ליברמן יציע למועצת מקרקעי ישראל לאמץ את המלצות ועדת מילגרום

החקלאים: מדובר במחטף * שרון וליברמן אישרו את תגובת רובינשטיין לבג"ץ בנושא הפשרת הקרקעות

שר התשתיות, אביגדור ליברמן, יגיש בתוך חודש למועצת מקרקעי ישראל הצעה לאשר את המלצות דו"ח ועדת מילגרום, ולנסח החלטות מינהל בהתאם. ליברמן הוא יו"ר מועצת מקרקעי ישראל. ההערכה היא, כי עד לכינוס מועצת המינהל, יפרסם בג"ץ את החלטתו בנושא הפשרת הקרקעות החקלאיות, ובה עקרונות ומתווה לתהליך קבלת החלטות.

שלשום (ג') קיים בג"ץ דיון נוסף בעתירת הקשת הדמוקרטית המזרחית נגד החלטות המינהל לעניין הפשרות הקרקע החקלאית. הדיונים מתקיימים בפני הרכב מורחב של שבעה שופטים בראשות הנשיא אהרון ברק. בסוף הדיון הודיע ברק, כי ההכרעה קרובה, וכי עד למתן ההחלטה, תימשך הקפאת כל העיסקאות בקרקע החקלאית.

בשיחות סגורות שניהל ליברמן בימים האחרונים, הוא שיבח את עבודתן של שתי הפרקליטות שייצגו את המדינה בבג"ץ הקרקעות, מנהלת מחלקת הבג"צים, אסנת מנדל, ומנהלת המחלקה האזרחית, אורית סון. לדברי ליברמן, טיפולן של השתיים בפרשה והצגת עמדת המדינה בבג"ץ היו נכונים וראויים לציון.

דוברו של ליברמן מסר בתגובה: "ליברמן אכן מאמין ביישום מסקנות והמלצות דו"ח מילגרום, ופועל גם בממשלה וגם מחוץ לה להביא ליישום התוכנית". בתגובה אמר גברי בר-גיל, יו"ר המטה לעיגון זכויות החקלאים בקרקע: "החלטתו של ליברמן היא מחטף פוליטי מהסוג הנמוך ביותר. ליברמן חושף את כוונותיו האמיתיות, לפגוע בציבור שלם של למעלה מ-100 אלף משפחות המתקיימות מן האדמה.

"בדו"ח ועדת מילגרום נתגלו פגמים רבים. הוא רווי במספרים ובנתונים מטעים ובליקויים ענייניים, שגרמו לו להיראות כמו עבודת גמר בינונית של תלמיד בבית ספר. בכוונתנו לדרוש דיון בממשלה בעניין נסיונו של ליברמן לבצע מחטף".

במקביל נודע ל"גלובס", כי ראש הממשלה, אריאל שרון, וליברמן אישרו מראש את נוסח תגובתו בבג"ץ של היועץ המשפטי לממשלה, אליקים רובינשטיין, בנושא הפשרת הקרקעות. רובינשטיין סבור, כי החלטות 717, 727 ו-737 אינן עומדות במבחן הסבירות.

עובדה זו עומדת בניגוד לטענות הלובי החקלאי ועורכי הדין שלו, לפיהן מדובר בעמדה אישית של רובינשטיין. לטענת החקלאים, "מדובר במקרה חמור ביותר שבו עורך הדין מודיע לבית המשפט כי ללקוחו, הממשלה, אין עדיין עמדה, אבל הוא יציג את עמדתו שלו והיא תחייב את הלקוח". בר-גיל דרש אתמול (ד') משרון לפטר את רובינשטיין לאור זאת. בתגובה לפניית החקלאים לשרון, אומר דובר משרד המשפטים: "המטה לאיגוד זכויות החקלאים הוא שחצה את הגבולות, הן בהתבטאויות כלפי היועץ המשפטי והן בסגנון הדברים, גם במסגרות חופש הביטוי. בהתאם לפסיקת בית המשפט העליון מקדמת דנא, היועץ המשפטי לממשלה הוא הפרשן המוסמן של הדין כלפי הרשות המבצעת.

"היועץ המשפטי לממשלה, שבהמלצתו הוקמה ועדת מילגרום, פנה אל הממשלה מספר פעמים, כדי שתסיים את הדיונים הנדרשים ותקבל החלטה. משלא נסתייע הדבר, לא היה מנוס מהצגת עמדה בפני בית המשפט, המשקפת את הדין. עמדה זו הובאה לידיעת הדרג המיניסטריאלי הנוגע בדבר ומינהל מקרקעי ישראל, קודם הגשתה לבית המשפט".

בעניין דרישת החקלאים לפטר את רובינשטיין, אומר הדובר: "היועץ המשפטי לממשלה פעל בעניין זה כנאמן הציבור כולו ונכסי הציבור באופן נטול פניות, ואין גם בהודעות גינוי בוטות מסוג זה להסיטו מעמדתו. הוא ימשיך לפעול כך".