טייוואן: חברות לניהול נכסים יממשו נדל"ן משועבד, ויחלצו את הפקק

מימוש נכסים בשווי 30 מיליארד דולר יגביר הנזילות ויעורר את השוק, אך יביא לירידת מחירים נוספת * ויש עוד סיבות לאופטימיות

שוק הנדל"ן הטייוואני הגוסס עשוי סוף סוף להתרומם, בעקבות ייסודן של חברות ניהול נכסים (AMC), אשר מטרתן לפטור את הבעיה העיקרית הפוקדת את האי בשנים האחרונות: הלוואות רעות, בעיקר מצד תאגידים שאינם עומדים בהחזרים, אשר גורמות לקריסת עסקים והפסדים כבדים, ופועלים כמו דומינו. עם זאת, הופעת חברות ה- AMC עלולה לגרום לצניחת מחירי הנדל"ן, אומרים אנליסטים.

ד"ר בורלינג הוואנג, מנכ"ל קוליירס ג'רדין (חברת יעוץ נדל"ן) בטייוואן, מסביר מדוע יירדו מחירי הנכסים: "בהתבסס על הנסיון בדרום קוריאה ובתאילנד, אנו מאמינים כי למנגנון ה-AMC תהיה השפעה שלילית על מחירי נכסים מיד שנייה. מכרזים למכירת נכסים בהיקף גדול, שיבוצעו על ידי ה-AMC, יביאו מיד לנפילה של כ-40% במחירים".

משרד האוצר נמצא כעת בהליכים לקביעת הטכניקה והרגולציה לפיה יפעלו החברות למימוש הערבונות והנכסים המשועבדים שבידי הבנקים, לצורך החזר הלוואות רעות. ה-AMC הראשונה, טייוואן אסט מנג'מנט, נרשמה באביב.

כיום, מתוך כ-1 טריליון דולר טייוואני (30 מיליארד דולר ארה"ב) של הלוואות רעות במערכת הבנקאית בלבד, כ-54% מהן מצויות בשוק הנדל"ן. הוואנג: "עם כמות כה גדולה של נכסים משועבדים ללא יכולת לשחררם, יחטפו אותם ה-AMC בהנחות עצומות, וימכרו אותן לאחר מכן ברווח גדול, יחד עם ירידת מחירים של נכסים מקבילים שאינם משועבדים. אי של יציבות עשוי להיות שוק המשרדים היוקרתיים במרכז טייפי, שנהנה מתמיד מביקושים גבוהים מול היצע מוגבל".

הוואנג מציין, עם זאת, כי בטווח הבינוני יתרום המהלך ליתר נזילות ולהגברת הסחירות בשוק הנדל"ן, דבר שיתן את הדחיפה הנחוצה כל כך לענף המדשדש. לדעתו, "הפירות שיצמחו מהחדרת ה-AMC לא יהיו מידיים. תעבור לפחות שנה לפני שיעברו מסה של נכסים ממצב של שיעבוד לבנקים אל בעלותן של ה-AMC, אשר בתורן יצטרכו זמן כדי להופכם לסחירים ולאטרקטיביים בעיני הקונים, כדי להפיק רווחים מהשקעה מסוכנת שכזו.

"יחד עם זאת, ה-AMC עומדות בפני אתגר גדול בבואם לבחור נכסים משועבדים לרכישה. ישנה שונות גבוהה באיכויות הנכסים הללו: החלק הארי שבהם הוא פרויקטים למגורים במרכז האי ובדרומו (טייפי נמצאת בצפון האי), בו קיימים עודפי היצע גדולים. נכסים אלו יעוררו רק עניין מועט בקרב משקיעים מוסדיים".

פרויקטים יוקרתיים למגורים, ומשרדים איכותיים, בעיקר בטייפי, יהיו אטרקטיביים יותר להשקעה. במידה והמחיר יהיה מתאים, נכסים אלו יעוררו עניין רב בקרב משקיעים זרים, במיוחד לאור פתיחת השוק להשקעות זרות, שהתרחשה השנה. למרות הצניחה הצפויה במחיר הנכסים, לא נראה באופק פתרון טוב יותר לשוק ה"תקוע", מאשר חברות ה-AMC.

מלבד חברות ה-AMC, ישנן התפתחויות נוספות שעשויות להשפיע על הכלכלה הטייוואנית ולהרים את ענף הנדל"ן:

* כניסה אפשרית של טיוואן לארגון הסחר העולמי, אחרי כניסתה של ה"אחות" הגדולה סין, תמריץ את הכלכלה ותגביר במיוחד את כניסת משקיעים ואנשי עסקים זרים למדינה (אשר בתורם יזדקקו למגורים באי). טייוואן סובלת מבידוד יחסי, בשל האמברגו הסיני, וקבלה לארגון בינלאומי בסדר גודל שכזה עשויה לשפר דרמטית את קשרי המסחר שלה.

* התשואה משכירות נמצאת במגמת עלייה. לדוגמא, התשואה משכירות משרדים עלתה מ-5.4% בשנת 2000 ל-6% בשנת 2001, עם תחזית לעלייה ל-6.7% תשואה ב-2002. מגמה זו תעודד השקעות ארוכות טווח, במקום השקעות ספקולטיביות קצרות טווח.

* פיחות בשער הדולר הטייוואני מול הדולר האמריקני, בתוספת לירידה בריבית הבנקאית - גם הם מגבירים את האטרקטיביות של טייוואן בפני המשקיעים הזרים.

* מעבר של תעשיות מסורתיות, כגון נייר, עור וחקלאות - אל סין ומדינות דרום מזרח אסיה, בהן עלות כוח האדם זולה יותר. מעבר זה יפנה שטחים רבים, שטחי מסחר ואדמות חקלאיות, אשר יתפסו על ידי שימושים אלטרנטיביים, בעיקר בתחום טכנולוגיית המידע והטלקומוניקציה. סקטור ההיי-טק יגרום באופן טבעי לעליית מחירי הנדל"ן.