סגנית שר התשתיות, נעמי בלומנטל, אמרה היום (ה') לוועדת הכלכלה, כי מכרז הולכת הגז הטבעי נמצא בלחץ זמן, ולכן קבוצת פז נדרשת להודיע בתוך שבועיים עד חודש, אם נמצא משקיע חלופי לחברת טרקטבל הבלגית העומדת לפרוש, ומי המועמד. רק לאחר מכן יחליט המשרד על צעדיו בעקבות המצב שנוצר.
בלומנטל הדגישה, כי המכרז הקיים הוא המסלול המועדף על משרדה, וכי פז פועלת למציאת משקיעים חלופיים, ומנהלת מו"מ עם שתי חברות ישראליות רציניות (אחת מהן שיכון ובינוי) ועם משקיעים מחו"ל.
בלומנטל ציינה, כי אם יתברר שהקבוצה הזוכה במכרז תהיה בסופו של דבר על טהרת המשקיעים הישראלים, יהיה צורך להתאים את תנאי המכרז למצב. זאת, מאחר שנקבע בתנאים, כי 26% מההשקעה צריכים לבוא ממשקיע זר.
לדבריה, משרדי המשפטים והאוצר בוחנים אם העדר משקיעים זרים בקבוצה יחייב שינוי במכרז, שעלול להיתקל בהתנגדויות של קבוצות מתחרות, אשר לא ניגשו למכרז מלכתחילה. יתכן שהתאמת המצב תחייב שינוי חקיקה. בד בבד נבחנת גם אפשרות חלופית: להפקיד את הפרויקט בידי חברה ממשלתית, כדי למנוע עיכובים נוספים במיזם הגז.
יו"ר הוועדה, ח"כ אברהם פורז (שינוי), אמר בתגובה כי יאפשר לתקן במהירות את חוק הגז הטבעי, כדי למנוע נזקים כלכליים למשק. לדבריו, אם טרקטבל אכן תבטל את השתתפותה, ויידרשו תיקונים בחוק שיאפשרו למשקיעים שנותרו (שותפיה פז ואפריקה ישראל), לחברת תש"ן, או לחברה ישראלית אחרת, לבצע את פרויקט הולכת הגז - הוא יכנס את הוועדה לדיון מרתוני לשינוי החוק.
נציגי פז טענו, כי טרקטבל טרם פרשה סופית ורק ביקשה דחייה.
נציגי קבוצת ים-תטיס ותש"ן הודיעו לוועדה על נכונותן להיכנס מיד לפרויקט כחלופה לקבוצה הזוכה. יו"ר דלק נדל"ן, מקבוצת ים-תטיס, ד"ר דוד כהן, אמר, כי יבצעו את הפרויקט ללא סובסידיות או הטבות ממשלתיות. עמיתו לקבוצה, גדעון תדמור, מחברת דלק אנרגיה, אמר, כי אפשר לטעון שהמכרז למיזם נכשל, ושכדאי להקימו עם חברת החשמל, באופן הדרגתי, נוכח אי ודאות לגבי כמויות הגז שיזרמו בצנרת.
תדמור אמר, כי הספקים והצרכנים הגדולים יתוו את קצב ההתקדמות והציע לתקן את חוק הגז, ולהסמיך את שר התשתיות למסור את הפרויקט גם לגופים שלא זכו במכרז.
מנכ"ל חברת אנרגיית המזרח התיכון, אברהם פאר, הציע להקים - כחלופה לקבוצה הזוכה - קונסורציום של ספקים שיוביל את הגז לצרכנים, בפיקוח הממשלה, והתחייב להשיג לכך את המימון.
מנכ"ל תש"ן, רפי טטרקה, אמר, כי לתש"ן ניסיון מוכח בהולכת דלק, והציע להניח צנרת גז מקבילה לתוואי צנרת הדלק, ותיאום בין שתי התשתיות. לדבריו, 170 עובדי תש"ן מסוגלים להרים את הפרויקט. "צריך אומץ למסור לידינו את ביצועו", אמר טטרקה, ודחה את הצעת פאר להקים קונסורציום, בטענה ששותפיו יהיו רק חברות גדולות, מה שיגרור קשיים ותביעות.
יו"ר פז, אהוד בן-ש"ך, אמר, כי לא מדובר בצינור פשוט ואין ליצור עוד מונופולים. לדבריו, פז מתכוונת לצרף לפרויקט שני גופים ישראליים רציניים, והקבוצה שזכתה במכרז יכולה להבטיח, שבינואר 2004 ניתן יהיה להזרים גז טבעי. לדברי בן-ש"ך, יש לאפשר לקבוצה הזוכה להקים לפחות מערכת הולכה ראשונית.
מנהל מינהלת הגז במשרד התשתיות, שוקי שטרן, אמר, כי כל הצעה חלופית למכרז היא בעייתית, ולכן המשרד מחכה לתשובת טרקטבל - אם היא פורשת או נשארת - עוד השבוע. לדבריו, בכוונת המשרד לקדם את ההליכים עם הקבוצה הזוכה בטרם יחשבו על חלופות.
לתשומת לבכם: מערכת גלובס חותרת לשיח מגוון, ענייני ומכבד בהתאם ל
קוד האתי
המופיע
בדו"ח האמון
לפיו אנו פועלים. ביטויי אלימות, גזענות, הסתה או כל שיח בלתי הולם אחר מסוננים בצורה
אוטומטית ולא יפורסמו באתר.