שוק המגורים הסיני לא מתקרר: עלייה של 2.5% ברבעון השני

מחירי השכירות עלו ברבעון האחרון ב-3.1% לעומת הרבעון המקביל אשתקד; מחיר מ"ר ממוצע עלה ל-285 דולר

בסדרת כתבות על מדינות אסיה התברר, כי המיתון העולמי לא פסח על היבשת בה מרוכזים כ-60% מאוכלוסיית העולם, ולא פסח על שוק הנדל"ן. המשבר בענף חובק את יפאן ופיליפינים במזרח, עד ירדן וישראל במערב. יוצאת דופן ברורה אחת יש: סין. אירוח המשחקים האולימפיים בבייג'ין ב-2008 ציפויים לתת דחיפה נוספת לשוק המתעורר הגדול בעולם.

סקר ממשלתי רשמי על שוק המגורים בכל רחבי סין העלה, כי גם ברבעון השני של שנת 2001 נמשכה מגמת עליית המחירים, בשיעור ממוצע של 2.5% בהשוואה לרבעון המקביל אשתקד. מומחים צופים שלא תחול ירידת מחירים בחודשים הקרובים. הסקר בוצע ב-35 ערים בכל רחבי סין, על ידי הלשכה המרכזית לסטטיסטיקה והמחלקה הממשלתית לתכנון ופיתוח.

מהסקר עולה, כי מחיר ממוצע של בית לבעלי ההכנסות הבינוניות-גבוהות עמד על 2,368 יואן (285 דולר) למ"ר בחודש יוני - עלייה של 24 דולר למ"ר לעומת יוני 2000. בשביל להכניס לפרופורציה את הנתון הנ"ל יצוין, כי בדרום קוריאה, השכנה מצפון-מזרח, מחיר מ"ר ממוצע עומד על 1,500 דולר - עדיין פי 5 מאשר בסין.

בתי יוקרה נמכרים היטב אף הם, ומחיריהם עלו באותה התקופה ב-1.2% בממוצע. על פי הסקר, מחירי השכירות (ככלל, לאו דווקא של בתי היוקרה) עלו בהתאם, בשיעור של 3.1% ברבעון השני השנה בהשוואה למקביל אשתקד. הודות לתקנות ממשלתיות בנוגע לשימוש בקרקעות, עלה מחיר המקרקעין למגורים רק ב-0.4% ברבעון בהשוואה למקביל אשתקד.

"בהכללה אפשר לומר, כי כל שוק הנדל"ן בסין נכנס לשלב נמרץ, ואני חושב שכך יהיה למשך תקופה ארוכה יחסית. בערים מסוימות יש למנוע עלייה תלולה מדי במחירים", אומר קסיה ג'יאג'ין, מנהל מחלקת הנדל"ן במשרד הבינוי הממשלתי. קסיה הוסיף, כי "בהתחשב בדרישה הגוברת למגורים מצד פרטיים (להבדיל מהנהוג בעבר, שרוב הביקוש בא מהממשלה ומחברות גדולות, שהשכירו דירות לאזרחים בפרוטות - ר.פ), המחירים ברוב הערים ימשיכו לטפס".

מאידך, מציין קסיה, כי עליית מחירים בלתי סבירה בכמה ערים ציננה את התלהבות הקונים, לדוגמא בפרובינציה הדרומית גוואנגדונג. דוגמא לעלייה מטורפת זו היא יזם נדל"ן מגוואנדונג, ש-17 פעמים העלה מחירים לדירות שבפרויקט בתוך שנתיים, ובסה"כ עלו המחירים מ-278 דולר למ"ר ב-1998 ל-544 דולר למ"ר ב-2000 (96%!).

מנג קסיאוסו מארגון סוכני הנדל"ן הסיני, מוסיף נקודה מעניינת: "העשור הראשון של המאה הנוכחית יהיה תור הזהב לפיתוח נדל"ני בסין. הצטרפותה הצפויה של סין לארגון הסחר העולמי יעודד את תעשיית הרכב הסינית ואת סקטור המימון. כתוצאה מכך ירדו מחירי הרכב, ולקונים יישארו יותר מקורות לרכישת דירות".

על פי מנג, מוסדות פיננסיים יספקו שירותים טובים לרוכשי דירות פוטנציאליים, לאחר שהשוק הסיני ימשיך להיפתח להשקעות זרות. שינוי זה, לדעתו, ימריץ את שוק המגורים.