מונח חדש בעסקי הנדל"ן: חכירה סינטטית

מדובר בתרגיל חשבונאי המאפשר לחברות ויזמים בארה"ב להשקיע בפיתוח נדל"ן ולזכות בהטבות מס הניתנות לחברות המחזיקות בנדל"ן, מבלי שהחוב הכרוך במימון הפרויקטים יתבטא במאזני החברה

מונח חדש בעסקי הנדל"ן: חכירה סינטטית (Synthetic Lease). מדובר בתרגיל חשבונאי המאפשר לחברות ויזמים בארה"ב להשקיע בפתוח נדל"ן ולזכות בהטבות מס הניתנות לחברות המחזיקות בנדל"ן, מבלי שהחוב הכרוך במימון הפרוייקטים יתבטא במאזני החברה. במילים אחרות off balance sheet lease.

מתנגדי השיטה קובלים כי השכירות הסינטטית מעלימה חובות ומשמשת לניפוח שער המניה. המתכונת היא שמוסד פיננסי מקים ישות עצמאית שלווה כספים מהמוסד לצרכי מימון הבנייה ורכישת ציוד.

הבעלות על הנכס מצויה בידי הישות, והנכס מושכר למוסד בתנאים נוחים. השיטה נחשבת לתחליף זול ונוח להלוואות מסורתיות למימון בנייה או רכישת ציוד. משך החוזים הסינטטיים נע בין 3-7 שנים, עם אופציה להארכה. בין המשתמשים בשיטה אפילו AOL טיים וורנר שבונה את מטה ההנהלה שלו במנהטן, ומתקן שישמש להפקות באטלנטה, וכבר גייס את בנק אוף אמריקה לחוזה חכירה סינטטי בשווי של מיליארד דולר.

לדברי דובר אמריקה און ליין, החוזה אכן מאפשר לחברה לקבל הטבות מס ולחסוך בהוצאות המימון, אם כי פרטי החוזה פורטו בדוחות הפיננסים של החברה, ובסך הכל ישרתו את טובתם של בעלי המניות.

ניסיון מוצלח פחות היה מנת חלקה של רשת הדונאטס קריספי קרים, שביקשה לממן בניית מתקן יצור בעלות של 35 מיליון דולר באמצעות חוזה חכירה סינטטי.

המגזין הכלכלי פורבס חשף את המהלך, וקריספי קרים נאלצה לוותר עליו ולממן את הפרוייקט באמצעות הלוואה מסורתית.

חברת הביוטק Idec Pharmaceutical מסן דייגו קליפורניה מתעתדת להיעזר בשיטה הזו כדי לממן בניית מטה החברה בעלות של 100 מיליון דולר, ומתקן יצור בעלות של 300-400 מיליון דולר.

רואי החשבון ועורכי הדין של החברה אינם נלהבים מהשימוש בשיטה הסינטטית, אך מנהל הכספים של החברה גורס שהשימוש בשיטה הזו יוזיל את עלות המימון ב-4%.