רוטשילד פתח, שורר סגר

משגב לדך היה בית החולים היהודי הראשון בארץ ישראל, הוקם בתרומת משפחת רוטשילד, והצטיין גם בספרייה תורנית חשובה. אבל בשנים האחרונות הוא צבר גרעונות ענק ולא היה מנוס מסגירתו

קצת קשה להאמין, אבל בית החולים משגב לדך - שהתמוטט מבחינה מקצועית לאחר שקרס מבחינה כספית - הוקם דווקא בידי משפחת רוטשילד. הקמתו החלה בשנת 1854, בתרומה של בניו של מאיר-אנשל רוטשילד, אבי השושלת הידועה. הבניין בן שתי הקומות הוקם בקצה "בתי מחסה" שבדרום הרובע היהודי והיה בית החולים היהודי הראשון בארץ.

שמו של בית החולים בא מספר ישעיהו: "ויהי ה' משגב לדך, משגב לעיתות בצרה". על פתח הבניין נחקקה הכתובת "זכרון כבוד למאיר רוטשילד", ולצידו נחקקו שמותיהם של בניו - יעקב (אביו של בנימין, "הנדיב הידוע", אשר על שמו נקראה זכרון יעקב) ושלמה (על שמו נקראה בתשלמה). פרופ' זאב וילנאי מציין, שהיה זה מפעלה הראשון של משפחת רוטשילד בארץ, כ-30 שנה לפני שהברון פרש את חסותו על המושבות הצעירות.

בית החולים התקיים מתרומות, בייחוד של יהודים מאירופה, ועל קירות הבניין והחצר נקבעו לוחות שנשאו את שמות הנדבנים - בדומה לבתי כנסת וישיבות. וילנאי מפנה את תשומת הלב לחדר שהנציח את שמו של הסופר הצרפתי אמיל זולה, לאחר הגנתו האמיצה על אלפרד דרייפוס ("אני מאשים"). חיים ועדיוף הלוי, יהודי פריסאי יוצא בוכרה, תרם בשנת 1898 להקמת החדר והוסיף (כפי שנאמר בלוח ההקדשה): "מלבדו מה שנדבתי, סך מה למקנת מיטות לזכר איש המצוין אמיל זולה מפאריס".

בחצר בית החולים פעל בית כנסת קטן, שייחודו היה בספרייה מעזבונו של הרב הידוע חזקיה מדיני, רב העיר חברון ומחבר הספר "שדי חמד". כתובת ההקדשה סיפרה: "זה השער לה', צדיקים יבואו בו, ישיבת שדי חמד יכון בצדק, למזכרת הגאון הגדול צדיק יסוד עולם רבנו חזקיהו מדיני זצ"ל... אשר הניח כל ספריו לטובת בית החולים משגב לדך בירושלים תיבנה ותיכונן".

המבנה המקורי של משגב לדך נהרס בקרבות מלחמת העצמאות, והספרייה אבדה כליל. לאחר המלחמה הופעל בית החולים בבית מגורים בשכונת קטמון, ולפני 10 שנים הועבר למשכנו הנוכחי ברחוב חזקיהו.

לאורך 150 שנותיו, שירת בית החולים בעיקר עשרות אלפי יולדות. אבל הוא צבר גרעונות של 40 מיליון שקל, ובמקום מוניטין של מצויינות רפואית, הוא צבר בשנים האחרונות מוניטין של ניהול כושל.

הקשיים הכספיים של בית החולים, שנוהל ע"י עמותה, החלו לפני 4 שנים. יו"ר העמותה, הח"כ לשעבר יעקב גיל, מונה למנכ"ל - והגרעונות החלו לתפוח. אחד מחברי העמותה, יחזקאל זכאי, שהיה גם חבר הנהלת בית החולים, אמר ל"גלובס", כי גרעונות בית החולים גדלו מדי שנה בהיקף של 8-7 מיליון שקל, וכתוצאה מכך הוא החליט להתפטר לפני שנתיים מהנהלת המוסד.

עקב החובות הכבדים נערכה חקירה ע"י רשם העמותות, עמירם בוגט, ובה נחשפו ליקויים קשים בניהול. בעקבות זאת הודח גיל, ובמקומו מונה לממלא מקום מנכ"ל יוסי גיל (בן אחיו של יעקב גיל, שעבד בבית החולים עוד לפני מינויו של דודו).

הגרעונות, שכללו חובות גדולים בגין אי תשלום משכורות ל-170 עובדי בית החולים, הביאו לכך שהעובדים פנו לפני חודשיים לבית המשפט באמצעות עו"ד גלילה הורנשטיין, וביקשו למנות מפרק-מפעיל. בית המשפט לא נענה לבקשה זו והחליט למנות מנהל מלווה מיוחד - דורון שורר (יו"ר מבטחים).

בחודשיים האחרונים התמקדו המאמצים בניסיון למכור את בית החולים או למצוא משקיע-שותף, שיוכל להזרים כספים לכיסוי הגרעונות.

בימים האחרונים הושג הסכם עקרוני להעברת בית החולים לידי קופ"ח כללית. חברה בת של הקופה, נווה שבא, אמורה לקבל את הבניין והציוד של בית החולים ולהעמיד ערבויות לעמותה לצורך כיסוי החובות לספקים, לעובדים, לביטוח לאומי, למס הכנסה ולקרנות הפנסיה של העובדים.