ארה"ב: מארגנים מימון פדרלי לטיפול באתרים מזוהמים שננטשו

הנשיא ג'ורג' בוש חתם על חקיקה המגינה על מי שרכש נכסים אחרי שזוהמו

אירועי ה-11 בספטמבר דחקו, על פי אירגוני איכות הסביבה, את האג'נדה הסביבתית ממסדרונות בתי המחוקקים בארצות הברית. עם זאת, לפי ההערכה הרווחת, כבר בשנה הקרובה יירשם שיפור לטובה בהיקף מיחזור מתחמי קרקע רחבים, שזוהמו וננטשו, המכונים BROWNFIELDS. הסיבה: מימון שמובטח לרשויות הפדרליות לקידום ניקוי מתחמים מהסוג הזה, והקלות על המגזר העיסקי, המגולמות בחוק שנחתם באמצע חודש ינואר האחרון.

החוק פוטר רוכשים של מתחמים מהסוג הזה, ובלבד שלא היתה להם יד ורגל בזיהום בקנה מידה גדול, מאחריות חוקית לניקוי. לשון אחרת: רשויות איכות הסביבה בארצות הברית, שנוהגות לתבוע בעלים במתחמים מזוהמים לשאת בעלויות הניקוי או לממן ניקויים של מתחמים דומים בדרך של קנסות, לא יוכלו עוד לרדוף את כל בעלי המתחמים. על פי דיווחים שפירסמו במהלך החקיקה חברות פרטיות שעוסקות בהסדרים שבין הרשויות ובין רוכשי מתחמים מהסוג הזה, עלות ההסדרים הממוצעת הגיעה כדי 100 אלף דולר.

החוק פוטר מתביעות גם מזהמים, שהתרומה שלהם לזיהום שטחים מהסוג הזה היתה בטלה בשישים. על פי הגדרת סנטורים אמריקנים, רשויות איכות הסביבה לא יוכלו עוד לבוא בתביעות רחבות היקף כלפי בעלי עסקים, שכל פעילותן השלילית הסתכמה בהשלכת שאריות של פסטה. החוק מגן לפיכך על המזהמים הקטנים ועל בעלי נכסים שרכשו אותם אחרי שזוהמו.

ברחבי ארצות הברית פזורים מאות אלפי שטחים תעשייתיים לשעבר, שזוהמו וננטשו על ידי בעלים קודמים. על פי ההערכה השמרנית מדובר ב-450 אלף מתחמים מהסוג הזה. בהנחה שהפרטים שמסר נשיא ארצות הברית, בנאום החתימה על החוק, משקפים את הערכות הרשויות לאיכות הסביבה באמריקה, הרי שמספרם של המתחמים מהסוג הזה נע בין 500 אלף למיליון.

הליכי החקיקה בוצעו, באופן כללי, בעצה אחת בין הרפובליקנים והדמוקרטים, על פי מודלים למיחזור קרקעות ופיתוחם מחדש, שבוצעו במדינות שונות בארצות הברית. פנסילבניה, שהיתה אחד המחוזות שהקדימו לאמץ תיעוש נרחב בארצות הברית, מפעילה מודל מיחזור המשמש דוגמא לרשויות אחרות. במסגרת מודל זה משוקמים מתחמים מזוהמים בשיתוף פעולה בין הרשות ובין הרוכשים החדשים של מתחמים מהסוג הזה. שיתוף הפעולה כולל סיוע של הרשויות בהשגת האישורים למיחזור והשתתפות במימון. הנשיא ג'ורג' בוש, שחתם על החוק במתחם תעשייתי לשעבר בפנסלבניה, ההופך כעת למרכז משרדים, היי-טק ומסחר, ציין לשבח את היוזמה הפנסילבנית והדגיש את התרומה הכלכלית של המיחזור לייצור מקומות העבודה חדשים בתוך הערים. אירגוני איכות הסביבה תמכו בחקיקה, בהנחה שמיחזור מתחמים מזוהמים יעודד פיתוח שטחים נטושים ויסייע במניעת התפשטות אורבנית לשטחים הפתוחים.

באנגליה פועלת בימים אלה ועדה המיועדת לספק פתרונות, שיזרזו מיחזור מתחמים מהסוג הזה בדיוק. לשיטת האנגלים, חברות בנייה ופיתוח נמנעות מרכישה ומיחזור של מתחמים מזוהמים, גם כאשר מיקומם ומחירם אטרקטיבי, נוכח סבך הבירוקרטיה שמחייב אותם להשיג אישורים משלושים רשויות ותת-רשויות שונות. בבסיס עבודת הוועדה מסקנות של דו"ח שהוגש לממשלה הבריטית בסוף העשור הקודם, לפיהן יש לרכז את התהליך ולחייב את היזמים להמציא אישור אחד בלבד, שיכיל חתימתן של כל הרשויות הנוגעות בדבר.

מדיווחים הסוקרים את פעילותה של הוועדה הנוכחית עולה, כי אחת הבעיות הנוגעות במיחזור שטחים מזוהמים הוא החשש של הרשויות מפני השלכות שליליות של המיחזור, כמו פגיעה במי התהום. הוועדה אמורה להגיש את מסקנותיה לממשלה הבריטית בחודש יוני הקרוב.