"לפרק את מינהל מקרקעי ישראל, ולגאול בחזרה את הקרקעות מהקרן הקיימת". כך דורשת עמותת "אדמתי", התארגנות חדשה של חקלאים למען עיגון זכויותיהם בקרקע.
העמותה, שבה חברים לפי שעה 65 מושבים וקיבוצים, קיימה כנס ראשון בשבוע שעבר (ד') בכפר סירקין, במהלכו הוחלט לצאת למאבק בלתי מתפשר במינהל מקרקעי ישראל ובקרן הקיימת, בדרישה לעגן את זכויות החקלאים בקרקע. הדרישה העיקרית היא לעיגון זכויותיהם של יישובים, שהשתתפו ברכישת הקרקע, פיתוחה והשבחתה.
לדעת מארגני הכנס, בעמותה יהיו חברים 150 יישובים, ביניהם שכונות עירוניות, שדייריהן רכשו את הקרקע בעצמם ומסרו אותה למינהל, כמו למשל שכונת חבצלת ברחובות ושכונת בלינסון בפתח תקווה.
יצוין, שעד כה ניהלו את המאבק בעיגון הזכויות הקיבוצים והמושבים בלבד. עתה, לראשונה, הם פונים גם למגזר העירוני לצאת במשותף נגד המינהל והקרן הקיימת לישראל, שהם הבעלים של כ-93% מקרקעות המדינה.
לדברי אחד ממייסדי העמותה, משה ברנע, במהלך הכנס הובע זעם רב על הקרן הקיימת ועל מינהל מקרקעי ישראל, המסרבים להציג בפני היישובים את המסמכים המקוריים בכל הקשור לתרומתם לרכישת הקרקע, ההוצאות לרכישתה וההגנה עליה. במהלך הכנס הוחלט, שאם המינהל וקק"ל יתמידו בסירובם, תפנה העמותה לבג"ץ במטרה לחייב גופים אלה למסור את המידע שברשותם.
לטענת ברנע, בידי כפר סירקין מסמכים לפיהם המושב רכש את קרקעותיו ב-1936 מידי שיח ערבי, ששלט על חלק מאדמות פתח תקוה. לדבריו, שנה לאחר רכישת הקרקע פנה המושב לקק"ל בבקשת לסיוע. הקק"ל השיב למושב את מחצית השקעתו, עתה דורש המושב את זכויותיו על המחצית השנייה.
עוד אומר ברנע, שההתארגנות החדשה אינה מביעה אכזבה מפעילות המטה לעיגון זכויות החקלאים בקרקע המשותף למושבים ולקיבוצים, אלא נועדה לסייע לו. לדבריו, העמותה החדשה מתכוונת לנקוט קו לוחמני יותר בפעילות ובהסברה, במטרה להשיב את הזכויות, שלטענתו, נשחקו עם השנים. לטענת ראשי העמותה, הקו שנקט המטה היה פשרני מדי, ועתה יש לצאת למאבק האמיתי.
אהוד פז, חבר מושב ביצרון שמדרום לגדרה משנת 1935, טוען, כי המושב רכש אדמות פרטיות, והעבירן, על פי תקנון האגודות השיתופיות החקלאיות, לבעלות קק"ל. לדבריו, קק"ל לעתים שילמה למושב תשלום מלא, לעתים תשלום חלקי, ובמקרים מסוימים לא שילמה דבר תמורת העברת הקרקע.
פז מציע, כי אדמות שנרכשו על-ידי מושבים והועברו לקרן הקיימת לחתימת הסכם חכירה, ייפדו על-ידי המושבים על-פי סכום ההשתתפות של הקרן הקיימת, בהצמדה ובניכוי דמי החכירה ששולמו בגינן. במקביל, אדמות שנרכשו על-ידי קק"ל והועברו למשבצת המושב, ייפדו על-ידי המושב תמורת ערך הרכישה מוצמד להיום, ובניכוי דמי חכירה ששולמו לאורך השנים. קק"ל מסרה בתגובה, כי טרם הגיע לידיה פנייה בעניין זה. יצוין, כי בעבר הביעה קק"ל את התנגדותה לעיגון זכויות החקלאים בקרקע.
לתשומת לבכם: מערכת גלובס חותרת לשיח מגוון, ענייני ומכבד בהתאם ל
קוד האתי
המופיע
בדו"ח האמון
לפיו אנו פועלים. ביטויי אלימות, גזענות, הסתה או כל שיח בלתי הולם אחר מסוננים בצורה
אוטומטית ולא יפורסמו באתר.