מרכזי קניות בדרום אירופה: פוטנציאל התרחבות גדול, אך מסוכן

המרכזים מועטים יותר מאשר בצפון ומערב היבשת, ההשקעה זולה יותר אך ההוצאה לנפש קטנה יותר * פרויקטים רבים בהתהוות, ואין לדעת מי מהם יצליח

בימים אלה, השקעה בפרויקטים מסחריים וקמעונאים חדשים, בעיקר מרכזי קניות גדולים, יכולה להוות אסטרטגיה נוחה להחזר תשואה נאה על ההון. "בימים אלה, השקעה במרכזי קניות מספקת תשואה גבוהה יותר על ההון, אפילו בהשוואה לשוק המשרדים", כך אומר מייקל קלייר, נשיא חברת Klepierre המהווה חלק מקבוצת BNP Paribas הצרפתית העוסקת בנדל"ן במרכז ומערב אירופה.

הקבוצה הצרפתית פתחה השנה את מרכז הקניות הרביעי שלה השנה, אחד מהם בפריז ושלושת האחרים בערים מרכזיות אחרות במדינה. עם זאת, קיים "אבל" שמדיר שינה מעיניהם של המשקיעים האירופים בימים אלה.

בצרפת, למשל, וניתן לראות זאת גם בגרמניה, בלגיה והולנד בשנות ה-80, בניית מרכזי קניות גדולים הייתה יותר אופנתית מהיום.

מבחינה סטטיסטית, ניתן לראות, כי לפני שני עשורים נבנו בממוצע בצרפת בין 25 ל-30 מרכזי קניות, כיום נבנים בין 3 ל-5 בלבד בשנה.

ניתן לנסות להסביר חלקית את התופעה בכך שמרכזי הקניות נמצאים כיום בכל פינה, השוק רווי לשחקנים חדשים, והמשקיעים צריכים לחשוב יותר מפעמיים לפני קפיצה למים העמוקים. סיבה נוספת היא ההתרחבות וההתחדשות של המרכזים הישנים בלב הערים הגדולות.

באופן יחסי שוק הקמעונאות נותר רווחי למדי, אך זה רק באופן יחסי, שכן לעומתו ספג שוק המשרדים בחודשים האחרונים מהלומה לא קטנה, שקיצצה את הביקושים באופן חד לעיתים, בעיקר במרכזי ערים גדולות באירופה.

על מנת להסב את היתרון היחסי הזה למספרים אבסולוטיים, השוק ובעיקר המשקיעים מפנים את מבטם לכיוון דרום ומזרח אירופה. חלק מהמשקיעים רואים באיזורים הללו את ה"אלדורדו" של ימינו.

לדרום אירופה יש יתרון כפול. מחד, רמת החיים גבוהה למדי ויכולה להתחרות בצרפת או במדינות צפון אירופה האחרות. מאידך, מרכזי הקניות באיזורים הללו מועטים הרבה פחות ויש פוטנציאל התרחבות גדול הרבה יותר מצפון ומערב היבשת.

אך פה יש "אבל" נוסף: בספרד, למשל, יש עשרות רבות של פרויקטים, למעלה מ-170, ואף אחד לא יכול לחזות מי מהם יצליח. מנקודת מבט נוספת, מאותה סיבה בדיוק, איטליה נחשבת לשוק קשה ביותר לשחקנים חדשים, בשל העובדה שפרויקטים רבים הסתיימו בשנים האחרונות.

מדינות אחדות במרכז ודרום אירופה יכולות להפוך לאטרקטיביות למשקיעים אירופאים רבים. פולין למשל, במרווחי זמן שונים הוקמו למעלה מ-130 פרויקטים, חצי מהם על ידי משקיעים צרפתים. לא הרחק משם נמצאות הונגריה וצ'כיה שגם בהם הפרויקטים הגדולים כבר בביצוע מתקדם.

ההשקעה הרבה יותר זולה במדינות הללו לעומת מערב אירופה, אך יחד עם זאת, ההוצאה לנפש במקומות הללו קטנה הרבה יותר מאשר במערב היבשת. עובדה זו חשובה מאוד, והמשקיע צריך לקחת בחשבון כשהוא מכין את תזרים המזומנים של הפרויקט.