעון האחרון המדווח שלה. מאז יולי, כאשר מריל התחילה לסקר את Red Hat עם דירוג "צבור" במחיר של 27 דולר, מניותיה של שחקנית הלינוקס איבדו שני שלישים מערכן.

הראיות משווקים מקבילים לא מראות שאפשר להתעשר אם נותנים משהו בחינם - ואפילו לא להזיק לנושאי משרה בחברה כלשהי. נתונים פיננסיים שניתן להשיגם חופשי באינטרנט לא הרסו, כך נראה, את מחירי ההנפקות המגונדרות של רויטרס ובלומברג. גם אתרי חדשות פיננסיות שנשארו בתמונה בעיקר תודות לתרומתם של סוכני יחסי ציבור, לא הצליחו לייצר מוצרים בעלי ערך או מודלים עסקיים מקובלים. לפחות לא לדעתנו הבלתי תלויה.

במיקרוסופט שומרים אמנם על עירנות בכל הנוגע לאתגר מכיוון לינוקס, אבל למנהליה של מיקרוסופט יש ספקות מיושנים לגבי מידת קבלתה. "בטווח הארוך, אני סבור שהכלכלה קובעת", אומר ביל והט, סגן נשיא לענייני מערכות קבועות במיקרוסופט". "אנשים הולכים למקומות שבהם נמצא הכסף. הם הולכים למקומות שיש בהם מו"פ וחדשנות. הם הולכים למקומות שבהם הם יכולים להגן על קניינם האינטלקטואלי".

סגן הנשיא של מיקרוסופט תוהה אם קהילת לינוקס תייצר תוכנה חדשנית, במקום רק לרדוף אחרי הזנבות של מיקרוסופט וסאן. בתערוכת המסחר Linux World שהתקיימה בשבוע שעבר בניו יורק, חגגו המשתתפים את השקתה של תוכנת לינוקס חדשה שמיועדת למעבד 8.

תוכנת סולריס של סאן פועלת בצורה חלקה בעשרות מעבדים - יכולת שפיתוחה ארך חמש שנים, אומר מנהל סולריס, אנדי אינגראם. "אני לא יכול לתאר לעצמי אדם שפוי שמבלה חמש שנים ועושה מה שאנחנו עשינו, בשביל לינוקס", אומר אינגראם. "היום, לינוקס נראית דומה מאוד למערכת של סאן מלפני שבע שנים".

אינגראם דווקא די מתלהב מלינוקס, למעשה. זה מפני שלינוקס פועלת על גבי מחשבים מבוססי אינטל, שבהם האלטרנטיבה היא "חלונות 2000" של מיקרוסופט. כל מה שפוגע במיקרוסופט טוב לסאן.

בתשוקתנו לראיות אמיתיות לכך שלינוקס מתקדמת במסלול לקראת שליטה על העולם, תפסנו את מילונוביץ' בדיוק כאשר הוא היה בדרכו עם הסיפור אל לקוחותיה של מריל. פטפטנו קצת בטלפון הסלולרי. ללינוקס יש השפעה על החלק הזול של שוק השרתים, אמר מילונוביץ', שם נראה כי ישנה האטה במכירות "חלונות NT" של מיקרוסופט.

לינוקס עדיין אינה יכולה לעמוד בכמות היישומים האפשריים ב"חלונות" וביוניקס, ומילונוביץ' ציין כי אוראקל ו-IBM הורידו את גירסאות הלינוקס מבסיסי הנתונים שלהן. אבל למרות הכל, הזהיר האנליסט, "יעברו שלוש עד חמש שנים עד שלינוקס באמת תתחיל להופיע בתחום מיחשוב החברות".

האם ישנן ראיות כלשהן שעשויות לשכנע את מילונוביץ' שהוא טועה? שאלנו אותו. ואז הוא העביר את הטלפון הסלולרי לעמיתו, ג'ון רוי. מנהלי מיחשוב, דיווח רוי, אומרים כי הם אינם רוצים ללמוד עוד מערכת תוכנה. נוח להם עם סולריס של סאן, והם לא רואים כל סיבה להחליפה. "הם נוטים להיות שמרניים", אמר רוי, "והן מקבלים בונוסים על כך שהם מוודאים שהכל עובד כמו שצריך".

נתוני העולם האמיתי על תוכנה כמו לינוקס אינם יציבים באמת, הסביר רוי. לדוגמה, אתר האינטרנט של חברת מחקרי השוק Orbiten דן באתגר שבמדידת מו"פ בהתנדבות ובהפצת תוכנה חינם. קל יותר לעקוב אחרי פעילות כלכלית כאשר התשלום תמורתה נעשה בצ'ק.

לאלה שמחפשים הוכחות אמפיריות, רוי מייעץ לבדוק מחקרים של חברות כמו IDC, שמנסה לספור את מספר השרתים שהותקנו עליהם תוכנות לינוקס, "חלונות" וגרסאות יוניקס כמו סולריס של סאן. מתברר, כי IDC סיימה את ספירת השרתים לשנה שזה עתה הסתיימה. מבצע המחקר ב-IDC, אל גילן, לא רוצה לפרסם את הנתונים בעיתונות לפני שימסור עדכון מלא ללקוחותיו, הוא אומר. זה מה שיגיד גילן: בעוד בשדרוגים לשרתי לינוקס קיימים נראתה פעילות חזקה, הצמיחה ברשיונות לינוקס חדשים האטה לעומת הקצב של 1999.

קשה להניא כתות של סוף העולם מדעותיהם, גם כאשר יום הקץ, לדעתם, כבר עבר. אולי נתוני 2001 יהיו משכנעים.

זהו, אחרי הכל, המילניום האמיתי.