Commodity Channel Index : CCI

ה CCI הוא מתנד שפותח על ידי המתמטיקאי דונלד למברט ואשר מסייע לזיהוי נקודות קיצון וכן למיקום פקודות רכש ומכר עת פריצה של המניה תחום סטנדרטי כלפי מעלה / מטה. ה CCI הוא מתנד פופולארי הניתן ברוב התוכנות ובאתרי התרשימים באינטרנט. מניסיוני, מדובר באינדיקטור יעיל ביותר.

ה CCI יעיל בעיקר כאשר המניה נמצאת בתנועה גלית. האינדיקטור פותח במקור עבור סחורות ( ומכאן שמו ) אשר שעריהן מתאפיינים המחזוריות.

האינדיקטור מבוסס על השוואה של המחיר הנוכחי לנתונים היסטוריים הניתנים באמצעות ממוצא נע. הממוצע הנע מספק : " נקודת התייחסות נעה " והמרחק בין שער המניה לממוצע הנע עשוי ללמד על המגמה ועל הקרבה לרמת שיא / שפל. אולם בשל המאפיינים השונים של תנודת המניות, לא ניתן להתייחס במידה שווה למרחקים שלהן מהממוצע הנע. יש מניות תנודתיות יותר ויש מניות תנודתיות פחות. לפיכך, לצורך הסטנדרטיזציה, מחלקים את המרחק בין המניה לממוצע הנע בתחום התנודה היומי הממוצע של המניה.

בנוסף לחלוקה בתחום התנודה היומי הממוצע, מחולק ההפרש היומי גם ב 0.15. התפקיד של הפקטור הזה הוא לגרום לכך ש 70% עד 80% מהתוצאות תהיינה בין 100 ל ( 100 - ). את הפקטור ניתן לאפיין על פי מאפייני המניה בה סוחרים.

מתודולוגיה:

1.*כאשר ה CCI עולה מעל 100, מדובר במצב קיצוני / שורי יחסית ויש לחנוך עמדת רכש.

2.*כאשר ה CCI יורד מתחת ל ( 100 - ) , מדובר במצב קיצוני / דובי יחסית ויש לחנוך עמדת מכר.

3.*הגעה לרמת פסגה ותפנית בה מעידה על סיכוי גבוה לתפנית כלפי מטה של המניה.

4.*הגעה לרמת שפל ותפנית בה מעידה על סיכוי גבוה לתפנית כלפי מעלה של המניה.

אופטימיזציה:

יש לבצע אופטימיזציה על האינדיקטור לפי שני פרמטרים:

1.*פקטור החילוק ( 0.15 במודל הבסיסי ).

2.*מספר הימים עליו יחושב הממוצע הנע.

על פי המחקר של למברט, מפתח האינדיקטור, CCI ל 10 ימים משקף היטב נקודות פסגה ושפל בעוד שאיתור מספר הימים האופטימלי ( N ) מחייב ניתוח של אורך המחזור ( בימים ) של תנודת המניה. מספר הימים עשוי לנוע בין 5 ל 25. על פי המחקר של למברט מספר הימים צריך להיות שליש ממשך זמן המחזור של תנועת המניה. החשיבות באופטימיזציה של מספר הימים היא לצורך זיהוי פריצה כלפי מעלה או כלפי מטה ( מעל 100 או מתחת ל 100 - ).