המנכ"ל לשעבר של חברת החשמל, רפי פלד, אומר, כי יש לבטל את כוונת משרד התשתיות למסור את פרויקט הולכת הגז הטבעי בישראל לקבוצת היזמים הפרטיים, המורכבת מחברות פז, אפריקה ישראל וטרקטבל הבלגית. לדבריו, "על מנת לזרז את הפרויקט, שלוח הזמנים שלו קריטי, יש למסור אותו לחברה ממשלתית".
פלד טוען, כי "פרויקט ההולכה יהיה מונופול, וככזה עדיף שיהיה גוף ממשלתי מפוקח, ולא מונופול פרטי. החברה הממשלתית תקים את הפרויקט במחיר זול יותר, ואז גם הצרכנים של הגז הטבעי ישלמו פחות".
הקבוצה בראשות פז היתה היחידה שניגשה למכרז הבינלאומי לביצוע פרויקט ההולכה, שפירסם משרד התשתיות. היקף הפרויקט יהיה מעל 200 מיליון דולר.
לדברי פלד, הקמת הפרויקט היא קריטית כדי למנוע מחסור בחשמל. זאת, משום שתחנות הכוח החדשות של חברת החשמל בשנים הבאות חייבות לפעול על בסיס גז טבעי. "המזל של חברת החשמל הוא, שיש בשנה וחצי האחרונות מיתון כבד במשק, דבר שדחה במקצת את המשבר החריף הצפוי במשק החשמל, אחרת היינו כבר כעת סובלים ממחסור בחשמל.
"פרויקט הגז הטבעי מתנהל כאילו שאף אחד לא מתעניין אם יהיה חשמל או לא. כל שנה שעוברת ואין גז טבעי שמגיע לחברת החשמל, משמעותה, הוצאה עודפת של 100 מיליון דולר למשק".
בהקשר למיזם הגז הטבעי, מנכ"ל משרד התשתיות, יאיר מעיין, אמר היום (ג'), כי משרדו ומשרד האוצר סיכמו על הקדמת פרויקט הגז, שאמור להגיע הן מספקים ישראלים והן ממצרים. הקדמתו מתוכננת באמצעות הקמת שתי כניסות של הגז לתוך ישראל - באמצעות צינור דרך אשדוד ובאמצעות צינור דרך אשקלון. התוכנית נמסרה לקבוצת פז כדי שתיערך בהתאם.
קבוצת פז-אפריקה-ישראל-טרקטבל אמרה בתגובה לדברי פלד: "האם ישראל רוצה להשתמש במדיניות שאבד עליה הכלח, של ביצוע פרויקטים מסוג זה על ידי הממשלה. האם לא עדיף שפרויקטים מסוג זה יבוצעו על ידי המגזר הפרטי, שהוא גם יעיל וגם זול יותר עבור המשק".
יצוין, כי בעבר שקלה הממשלה למסור את פרויקט הולכת הגז הטבעי לחברת החשמל או לחברת תשתיות נפט ואנרגיה. אך רעיון זה ירד מהפרק, כדי לא להגדיל את המונופול של שתי חברות אלו.
תחקיר על המשבר הצפוי במשק החשמל מתפרסם היום במוסף "כסף".
לתשומת לבכם: מערכת גלובס חותרת לשיח מגוון, ענייני ומכבד בהתאם ל
קוד האתי
המופיע
בדו"ח האמון
לפיו אנו פועלים. ביטויי אלימות, גזענות, הסתה או כל שיח בלתי הולם אחר מסוננים בצורה
אוטומטית ולא יפורסמו באתר.