הממשלה מינתה ועדה לעתיד הקיבוץ והקרקעות החקלאיות

הממשלה אישרה היום (א') הצעה להקים ועדה ציבורית שתגבש המלצות לגבי עתידו של הקיבוץ, על הגדרה חדשה של הקיבוץ ועל דרכי פעולה, לרבות רישום זכויות החברים על הדירות הקיבוציות. הוועדה תדון גם בסוגיית הזכויות שיינתנו לחקלאים, אם בכלל, על קרקעות חקלאיות בעת שינוי ייעודן. מדובר, למעשה, במסלול עוקף לדיון בשאלת הפשרת הקרקעות. הוועדה אמורה לסיים את עבודתה בתוך שישה חודשים.

ההצעה הוגשה על-ידי שר המשפטים מאיר שטרית, אולם היא גובשה על-ידי נציגי הלובי החקלאי, שמבקשים מזה שנים להביא להכרעה בממשלה או בכנסת בנושא הקרקע החקלאית. רוב חברי הוועדה הם נציגים של המיגזר החקלאי או מקורבים לו.

בראש הוועדה יעמוד פרופ' אליעזר בן-רפאל וחבריה הם: פרופ' נעמי כרמון, פרופ' בן-ציון ברלב, פרופ' אהרון נמדר, ד"ר אריאל הלפרין, נתן טל וגברי ברגיל (מזכירי התנועה הקיבוצית המאוחדת), נחום ברוכי, יורם קרין, דובי הלמן (לשעבר מזכ"ל התק"ם), יעקב גדיש וגדליה גל (ח"כ לשעבר, יו"ר ועדת הכספים לשעבר ומושבניק).

לפי ההחלטה, צוות בינמשרדי, שיכלול נציגים ממשרדי הממשלה וירוכז על-יד משרד המשפטים, ילווה את עבודת הוועדה. על פי דרישת משרד האוצר ושר האוצר, סילבן שלום, המלצות הוועדה בנושאים שיש להם השלכה על תקציב המדינה, ובכלל זה סוגיית הקרקעות, יגובשו בתיאום ובהסכמה עם הצוות הבינמשרדי. אולם, למשרד האוצר אין רוב בצוות ואין לו זכות וטו.

ראש הממשלה, אריאל שרון, הצטרף בישיבת הממשלה לשרי מפלגת העבודה ותמך בהצעה. שרון תמך בעבר, בעת שהיה שר התשתיות, בתביעות הקרקעיות של החקלאים - חברי קיבוצים ומושבים - והקים את ועדת רונן, שעסקה בנושא הקרקעות. ממשלת ברק הקימה אף היא ועדה שדנה בנושא - ועדת מילגרום - אולם מסקנות שתי הוועדות לא עברו בממשלה.