הקבינט הכלכלי-חברתי קיבל היום (א') חלקים נרחבים מתוכנית משרד השיכון להאצת ענף הבנייה. במחלוקת נשארו שלושה נושאים חשובים ובעלי המשמעות התקציבית הגבוהה ביותר, אשר הדיון בהם נדחה למועד אחר או עד שתושג הסכמה בין משרדי האוצר והשיכון.
הסעיפים בתוכנית שטרם אושרו הם: תוספת משכנתא של 50 אלף שקל בריבית של 5% לזכאים, הפחתת הריבית ל-4% לזכאים בעלי ניקוד נמוך, והגדלת סבסוד פיתוח תשתיות באזורי עדיפות.
להסכמה היום קדמו חילוקי דעות קשים בין משרד השיכון למשרד האוצר. בעוד שמשרד האוצר טען שהתוכנית תעלה לאוצר המדינה 7 מיליארד שקל, והיא נועדה בעיקר להיטיב עם הקבלנים, טען משרד השיכון, שעלות התוכנית פחות ממיליארד שקל והיא נועדה ליצור ביקושים בשוק, שיניעו את גלגלי הענף.
בין הסעיפים שהוחלט לקבלם: תוספת משכנתא של 50 אלף שקל, מחציתם כמענק, לחסרי דירה וזכאים בכרמיאל, מגדל העמק, אשדוד, באר שבע, אשקלון, בית שמש, גבעת זאב, ביתר, מעלה אדומים, אריאל, נצרת עילית, חריש, אור עקיבא, צפת, קרית שמונה וטבריה.
רוכשי דירות בגבעת זאב ובשכונת הר חומה בירושלים יקבלו תוספת משכנתא של 100 אלף שקל, מחציתה כמענק. שתי שכונות אלה, שהוקמו על-ידי משרד השיכון, סובלות מהעדר ביקושים כמעט מוחלט מאז פריצת האינתיפאדה בשל מיקומן על קו התפר.
עוד הוחלט, שמשרדי השיכון והאוצר יקבעו נהלים שיאפשרו דחייה של עד שישה חודשים בתשלום חובות קבלנים בעד החזר הוצאות פיתוח ובעבור קרקע למינהל. לדחיית התשלומים תיקבע ריבית החשב הכללי. החלטה נוספת היא להגדיל את מכסת הדירות שישווקו בשיטת מחיר למשתכן ובשיטת מחיר למשתכן של דירות קטנות.
בנושא עיסקאות פינוי בינוי, שרבות מהן התעכבו בשל חילוקי דעות באשר לתשלומי המיסים, הוחלט לבטל את מגבלת הפטור לפי כפל שווי, ותישאר רק תקרת הפטור הקבועה בחוק. החלטה נוספת היא לתקן את חוק מיסוי המקרקעין, כך שפעולת איחוד וחלוקה לא תחושב כעיסקה החייבת במס.
עוד החליט הקבינט להטיל על נציב מס הכנסה לפרסם בתוך שלושה חודשים כללים לקביעת חבות במס בפרויקטים, במטרה להבהיר מראש ליזמים או לבעלי הדירות את חבויות המס בפרויקטים אלה. באשר לפרויקטים המוכרזים על-ידי הממשלה, הוחלט לגבש הצעה שתבחן את דמי ההיתר בהם.
החלטה נוספת היא למנות ועדת מנכ"לים, בראשה יעמוד מנכ"ל משרד ראש הממשלה, אביגדור יצחקי, שתפעל להסרת חסמים המונעים אישור תוכניות. בין החסמים העיקריים: ביוב, גבולות שיפוט וכבישים.
הוועדה, בה יהיו חברים מנכ"לי כל משרדי הממשלה, תתבקש לדווח בכל שלושה חודשים לקבינט על התקדמות עבודתה. על מינהל מקרקעי ישראל ומשרד השיכון הוטל להגיש לוועדה בתוך 30 יום רשימת תוכניות שבכל אחת לפחות 300 יחידות דיור, ואת הגורמים לעיכוב אישורן.
ועדה בין-משרדית נוספת עליה הוכרז, תבדוק בתוך שישה חודשים את האפשרויות להגדלת מלאי הדירות להשכרה, בין השאר באמצעות קרנות נדל"ן.
כדי להגביר את המלאי התכנוני הזמין, הוחלט לכנס מחדש את ועדת המנכ"לים לענייני האצת הבנייה. ועדה זו תקבל דיווחים לגבי המלאי התכנוני הזמין.
עוד הוחלט להטיל על מוסדות התכנון לסיים בתוך שלושה חודשים את הליכי התכנון בתוכניות אשר הוחלט על הפקדתן. מנכ"ל משרד הפנים, אבי מעוז, ידווח לוועדה על התקדמות הליכי התכנון של תוכניות אלה.
החלטה נוספת היא להקים ועדה בין-משרדית, בראשות נציג משרד הפנים, שתפקידה לגבש הצעת חוק תכנון ובנייה חדש, במקום החוק הנוכחי. הוועדה התבקשה לסיים את עבודתה עד יולי 2002.
עד לסיום עבודת הוועדה הוחלט להטיל על שר הפנים, אלי ישי, להגיש לקבינט הצעה לייעול הליכי התכנון והבנייה.
במסגרת זו יתקיים דיון באפשרות לחדש את הוועדות לבנייה למגורים (ול"ל). יצוין, שלהחזרת חוקי הול"ל מתנגדים שר הפנים והשר לאיכות הסביבה.
לתשומת לבכם: מערכת גלובס חותרת לשיח מגוון, ענייני ומכבד בהתאם ל
קוד האתי
המופיע
בדו"ח האמון
לפיו אנו פועלים. ביטויי אלימות, גזענות, הסתה או כל שיח בלתי הולם אחר מסוננים בצורה
אוטומטית ולא יפורסמו באתר.