בניית סכר ליסו בתורכיה בסכנה - בגלל חשש לזכויות אדם

דו"ח חדש שפורסם בבריטניה, התומכת בפרויקט, מגלה כי 59 אלף איש בדרום תורכיה יפסידו רכושם בהיווצרות מאגר כפול משטח הכנרת

הפרויקט השנוי במחלוקת, סכר ליסו שבתורכיה, עומד כעת בפני לחצים נוספים בעקבות דו"ח רשמי נוקב באשר לפגיעה בזכויות האדם באיזור הסכר ופגיעה קשה באיכות הסביבה. הפרויקט נתמך על ידי בריטניה.

סכר ליסו, המתוכנן לקום על נהר טיגריס בדרום מזרח תורכיה, יעלה סכום עתק של 1.87 מיליארד דולר. על פי הדו"ח, לא פחות מ-59 אלף איש, המתגוררים בסביבתו הקרובה של הסכר, עשויים לדרוש יישוב מחדש עקב הצפת האיזור ולדרוש פיצויים על הפקעת קרקעותיהם. הדו"ח מציין אי שביעות רצון גדולה מאופיין של חבילות היישוב מחדש והפיצוי שנעשו בעבר בתורכיה, ומכאן החשש לפגיעה בזכויות האדם.

הסכר החדש ייצור מאגר מים שיתפרש על שטח של 300 אלף דונם - כמעט כפליים משטח אגם הכנרת (160 אלף דונם, והולך ומצטמצם...) ואף גדול יותר משטח ים המלח. כרבע מהשטח בו ייווצר המאגר הוא שטח חקלאי מעובד, ולמעלה מ-180 כפרים יוצפו לחלוטין ויאלצו להתפנות.

הסכר נבנה על יד חברת ההנדסה האזרחית הבריטית "בלפור ביטי", אשר השקיעה עד כה בפרויקט 200 מיליון ליש"ט (כ-300 מיליון דולר). לפני שנתיים הודיעה ממשלת בריטניה על תמיכתה בבניית הסכר, בליווי של המחלקה לייצוא מסחר ותעשייה.

ראש ממשלת בריטניה, טוני בלייר, בחר כפי הנראה להתעלם מהדאגה שהביע משרד החוץ, שהסכר עלול לעורר כעסן של השכנות של תורכיה מדרום, סוריה ועיראק. נהר הטיגריס זורם דרומה, וסוריה ועיראק משתמשות במימיו ותלויות בו, בעיקר להשקיה.

מזכירת המדינה למסחר ותעשייה, פטרישיה הוויט, אמרה, כי משרד התמ"ס הבריטי ינתח בזמן הקרוב את הדו"ח, והודיעה כי מסקנות הניתוח יועברו לדיון ציבורי עד חודש ספטמבר. לדבריה, "החלטות בדבר תמיכה במתן אשראי בחו"ל מצריכות שיקול דעת מאוד זהיר".

בריטניה ניצבת בשנים האחרונות בראש החזית העולמית נגד פגיעה בזכויות האדם. אחת הדוגמאות הבולטות האחרונות לכך היא התנגדותה של בריטניה לקיום המשחקים האולימפיים בשנת 2008 בבייג'ין, בשל הפגיעה המתמשכת, לטעמה, בזכויות האדם בסין העממית. אפילו ארה"ב הסירה לבסוף את התנגדותה למועמדות בייג'ין, אך הבריטים נותרו עומדים על שלהם.