שלטון הלייבור טוב לנדל"ן

לקראת הבחירות בבריטניה מתברר, כי מחירי הבתים עלו ב-65% מאז עלה הלייבור לשלטון

לקראת הבחירות המתקרבות בבריטניה, שיתקיימו ב-7 ביוני, יש לחזור 4 שנים לאחור כדי לבדוק את השפעת שנות שלטון מפלגת הלייבור על שוק הנדל"ן בלונדון.

ב-1997 ירשה מפלגת הלייבור כלכלה בריטית שהשתקמה לאחר תקופה של מיתון עמוק בתחילת שנות ה-90, במהלך שנות שלטונם של השמרנים. אחת המשימות הראשונות שהלייבור לקח על עצמו היתה להעביר אחריות ושליטה על קביעת הריבית לידי הבנק אוף אינגלנד בלבד. פעולה זו ננקטה בשל התחזיות לגידול בריבית הבסיסית, שהגיעה לרמות של 7.5% ב-1998.

מאז, שוק הבתים נהנה מתקופה מתמשכת של שיעורי ריבית נמוכים ביותר. אלו היוו פקטור משמעותי בהתקדמות לתקופה של דרישה בשוק לנכסים למטרות מגורים והשקעה.

לפי האינדקס של מחירי הבתים למגורים במרכז לונדון, שערכו Frank Knight , מתברר, כי מחירי הבתים עלו ב-65% מאז שהליבור בראשות טוני בלייר עלה לשלטון. זהו ממוצע שנתי של 14.5%, ובהשוואה לנתונים המקבילים של 10.5% תחת שלטון השמרנים בין השנים 1997-1979.

שוק הנדל"ן למגורים בלונדון שגשג תחת שלטון הלייבור. הסיבות לכך נעוצות בחלקן בשל גורמים משולבים, הכוללים ירידה בשיעורי האבטלה ולחץ נמוך של גורמים אינפלציוניים, השפעת האכיפה המשיכה במיצוב לונדון כגורם משיכה וכשוק פיננסי גלובלי אמיתי.

כתוצאה מכך, הבירה הבריטית הפכה לבירת השקעות נדל"ן עולמית, המציגה ביצועים טובים יותר משאר חלקי המדינה במונחים של צמיחת מחירי הנדל"ן.

שלא כקודמתה, שהשתמשה בשיעורי הריבית כמדיניות פיננסית לשלוט על שוק הבתים, מפלגת הלייבור יישמה בהצלחה עלייה במדרגות מס הרכישה, שכוונו במיוחד להרגעת פעילות העיסקאות בקצה הגבוה של שוק הבתים בלונדון.

עו"ד דני שוורץ, ממשרד עוה"ד Berwin Leighton Paisner, המתמחה בנדל"ן והשקעות, מסר ל"גלובס", כי השינויים במס הרכישה השפיעו על קצה המכירות בין 250 אלף ל-500 אלף ליש"ט ויותר.

תקציב 2000 הגדיל את שיעור המס מ-2.5% ל-3% בגין מכירות בין 500-250 אלף ליש"ט. בקצה הגבוה של השוק מדובר בנכסים ששווים מעל ל-500 אלף, מ-3.5% ל-4%. בתקציב האחרון לשנת 2001 לא היה שינוי בשיעור המס.

לדברי עו"ד שוורץ, העלייה בשיעור מס הרכישה בבריטניה הובילה רוכשים רבים להשתמש בתכנון מס, במטרה לשכך את חיוב מס הרכישה.

באירופה, לעומת זאת, שיעור מס הרכישה בד"כ גבוה יותר מבריטניה, כשהממוצע האירופאי הוא של 6%. בגרמניה הוא עומד על 3.5%, צרפת עד 7%, בהולנד 6%, ספרד 7% ובאירלנד עד ל-9%.

בעוד אמצעים אלו הוכחו כבלתי פופולריים בשוק, הדרישה לנכסים היתה גבוהה. למרות שמס הרכישה השנתי עלה באופן משמעותי, הרי הדרישה נספגה היטב בציבור ומחירי הנכסים המשיכו לעלות.

בנוסף, מפלגת הלייבור המשיכה גם לבטל בשלבים את ההקלות במס הכנסה שניתנו ללווים שלקחו משכנתאות. תהליך שהתחיל למעשה תחת שלטון השמרנים. מדובר במספר שנים של הטמעת מדיניות מוצלחת שמטרתה להשפיע גם לטווח הארוך.

דייויד מולטון, האחראי על מחלקת המחקר לנדל"ן למגורים ב-Frank Knight , מסר, כי השוק הציג ביצועים טובים במהלך 4 השנים האחרונות. לדבריו, "אנו עדים לרמות של צמיחה מאז שיקום הנפילות של תחילת שנות ה-90".

למרות שיש לאחרונה דאגה לגבי היכולת ואפשרויות המימון של שוק הנדל"ן בלונדון, הביקושים ממשיכים לעלות על ההיצע של נכסים מובחרים בלונדון.

ניצחון הלייבור בבחירות הקרובות ימקמו את הממשלה החדשה בראשותם, בשליטה בשוק הדיור. יתכן ונראה במהלכם את הכלכלה הבריטית ושוק הבתים פונים לכיוון האיחוד האירופי.