אל. איי: שפל במשרדים, גיאות במגורים

השוק המשרדי בדאון טאון לוס אנג'לס סובל מתפוסה נמוכה, לעומת גיאות בביקושים בשוק המגורים ונסיקה בתעריפי השכירות

הגיאות בשוק הנדל"ן למגורים בלוס אנג'לס מתבטאת בביקושים גדולים לדירות ונסיקה בתעריפי השכירות. המחסור בשטחים ונכסים במחירים סבירים בעיר כה גדול, עד שהיזמים מפנים את מירצם לדאון טאון, הסובלת דווקא מתפוסה נמוכה בשוק המשרדי.

לוס אנג'לס עדיין אינה מנהטן, אך המגורים בדאון טאון הופכים לטרנד עכשווי, לפחות בקרב יזמי הנדל"ן הפעילים ברובע הזה. המתכונת היא הסבת בנייני משרדים נטושים או בעלי תפוסה נמוכה לקומפלקס מגורים שמציע דירות ולופטים יוקרתיים למכירה או השכרה, ואפילו מלון דירות לשהייה קצרה יותר.

את הטרנד הזה מוביל היזם טום גילמור, שלא רק בונה פרוייקטים חדשים, אלא רוכש בניינים ישנים לצרכי הסבה. הוא גם רכש לאחרונה קתדרלה ישנה ומתעתד להסב אותה לפרוייקט רב שימושי שיכיל דירות מגורים מלון ומרכז מופעים. יזם אחר, ג'ף פלמר, משלים את בניית ה"מדיצ'י", קומפלקס דירות יוקרתי בדאון טאון, כשלדבריו כבר השכיר למעלה מ-90% מ-335 הדירות בפרוייקט - די כדי לצאת לדרך עם שלב נוסף בפרוייקט שיכיל 297 דירות נוספות.

הצידוק לכל המגמה הזאת של מגורים אורבניים בדאון טאון היא בעיקר הקרבה למקומות עבודה של בעלי מקצוע מבוססים. מחיר הדירות, כמו גם שכר הדירה, אינו זול במיוחד ומחושב ברגל רבועה - 1.75-2 דולר לרגל רבועה.

בעקבות גילמור ופאלמר, החלו להגיע לדאון טאון לוס אנג'לס גם חברות נדל"ן ציבוריות REIT כמו AvalonBay Communities Inc. ,Camden Property Trust ואפילו קרן הפנסיה של עובדי הציבור הקליפורנים. כל אלה רוכשים ותרים אחר בנייני משרדים, שניתן להסב אותם לקומפלקס מגורים יוקרתי.

לדברי היזמים, קצב השכרת הדירות בדאון טאון מהיר במיוחד ומנוגד לחלוטין לתפוסה המאכזבת בשיעור של 80% בבנייני המשרדים במקום.

המגמה הזו בהחלט מסייעת לבעלי נכסים בדאון טאון, שחלקם נקלעו לקשיים פיננסיים בשל העובדה שבנייניהם מוזנחים ונטושים ונאלצים לממן עלות של 2 דולר לרגל רבועה לשנה לצרכי תשלום מיסים.

פרשנים טוענים כי במצב הכלכלי הנוכחי, שינוי היעוד למגורים הוא הדרך הטובה ביותר לשרוד, למרות שיעוד לצרכי מסחר משיג תשואה גדולה יותר. הפרשנים מעריכים כי הטרנד הזה יחזיק מעמד בחמש השנים הקרובות.

דמי שכירות, הם קובעים, מבטיחים במרבית המקרים הכנסה קבועה ויציבה, יותר גם ממלונות.

זו, למשל, העילה לשינוי בייעוד של בניין בן 13 קומות, שבו שכן מטה בנק סנוואה היפאני בדאון טאון, ממלון בן 450 חדרים לקומפלקס מעורב למגורים ומסחר.

הפעילות הרוחשת הזו בדאון טאון לא נעלמה מעיני הרשתות הקמעונאיות. רשת הסופרמרקטים ראלפס מחפשת בנרות אחר 50 אלף רגל רבועה פנויים בדאון טאון, ובעקבותיה רשתות מקומיות נוספות, שככל הנראה יביאו גם רשתות ארציות.

בתקופה האחרונה מתברר גם כי הטרנד הזה של שינוי יעוד נכסים למגורים תופס גם בפרברי לוס אנג'לס. בעיר הנמל לונג ביץ', מדרום מערב ללוס אנג'לס, יוסב קניון כושל לקומפלקס מגורים בן 350 דירות לופט למכירה, מעל לקומת החנויות. במקרה זה קובעים המומחים, מדובר בפיתוח וניהול מורכב יותר של נכסים למסחר ולמגורים, אם כי המאמץ כדאי.