מוסקבה מתייקרת: מ"ר למגורים במרכז העיר עולה 4,000-2,000 דולר

התייקרו גם תעריפי הארנונה, החשמל והגז * רק גימלאי הצבא הרוסי דווקא חוסכים: יקבלו דירות בסבסוד ממשלתי של 100%

בירת רוסיה מוסקבה הפכה באחרונה לאיזור בנייה ענק: בו זמנית בכל קצוות העיר נבנים יותר מ-5,000 בתים, וילות, מוסדות שירות ומסחר ושכונות נרחבות. עבודות בנייה גדולות יותר מתבצעות כרגע במרכז העיר.

לדבריו של סגן יו"ר מועצת עיריית מוסקבה, המהנדס (היהודי) ולדימיר רסין, האחראי על המצב הארכיקטוני ותהליך בנייה, פיתוח ורקונסטרוקציה אזרחית, במוסקבה כבר רגילים לרעש דחפורים ברחובות, למערבלי הבטון ולמנופים ענקיים שצצים מכל מקום אל על.

לדברי רסין, במוסקבה גרים יותר מ-10 מיליון תושבים, ובירת רוסיה הופכת לעיר בה החיים נעשים יותר נוחים וקלים, אם כי מוסקבה עדיין היא העיר היקרה ביותר בעולם, בכל מה שקשור למחייה, לאחר טוקיו.

בשנתיים האחרונות, מחירי דירות ובתים במוסקבה התייקרו פי שניים. רסין מסביר את עליית המחירים הניכרת למגורים בכמה גורמים: עלייה גדולה של מחירי חומר גלם לבנייה, צמיחת משכורות של עובדי בנייה, וקפיצה בקצב האינפלציה. זאת, למרות שמועצת העירייה נוקטת בצעדים כדי להוזיל את מחירי הדירות, ובפרט אלו שמיועדים לקהל הרחב. למרות העלייה הדרסטית במחירים ישנו ביקוש רב, הן במוסקבה והן באיזורים שונים של רוסיה. רוב הרוכשים אף משלמים בתשלום אחד כל הסכום עבור דירה או בית. במוסקבה, כמו כל אזרחי רוסיה, לא מקובל לקחת משכנתא בבנקים מסחריים, והרוכשים רוצים להפוך לבעל בית מיד. אם באיזורים המרוחקים ממוסקבה, מ"ר של בנייה עולה בין 500 ל-1,000 דולר, אזי באיזורים מרכזיים בתוך מוסקבה המחירים יכולים להגיע עד ל-4,000-2,000 דולר למ"ר.

לדברי מומחה להשקעות בתוכנית הבנייה במוסקבה, אנדריי קופריאנוב, במוסקבה הוצאו למכירה בחודשים האחרונים כ-10 בתי פאר שמושכים אנשים עשירים - "הרוסים החדשים". בין בתים אלה יש לציין את בית טורסהאוס שברחוב ספאסונליבקובסקי 20, בית פטריארכי שנמצא באיזור אגם הפטריארכי, בית גדול ברחוב קלימאשקי ואחרים. חלק מהבתים הללו נבנו בידי חברות ומפעלים תעשייתיים, והדירות בהם מיועדות לעובדים בכירים.

בתים ודירות שנקראים "יוקרתיים ביותר" למעשה סובלים מליקויים רבים. למשל, בבית שנבנה עכשיו ברחוב הארודרומייה, בתי שימוש ממוקמים בדיוק מול המרפסות של השכנים. בבית אחר שנבנה ברחוב חאצ'טורייאן, בשירותים ובאמבטיות אין כלל חלונות. אין חלונות גם במטבחים ששטחם מגיע ל-5 מ"ר. למרות הליקויים, הקבלן מבקש תשלום של 1,000-800 דולר למ"ר.

בתים יקרים נבנים עכשיו בסימטה שקטה באיזור האגמים. מעניין, שרוב הרוכשים בבתי פאר עוברים בדיקה מדוקדקת בידי רשויות הביטחון של חברות הבנייה, וקורות חיים שלהם צריכים להיות ללא כל דופי, כי לא כל אחד מאזרחי רוסיה מוכן לשלם 4,000 דולר תמורת מטר בנייה אחד, וישנה חובה להצהיר על מקורות הכספים.

בחלק המזרחי של מוסקבה, באיזור חורשות וירק, מקימים שכונה. הדירות והבתים זולים יותר, למשל דירה של 100 מ"ר עולה לא יותר מ-100 אלף דולר, וביקוש לדירות כאלו הוא גדול.

כיום, ממשלת רוסיה שיפרה את תנאי רכישת הבתים והדירות בידי קצינים וגנרלים בדימוס של הצבא הרוסי. אם גימלאי הצבא קודם לכן היו צריכים לשלם לפחות 20% מכלל מחיר הדירה שרכשו, והממשלה מימנה את 80% הנותרים - אזי בעקבות בקשה של משרד ההגנה, ותיקי הצבא מקבלים אישורים מיוחדים, לפיהם הם רשאים לקבל דירות חינם אין כסף, והממשלה מסבסדת את כל מחירי הדירות.

יחד עם ייקור מחירי הדירות והבתים, הועלו בזמן האחרון תשלומי ארנונה, חשמל וגז. מינואר 2002 תכנס לתוקפה הרפורמה למשקי בית, ותשלומי הארנונה, החשמל ושירותים מונציפאליים אחרים אמורים לעלות אף יותר.