בצינורות הגז באסיה זורמים מיליארדים

קטאר תספק גז טבעי לאיחוד האמירויות הערביות, בהשקעה של 3.5 מיליארד דולר

חברת הנפט של קטאר חתמה לאחרונה על הסכם לבניית ופיתוח תשתית צנרת גז, בהשקעה של 3.5 מיליארד דולר. הצנרת תוביל גז ממאגרי הגז הימיים בצפון קטאר אל איחוד האמירויות הערביות במפרץ הפרסי (UAE). ההסכם נחתם עם דולפין אנרג'י - שותפות של קבוצת אופסט (75%) וטוטאל פינה-אלף (25%). בסיסה של דולפין אנרג'י הוא באבו דבי, אחת מנסיכויות המפרץ.

צינור הגז מיועד להזרים 57 אלף מ"ק גז טבעי ביממה. ההסכם נחתם לתקופה של 25 שנה, וכולל ייצור כמויות גז מספקות ממאגר ח'וף, להעבירו למפעל הגז היבשתי הענק, "לאפאן גז קומפלקס", ומשם להזרים גז עשיר במתאן, לאורך 440 ק"מ, מתחת לפני הים, אל טאווילה שבאבו דבי ואל ג'אבל עלי בדובאי. תחילת אספקת הגז צפויה בשנת 2005.

ההסכם מניח את היסודות לשיתוף פעולה כלכלי רחב יותר בין קטאר לאיחוד נסיכויות המפרץ. לאחרונה אף החליטו 6 מדינות המפרץ הפרסי, הכוללות פרט לשתיים הנזכרות גם את סעודיה, בחריין, עומאן וכוויית, על איחוד מוניטרי ביניהן, ולהציג מטבע אחיד בשנת 2010.

איראן מעוניינת למכור גז להודו בצינור דרך פקיסטאן - פקיסטאן רוצה עמלה שמנה

ממשלת פקיסטאן שוקלת להתיר הנחת צינור גז החוצה את שיטחה, שיחבר בין איראן להודו. פקיסטאן תקבל בתמורה "אגרת מעבר" של 600-500 מיליארד רופי פקיסטאני בשנה. "אם יושג הסכם, בצורה ידידותית, פקיסטאן תהייה המרוויחה האולטימטיבית", אמר מקור רשמי בממשלה, המעורב בעיסקת הגז. "פקיסטאן הציבה דרישות להודו, לפיהן כל כוח האדם הדרוש לביצוע העבודות בשיטחה של פקיסטאן יהיה מקומי, והמכונות והציוד הכבד יושכרו אף הם בפקיסטאן, ולא ייבואו מבחוץ. בכך נביא להעסקת אלפי פועלים מקצועיים ואלפים נוספים בעבודות קשורות נוספות", אמר המקור.

הודו, למרות שאפתנותה להגשים את ביצוע הפרויקט, חוששת מאפשרות של גניבת גז בשיטחה של פקיסטאן. חששות נוספים, לגבי השלכות של מתח מדיני בין המדינות על המשך אספקת גז סדירה, קיבלו תאוצה במשבר האחרון בין המדינות, בו התערב ראש ממשלת בריטניה, טוני בלייר.

ממשלת פקיסטאן הודיעה במקביל, כי הכינה תוכנית בהשקעה של 16 מיליארד רופי כדי להבטיח אספקת גז לאיזורים ראיווינד, פאטוקי, וסאוואט. תשתיות הגז של פקיסטאן יקבלו דחיפה נוספת, עם השלמתן המתוכננת של 100 אלף נקודות חיבור חדשות במהלך השנה, גם באיזורים המרוחקים ביותר.

האי הבדלני טימור שבאינדונזיה יניח צינור גז בינו לאוסטרליה, בהשקעה של 1.5 מיליארד ד'

מזרח טימור, החלק הבדלני של האי טימור השייך (עדיין) לאינדונזיה, השיג הסכם עם ענק האנרגיה האמריקני פיליפס פטרוליום, על הקמת צינור גז בין האי לבין העיר דרווין שבצפון אוסטרליה. בטימור מצפים, כי מהלך שכזה יסיע לשפר את העוני הקשה השורר באי. העיסקה, שעמדה בפני פיצוץ וחזרה כעת למסלולה, היא בהיקף של 1.5 מיליארד דולר. הגז יסופק מהאתר שבחזקת פיליפס, באיו-אונדאן שבטימור.

הנחת הצינור תיצור מאות מקומות עבודה במושבה הפורטוגזית לשעבר, שסופחה בכוח לאינדונזיה ב-1975. ב-1999 זכתה מזרח טימור באוטונומיה, לאחר מאבק ממושך ואלים. ההסכם מחייב העסקת כוח אדם מקומי. הרווח הצפוי למזרח טימור מהפרויקט עשוי לעמוד על 3-2.5 מיליארד דולר בסך הכל. מצפים, כי בעקבות הסכם זה, יוגבר הסחר בין טימור ואוסטרליה - משני צידיו של ים טימור.

שר החוץ האוסטרלי, אלכסנדר דוונר, אמר כי ההסכם הו התפתחות חשובה, ובעקבותיו יתקיימו שיחות נוספות בין הצדדים, לגבי תנאי האספקה וסוגיות טכניות נוספות. בדרום מזרח אוסטרליה עו-לה הביקוש לגז, והסכם האספקה מטימור בא לענות על צרכים אלו.

ההסכם, אומריםבטימור, משדר לעולם כי טימור עצמאית לא רק פוליטית - אלא בקרוב גם כלכלית.