דירקטוריון חברת הפחם עתר לבג"ץ נגד הפרטתה: "חריגה ממינהל תקין בהליכים"

נדחתה בקשתו למנוע את ישיבת ועדת השרים להפרטה שזומנה להיום

יו"ר דירקטוריון חברת הפחם, שמואל שבח, וחמישה דירקטורים בחברה עתרו היום (א') לבג"ץ נגד שר האוצר, אברהם שוחט, ונגד שר המשפטים, יוסי ביילין, בבקשה למנוע את הפרטת החברה. העותרים טוענים, כי שוחט לא קיים את חובת ההתייעצות בטרם הגיש לממשלה את החלטתו להפריט את החברה.

השופטת דליה דורנר דחתה את בקשתם להוצאת צו ביניים, שהוגשה יחד עם העתירה, למנוע את ישיבת ועדת השרים להפרטה, שזומנה להיום. דורנר קבעה, כי לאור העובדה שלא ניתן לקבל את תגובת רה"מ והשרים, נדחית הבקשה לצו ביניים. עם זאת היא ציינה, כי חזקה על ועדת השרים שהיא תפעל לפי החוק.

הדיון בעתירה, שהוגשה באמצעות עו"ד גדעון פישר, יתקיים במועד מאוחר יותר בפני הרכב של שלושה שופטים.

בעתירה נטען, כי חברת הפחם זומנה לישיבה במזכירות הממשלה בדרך לא דרך. בישיבה נבדקה אפשרות הפרטתה. זאת, לטענת הדירקטורים, ללא שהתקיימו חובות ההתייעצות עימה ודחיית בקשתה לפגישה עם השר הממונה. החברה אומרת, כי הליכי ההפרטה נעשו בניגוד לכללי ההפרטה הקבועים בחוק ולכללי הצדק הטבעי.

לטענתה, למרות בקשותיה, היא עדיין לא קיבלה לעיונה ולהערותיה את כל חומר הרקע, המהווה בסיס להחלטה להפרטה, ובכך, טוענת החברה, נפגעו זכויותיה. הדירקטורים מציינים, כי הפעולות להפרטה מתבצעות תוך תקופת הבחירות, כאשר לאור המצב הפוליטי, השר (שר האוצר והתשתיות) המגיש את בקשת ההפרטה, הוא גם השר הממונה על השימוע.

העתירה מציינת, כי שוחט משמש גם כשר התשתיות, שהגיש את ההצעה להפרטה ואמור ליהנות מזכות השימוע, וגם שר האוצר, שהוא חבר בוועדת השרים ואמור להחליט בעניין. לטענתם, קיים פגם בכך, שאותו אדם גם יגיש את ההצעה, גם ישמיע את דעתו, וגם יחליט בנוגע אליה.

חברת הפחם הממשלתית נוסדה בשנת 1980, והיא עוסקת בעיקר בייבוא ובמכירת פחם. הדירקטורים יוצאים נגד ההליכים שהובילו לכינוס ישיבת ועדת השרים, לרבות הליכי הזימון וההיערכות לקראת הישיבה. לטענתם, הדברים נעשו תוך חריגה מהוראות החוק, התעלמות מהחוק וחריגה מכללי מינהל תקין.