שרון-כפר מל"ל: הבהרה ותוספת

שרון לא קיבל את החלטה 441 * במינהל הוא רשום פורמלית כבעל זכויות בחלק מהנחלה * לשכת רה"מ: קשיים בירוקרטיים בהשלמת הרישום ע"ש עומרי

לאור תגובות רבות והערות של קוראים לפרסומים (16.11, 23.11 ו-26.11) בהקשר של נחלת משפחת שרון במושב כפר מל"ל והקמת פרויקט "פארק אזורים", ועל מנת להעמיד דברים על דיוקם: החלטת המינהל מ-15.11.01, ערב כניסתו לתוקף של צו בג"ץ להקפאת עסקאות הפשרה, לאשר לכפר מל"ל פרויקט הפשרת קרקע חקלאית לפי החלטה 727, המעניקה לחקלאי במרכז הארץ פיצוי של 27% מהשווי אחרי שינוי ייעוד: החלטה זו איננה קשורה בשום דרך לעיסקת פארק אזורים. החלטה זו היא אחת מעשרות החלטות דומות שהתקבלו באותו יום בהנהלת מינהל מקרקעי ישראל. החלטה 727, שעניינה הפשרת קרקע לצרכי בנייה למגורים, היא גלגול מאוחר של החלטות 533 של אריק שרון ו-611 של בנימין בן אליעזר.

ההחלטה של משרד החקלאות להעביר לכפר מל"ל את האדמה (שעל חלק ממנה הוקם פארק אזורים), בתנאים שהוגדרו "לצרכי התישבות, בתנאי מפורש של חכירה זמנית לגידולי שדה בלבד" - החלטה זו התקבלה בתאריך 14.12.75. כפי שפורסם, לשרון, שהיה אז ח"כ באופוזיציה, אין לגביה אחריות.

ההחלטה של משרד החקלאות ומינהל מקרקעי ישראל, לשנות את הסטטוס של 400 דונם מתוך האדמה הנ"ל, ולצרף אותה למשבצת הקבע של כפר מל"ל - התקבלה במשרד החקלאות בתאריך 15.3.1981, כאשר שרון כיהן כשר חקלאות ויו"ר מועצת מקרקעי ישראל.

החלטת מועצת מקרקעי ישראל 441, שהתירה לקיבוצים ומושבים פרויקטים של נדל"ן מניב בשותפות עם יזמים, בתשלום של 91% מהשווי לאחר שינוי יעוד ותוך שליטה בתאגיד: שלא כפי שפורסם, ההחלטה התקבלה בתאריך 8.2.90 על ידי שר החקלאות דאז אברהם כץ-עוז בסיום תפקידו (נפילת הממשלה אחרי "התרגיל המסריח" של מארס 90'), ולא על ידי שרון, שנכנס לתפקיד שר השיכון בממשלת שמיר והעביר למשרד זה את מינהל מקרקעי ישראל. על כך מתנצל הח"מ בפני ראש הממשלה והקוראים.

החלטת מועצת מקרקעי ישראל 533, להפשרת קרקע בתשלום של 51% מהשווי והיטל השבחה, תנאים שלפיהם נעשתה עיסקת פארק אזורים - התקבלה בתאריך 11.5.92 על ידי שרון כראש מועצת מקרקעי ישראל בתפקידו כשר השיכון.

החלטות בג"ץ שהוזכרו, לפיהן נאסר על חברי מועצת מקרקעי ישראל שהם בעלי ענין בקרקע חקלאית להשתתף בקבלת החלטות או להמליץ בענין הפשרת קרקע חקלאית - לא ניתנו בעתירות כנגד שרון, אלא, כפי שפורסם, בעתירות הנוגעות לאחרים.

לשאלת הבעלות והזכויות בנחלת משפחת שרון בכפר מל"ל, נמסר מלשכת ראש הממשלה: "הנחלה בכפר מל"ל שבה נולד ראש הממשלה, היתה בבעלות הוריו של ראש הממשלה והועברה בירושה, על פי צוואה, של דבורה שרון ז"ל, אימו של ראש הממשלה - לבנו של ראש הממשלה, עומרי שרון. ראש הממשלה לא היה בעליה ואף לא היה מעורב בכל עניין הקשור אליה".

על פי מידע שהגיע ל"גלובס", קיימת אי בהירות בנקודה זו. על פי הרישומים הפורמליים במינהל מקרקעי ישראל, ראש הממשלה רשום כבעל זכויות בחלק מהנחלה בכפר מל"ל, בשם נעוריו אריאל שינרמן, בגוש 6452 חלקה 153.

מלשכת ראש הממשלה נמסר: "המנוחה ורה שינרמן-שרון הורישה בצוואתה את כל נחלתה בשלמות לנכדה עומרי שרון. באחת מתתי החלקות הכלולות בשטח הנחלה הכולל (הקטנה ביניהן) נתעוררו קשיי רישום, ובשל כך נבצר מפרקליטיה של המנוחה להשלים רישום הזכויות בשטח זה על שם עומרי שרון".