משרד התשתיות ינסה להגיע לפשרה עם מועצת רמת השרון, שתאפשר את פתיחתה מחדש של חוות מיכלי הגז באתר פי גלילות שבצומת גלילות. בדיון שנערך בלשכתה של סגנית שר התשתיות, נעמי בלומנטל, חלה התקדמות לקראת הסכמה בין הצדדים, שלפיה חוות מיכלי הגז תיפתח מחדש לתקופה של חצי שנה בלבד.
פתיחת האתר תיעשה תוך התחייבות של משרד התשתיות ושל חברות הגז לסגירה סופית של החווה עד תקופת הזמן שתיקבע, כחצי שנה. אבן הנגף בפשרה היא, שחברות הגז אינן מסכימות בשלב זה לפשרה המסתמנת בין המשרד למועצת רמת השרון. המשרד מתכוון ללחוץ על החברות להסכים להסדר.
חברות הגז מתעקשות, כי חוות הגז לא תחוסל, אלא ש-12% מכמויות הגז ייטמנו מתחת לקרקע, כפי שסוכם בעבר בין משרד התשתיות לפזגז ואמישראגז. גורמים במשרד טוענים, כי היום, בעקבות הפיגוע במיכלית שתידלקה באתר, המצב השתנה ולכן יש להתגמש, ולהעביר את הגז מפי גלילות.
משרד התשתיות ומומחים במשק האנרגיה מסכימים, כי חוות הגז - בניגוד לחוות הדלק - מסוכנת מבחינה בטיחותית, ולכן יש להרחיקה מריכוזי אוכלוסייה גדולים.
משרד התשתיות מבקש, כי אתר הגז יישאר פתוח לפחות עוד חצי שנה, עד שתסתיים הכשרתו של האתר המיועד לאיחסון גז, בחלץ שליד שדרות. חברות הגז גם דורשות, שהאתר יישאר פתוח לפחות עוד שנה וחצי.
אנשי מועצת רמת השרון התעקשו על פינוי האתר תוך חודשיים עד שלושה חודשים לכל היותר, וכי אז ישקלו להסכים לפתיחת אתר הגז לחודשיים-שלושה הקרובים. המועצת הוציאה צו סגירה לאתר פי גלילות ובית משפט השלום בת"א אישר את הצווים לפחות עד 13 בחודש.
מנכ"ל משרד התשתיות, יאיר מעיין, הציע לחברות הגז, להקים זמנית מיתקני מילוי למיכלי גז באיזורי תעשייה שונים בארץ - שרובם מרוחקים ממקומות יישוב צפופים - כדי למנוע מחסור בתקופת ההיערכות למעבר לאתר חלץ. לדברי מעיין, להקמת מיתקני מילוי נדרש רק אישור של ועדות מקומיות לתכנון ובנייה, וזהו הליך מזורז יחסית. מומחים לנושאי אנרגיה הגיעו למסקנה, כי המשך הפעלת חוות הגז בצומת גלילות מסוכנת יותר מהפעלתה באיזור דרומי יותר, בכל הקשור להובלת גז במיכליות. לדברי גורמים מקצועיים, העברת אתר הגז למספר אתרים חלופיים ברחבי הארץ, באופן זמני או קבוע, תגרום לכך שפחות מיכליות ייסעו בכבישים.
טענה זו מנוגדת לטענת חברות הגז, שלפיה סגירת אתר גלילות תביא כביכול לנסיעתן של יותר מיכליות גז בכבישים.
לטענת הגורמים המקצועיים, פעילות הגז בצומת גלילות נמוכה בהרבה ממה שסברו, ומגיעה ל-25%-20% מכלל פעילות שינוע הגז בארץ. לכן, אין סכנה משמעותית למחסור בגז עקב סגירת פעילות הגז.
בנוגע לחוות מיכלי הדלק, שאין בה סיכון דומה לחוות הגז,
הצדדים הסכימו כי היא תיסגר לגמרי בעוד שלושה חודשים, כפי שהחליטה הממשלה בשבוע
שעבר.
לתשומת לבכם: מערכת גלובס חותרת לשיח מגוון, ענייני ומכבד בהתאם ל
קוד האתי
המופיע
בדו"ח האמון
לפיו אנו פועלים. ביטויי אלימות, גזענות, הסתה או כל שיח בלתי הולם אחר מסוננים בצורה
אוטומטית ולא יפורסמו באתר.