עשירי עירך קודמים

העיריה תעניק, על חשבון הציבור, זכויות לגורמים עיסקיים החוכרים מתחמים גדולים לאורך האיילון

בעלות ציבורית על קרקע סחירה אינה מצב מועדף על פני בעלות פרטית, ובדרך כלל נעשה מאמץ הפרטה המעביר יותר ויותר זכויות אל הגורמים הפרטיים ( בניגוד לתכנון הפיזי).

ראשי ממ"י התבטאו לא פעם, כי לו היתה שיטה יעילה לחלק את הקרקעות המנוהלות על ידם, באופן מושכל וראוי, לכלל הציבור, היה עדיף - יעיל וצודק לעשות כן.

על רקע זה ניתן גם להבין את מבצעי ההיוון שנעשו, ע"י ממ"י, בבנייה רוויה למגורים או צמודת קרקע, דהינו העברת יותר ויותר זכויות אל המשתמש הסופי, שהוא בד"כ האזרח הקטן או משקי הבית. כך גם עוברות זכויות בעלות ערך אל משקי הבית וגם ניתן לצמצם את המנגנון המטפל בגביה שנתית וכו'..

עיקרון דומה, בו נעשה פיתוח מצד אחד והעברת ערך אל משקי הבית, נעשה ע"י משרד השיכון בפרויקטים שזכו לכינוי מחיר למשתכן. המשותף לנאמר הוא עידוד פיתוח ע"י העברת ערך (בבעלות ציבורית) למשקי הבית או לחוכרים, בפריסה הרחבה ביותר האפשרית.

עירית ת"א היא בעלת קרקע בכמה מתחמים גדולים, בעיקר לצד האילון, וגם שם זועק השטח לפיתוח. העיריה כגוף מתכנן הוסיפה זכויות בנייה, המתאימות למגדלים חדישים ברוח הזמן.

הכל טוב ויפה, אלא שבניגוד למדיניות ממ"י, השואפת להעביר את הערך אל הצרכן הסופי ורצוי משקי הבית, החליטה העיריה לאחרונה, למכור את ערך הקרקע לכמה בעלי הון ובהנחה של 30%. התהליך יראה כך:

העיריה תעניק זכויות בקרקע ציבורית במחיר מוזל לכמה גורמים עסקיים, ואלה יעבירו את הזכויות במחיר מלא לציבור הרוכשים. שכלול מעניין של רעיון מוצדק.

יודגש, כי בניגוד למחכיר הלאומי המאריך תקופות חכירה בתנאים מקלים, העיריה מוגנת בחוזים דרקוניים למדי השוללים כל זכות מהחוכר בתום תקופת החכירה, ומחייבת אותו להחזיר את הקרקע לציבור לאחר שהרס את הבניה הישנה. אלא שנציגי הציבור במקרה זה החליטו להעניק, ב"תחנת הביניים", מעט מצלצלים ציבוריים לבעלי ההון.

אחרת מה יקרה? החוכרים יאימו כי יחזירו את הקרקע לעיריה בשנת 2010 ללא תמורה כמתחייב בהסכם. הרי זהו איום הדומה למי שגוזר על עצמו ישיבה לבד, בחושך בפינה. אז ישבו בפינה. בשל כך לוותר על כסף ציבורי?

בעבר נהגה העיריה למכור לחוכרים זכויות בקרקע, לתקופה חדשה, במחיר מלא, כיאה לטיפול בנכסי ציבור. מעניין מהו הצורך המביא למכירת קרקע, במקומות מבוקשים ביותר, בהנחה על חשבון הציבור.

בציניות יאמר, אולי בעלי ההון במקרה זה הם יוצאי קיבוצים, ואז מענק של זכויות קנייניות יחד עם תוספת זכויות בנייה הם בכלל עניין שבהרגל, ואולי יש להם חובות לבנקים? אולי הם בעלי נכסים, להם מלאי גדול לא מכור, אלא שהם לא נכללו ברשימה של השר נתן שרנסקי המעניק מקורות לרוכשי המלאים, כעידוד לסקטור הבנייה ... של בסיס הבוחרים?

כדאי לידע את הציבור שינוע בנתיבי האילון ועיניו תחזינה במגדלי הפאר, כי תושבי תל אביב תרמו כאן כ-200 דולר מכספם, לכל מ"ר בנוי, הנחה לנזקקים ( עידוד ציבורי לבניית הארץ במוקדי שטפונות).

הכותב הוא שמאי מקרקעין.