קבוצת ים-תטיס, העוסקת בתחום חיפושי והפקת הגז, מקיימת מגעים ראשוניים לגיוס של עד מיליארד שקל ממשקיעים מוסדיים. כך נודע ל"גלובס". הקבוצה מתכננת את הנפקת האג"ח למימון חלקי של הקמת מתקן הפקה והולכת הגז ליבשה (בעלות כוללת של כ-1.5 מיליארד שקל). למהלך גיוס ההון של ים-תטיס מייעץ בנק ההשקעות סוסייטה ג'נרל.
קבוצת ים-תטיס חתמה בחודש שעבר על הסכם עם חברת החשמל, לאספקת גז טבעי ממאגר "מרי", המצוי מערבית לחופי אשקלון. ההסכם נחתם לתקופה של 11 שנים, ועלות רכישת הגז על ידי חברת החשמל צפויה לעמוד על כ-150 מיליון דולר בשנה ובסה"כ מעל 1.5 מיליארד דולר.
הגז הטבעי יסופק ממתקן ההפקה שאותו תקים ים-תטיס במאגר מרי, וזה יוזרם למתקן שיוקם בחוף. הבעלות בים-תטיס מתחלקת בין קבוצת דלק של יצחק תשובה, המחזיקה 53% מהפרויקט (בעיקר באמצעות השותפויות המוגבלות דלק קידוחים ואבנר ), והחברה האמריקאית סאמדן (47%). סאמדן היא גם מפעיל הפרויקט.
לפרויקט הולכת הגז הטבעי מהחוף, טרם נבחר זוכה. ועדת המכרזים שהתכנסה השבוע עדיין לא הגיעה לידי החלטה. הוועדה קיבלה את ההצעה הסופית של הקונסורציום הישראלי המורכב מחברות פז, אפריקה-ישראל ובייטמן הנדסה. הקונסורציום הציע להקים את הפרוייקט לבדו, ללא בריטיש גז, למרות שהמכרז הבינלאומי חייב שיתוף חברה זרה.
הפנייה של ים-תטיס לשוק ההון נעשית על רקע קשיי המערכת הבנקאית להעניק מימון ארוך טווח לפרוייקטים בתחום התשתיות. למערכת הבנקאית חסרים מקורות מימון ארוכי טווח, ועל רקע זה עולים המירווחים שהיא גובה במימון פרוייקטים. במקביל, צפוי לגדול פיזור האשראי לתשתיות בין הפרוייקטים, כך שכל אחד מהם יקבל סכום קטן יותר.
על רקע זה, צפויים פרוייקטים בהיקף של מיליארדי שקלים לנסות ולגייס חלק ניכר מהמימון בשוק ההון, באמצעות הנפקות של אג"ח לגופים מוסדיים (על פי ההערכות, בריבית העומדת כיום על - 7.5%).
נכון להיום, כבר נמצאים שלושה גיוסי הון שכאלה "בתהליך" וככל הנראה פנו בבקשת דירוג לחברת מעלות. חברת דלק תשתיות, מקבוצת דלק, מתכננת לגייס כ-250 מיליון שקל למימון תחנת כוח שתשמש את מתקן ההתפלה שיוקם באשקלון; קבוצת VID, שזכתה בפרוייקט ההתפלה, תגייס כ-400 מיליון שקל לטובת הקמת המתקן, ואילו זכיינית סלילת כביש חוצה ישראל, חברת דרך ארץ, מבקשת לגייס כ-800 מיליון שקל לביצוע חלק מהעבודות.
קבוצת VID נמצאת כנראה בשלב המתקדם מבין גיוסי ההון המתוכננים של פרויקטים בתחום התשתיות. סך ההשקעה בפרויקט התפלת המים באשקלון והפעלתו מוערכת בכ-990 מיליון שקל, סכום מתוכו יעמידו בעלי המניות 36% באמצעות הון בעלים וערבויות. יתרת הסכום - 760 מיליון שקל - יגויס כאמור בעיקר ממוסדיים באמצעות אג"ח שיונפקו לתקופה של 14 שנה. השקעת המוסדיים באג"ח מותנית בדירוג מינימלי של AA ע"י מעלות.
במניות VID מחזיקה בעיקר חברת הנדסת התפלה שבשליטת קבוצת דלק וכי"ל (50%) וכן חברת התשתיות הבינלאומית ויוונדי וחברת אלרן (25% כ"א).
פרויקטים נוספים, שצפויים להגיע לשוק האג"ח המוסדי הם מתקן התפלה שהזוכים בו יוכרזו תוך מספר שבועות, תחנות כוח פרטיות וכן פרויקטים לסלילת כבישים (ביניהם כביש 531 שיחבר בין כביש ת"א-ירושלים לנתיבי איילון).
לתשומת לבכם: מערכת גלובס חותרת לשיח מגוון, ענייני ומכבד בהתאם ל
קוד האתי
המופיע
בדו"ח האמון
לפיו אנו פועלים. ביטויי אלימות, גזענות, הסתה או כל שיח בלתי הולם אחר מסוננים בצורה
אוטומטית ולא יפורסמו באתר.