רכבת התחתית של טהראן

בעוד בת"א חולמים, הפרסים מבצעים: 10 ק"מ של רכבת תחתית בהשקעה של 550 מיליון דולר, תפתור את הפקקים האין סופיים בבירה

ב-19 בפברואר 2001 יצאה לדרך רכבת התחתית של טהראן, בירת איראן. בטקס חנוכה רב משתתפים במעמד נשיא איראן, מוחמד חתאמי, ושר החוץ הסיני. קו התחתית הראשון מתוך שני קווים מתוכננים, נמתח לאורך 10 ק"מ ובו 9 תחנות, 8 מהן נפתחו, והתשיעית תחנך בשנה הבאה. הקו מחבר בין מרכז העיר טהראן לבין מערבה.

הרכבת החשמלית המשמשת בקו החדש תעצור בכל תחנה למשך 60 שניות, אך זמן זה יתקצר בהדרגה, עד שיתרגלו הנוסעים לשיטה החדשה, ל-30 שניות. הרכבת תסיע עד 640 אלף נוסעים מדי יום. המהירות המקסימלית של הרכבת היא 80 קמ"ש, אך בשל העצירה בתחנות מהירותה הממוצעת היא 37 קמ"ש, וזמן נסיעתה לאורך כל הקו הוא 16 דקות.

לאחר טקס החנוכה, עלה חתאמי על הרכבת, בחן אותה מבפנים וירד בתחנה אחרת, לקול תשואות קבוצת תלמידים, שנופפו בדגלי איראן ושרו: "נפשי, גופי, חיי הם איראן".

רכבת התחתית, שנועדה להקל על מצוקת התנועה הכרונית בבירה, תוכננה כבר בשנות ה-70, בשנות שלטונו של השאח. חברות סיניות עומדות מאחורי הפרויקט, שעלותו השלב הראשון בו מסתכמת ב-550 מיליון דולר. זהו הפרוייקט הגדול ביותר המתבצע בטהראן, ובין הגדולים שמבצעות חברות סיניות מחוץ לסין.

החברות הסיניות מבצעות בין היתר את אספקת הכוח, מערכת האוורור ותחזוקת שני קווי התחתית, שישולבו עם מסילה על קרקעית שתחבר את טהראן עם הפרברים. החברות הלוקחות חלק בפרויקט הן תעשיות צפון סין, טכנולוגיות לאומיות ליבוא ויצוא של סין וכן תאגיד הנאמנות וההשקעות הסיני. אספקת הקרונות לרכבת. 218 במספר, נעשתה על ידי צ'יינה צ'אנגצ'ון רולינג סטוקס.

תוכנית מהפכנית שתוכננה על ידי צרפת בשנות ה-70, ובה 7 קווי רכבת בצפון טהראן באורך כולל של 143 ק"מ, נעצרה על ידי המהפכה האיסלאמית ב-1979, ואח"כ על ידי מלחמת איראן-עיראק ב-1980-8.

בשבוע שעבר (א') נפגשו מומחים איראניים וסיניים לדיון בדרכים השונות לבניית קו תחתית נוסף, בין העיר האשטגרד, במערב טהראן, לבין מהר-שהר, באיזור העיר קאראז' בת מיליון התושבים. בין שתי הערים יוקם קו באורך 25 ק"מ ובו 3 תחנות. חברה סינית התחיבה להשקיע בפרויקט, שיסתיים בתוך 4 שנים, סך של 100 מיליון דולר.

בעת ביקורו אשתקד של חתאמי בבייג'ין, הסכימו הסינים לממן ולספק ציוד להארכת קו הרכבת התחתית של טהראן, בפרויקט שעלותו הכוללת 500 מיליון דולר. טהראן, בעלת אוכלוסייה של כ-10 מיליון נפש, זכתה סוף סוף בהתחייבות הסינית למימון הפרויקט. הסינים חתמו גם על חוזה על פיו יעבירו לאיראן טכנולוגיה לבניית קטרים וקרונות לצורך קו הרכבת השני שבתכנון.