טרקטבל מבקשת לדחות פרויקט הגז הטבעי; גורמים ממשלתיים: הבלגים בחוץ

פז תנסה למצוא שותף בינלאומי חילופי * משרד התשתיות נערך להנחת הצנרת הגז ע"י חברה ממשלתית

חברת הגז הטבעי הבלגית טרקטבל הודיעה היום (ב') לוועדה המשותפת למשרדי האוצר והתשתיות, כי עקב הנסיבות הבטחוניות היא מבקשת לדחות במספר חודשים את הקמת תשתית הולכת הגז הטבעי בתוך ישראל בהשקעה של 300-200 מיליון דולר.

בעקבות הודעה זו אומרים גורמים ממשלתיים, כי מבחינתם טרקטבל "מחוץ למשחק". מנכ"ל משרד התשתיות, יאיר מעיין, אומר: "עם כל הצער והכאב, לא נוכל להמתין יותר לטרקטבל".

טרקטבל שותפה בקבוצה עם פז ואפריקה-ישראל, והיא אמורה היתה להחזיק ב-60% מהבעלות. קבוצה זו היא היחידה שניגשה למכרז הבינלאומי שפירסם משרד התשתיות, ובשבועות האחרונים התנהל מו"מ על מנת להגיע להסכמות לגבי פרטי הפרויקט.

החלטת הקבוצה הבלגית מציבה בעיה קשה בפני הממשלה, שצריכה כעת למצוא אופציות אחרות, אלא אם כן חברת פז, שהיא מייסדת הקבוצה, תמצא שותפים אחרים. מבחינת הממשלה, מדובר באכזבה קשה משום שלאורך כל השנים האחרונות הכוונה היתה למסור את הפרויקט אך ורק ליזמים פרטיים.

ל"גלובס" נודע, כי קבוצת פז מציעה פיתרון, לפיו טרקטבל תיתן ליווי מקצועי לפרויקט, ופז תכניס לפרויקט קבלני משנה מחו"ל שיבצעו את העבודות. הממשלה דורשת בכל מקרה שהפרויקט עצמו יבוצע על-ידי גורמים זרים, משום שלחברות ישראליות אין ניסיון בביצוע פרויקטים מסוג זה.

מעיין אמר ל"גלובס", כי המשרד יאפשר לקבוצת פז להתארגן עד 1 במאי בלבד. אם עד אז לא תהיה קבוצה שתשביע את רצון הממשלה, לא תהיה ברירה אלא לקבל החלטה למסור את הפרויקט לגורם ממשלתי.

ל-1 במאי מתוכננת פגישה בנושא בין נציגי משרד התשתיות, החשב הכללי, הממונה על ההגבלים ומשרד המשפטים. מעיין אמר עוד, כי משרדו תמך עקרונית במסירת הפרויקט לחברת החשמל, אם קבוצת פז תפרוש מהפרויקט.

ואולם, קיימת התנגדות תקיפה להשתתפות חברת החשמל בפרויקט מצד הממונה על ההגבלים העיסקיים, דרור שטרום, ומצד המשנה ליועץ המשפטי לממשלה, דוידה לחמן-מסר. כתוצאה מכך, משרד התשתיות מחפש אופציות ממשלתיות אחרות.

החלופה המועדפת כרגע על-ידי המשרד, היא הקמת חברה ממשלתית שתיקרא "חברת הגז הישראלית", אשר תשלוט על הפרויקט, ותקבל הצעות מקבלני ביצוע זרים. לדברי מעיין, יש דוגמא מוצלחת להסדר מסוג זה בדמותה של חברת כביש חוצה ישראל.

אופציות נוספות, אך פחות ריאליות, הן מסירת הפרויקט לחברה הממשלתית לתשתיות נפט ואנרגיה או לחברת כביש חוצה ישראל. בשלב זה, לא נשקלת האפשרות למסור את הפרויקט לספקי הגז הטבעי, וזאת כדי שלא ליצור בעלויות צולבות.

קבוצת פז אמרה בתגובה, כי היא רואה את עצמה מחוייבת לפרויקט גם ברגעים קשים אלה, והיא משוכנעת, כי תימצא הדרך, יחד עם הממשלה, להמשיך את הפרויקט ללא עיכובים.

לדברי פז, אחת האפשרויות תהיה שטרקטבל תיתן ליווי מקצועי לפרויקט, והשותפים ההוניים יהיו פז, אפריקה-ישראל וגורמים בינלאומיים נוספים.

בפז אומרים, כי החברה עובדת על הפרויקט מזה שש שנים והשקיעה בו 3 מיליון דולר, ואינה מתכוונת לוותר עליו בקלות. בחברה מעריכים, כי יידרשו עוד מספר שבועות כדי לגבש קבוצה מתאימה. לדברי פז, המגזר הפרטי יקים את הפרויקט בצורה מהירה ויעילה הרבה יותר מהאלטרנטיבות הממשלתיות.

פז מנהלת, בין היתר, מו"מ עם חברת הגז הסלובקית SPP, שככל הנראה היא מהחברות הזרות הבודדות המוכנות להיכנס כשותפות הוניות לפרויקט.