לאחר עיכוב של שנים: מקורות חתמה על הסדר עלויות חדש עם האוצר, ל-8 שנים

שינויים מבניים בחברה: מקורות תחולק לארבע חברות בנות * החברה תצמצם את מצבת העובדים ב-200 איש, ותקבל מהמדינה 250 מיליון שקל

לאחר עיכובים של שנים, חתמו היום (א') ראשי חברת מקורות וראשי האוצר על הסדר עלויות חדש למקורות, ובצמוד לו על יישום שינויים ארגוניים במבנה ובדרך פעילות החברה. הסדר העלויות קובע בעיקרו את סל ההוצאות התיקני של החברה, את ההתייעלות שהיא תידרש לבצע, ואת היקף התמיכות השנתי של הממשלה לחברה.

ההסדר החדש קובע, כי מקורות תקבל מהמדינה סך של 250 מיליון שקל לשנת 2001, והיא מתחייבת להקטין את מצבת העובדים ב-200 איש ולהמשיך להתייעל בהמשך תקופת ההסדר ב-1.5% בכל שנה.

הסדר העלויות כרוך ביישום תוכנית רה-ארגון בחברה, לפיה היא תנוהל על-ידי חברת אם - "מקורות אחזקות", ו-4 חברות-בנות. בהקשר זה, ההסדר כולו כפוף לסיום המו"מ בין הנהלת החברה לבין ארגון העובדים, שהתנגד בעבר באופן נחרץ לשינויים הארגוניים. הנהלת החברה נמצאת עדיין במו"מ עם העובדים על הסכם שכר לשנת 2000 ואילך, ועל הסכם פרישה לאותם עובדים שייאלצו לפרוש עקב השינויים הצפויים.

הסדר העלויות הינו לתקופה מינואר 1999 עד סוף 2006, והוא צמוד ליצירת מבנה ארגוני חדש בחברה. במרכזו כאמור הקמת "מקורות אחזקות" ו-4 חברות בנות: מקורות המוביל הארצי, מקורות חברת המים, מקורות ייזום וחברת הביצוע. המבנה החדש הוא כדלקמן:

* מקורות אחזקות תפקח על ניהול החברות הבנות, ותקבע את המדיניות העיסקית של החברה.

* מקורות חברת המים: תשמש כרשות מים ארצית בהתאם לחוק המים, ותהיה אחראית לתפעול מערכת המים, כולל הפקה, טיפול במים, תפעול משבי הקולחין, תפעול מיתקני התפלה, הקמה וחידוש מפעלי מים.

* מקורות יזום ופיתוח: תרכז את הפעילות העיסקית שאינה בתחום ההסכם עם הממשלה, קרי הקמה, ניהול ותפעול של פרויקטים שונים בתחום המים. חברה זו תוכל לשתף פעולה עם יזמים פרטיים, כדי לפעול בפרויקטים כאלה.

* מקורות המוביל הארצי: תרכז את כל נכסי המוביל הארצי, וכן את כל הנכסים ביו"ש, עזה ורמת הגולן.

* חברת הביצוע: זו תהפוך לחברה-בת תוך 3 שנים, ותהיה אחראית על כל גופי הביצוע של מקורות.

מנכ"ל מקורות, עמוס אפשטיין, אמר, כי ההסכם יאפשר לחברה לפעול באופן נורמלי. "בגלל העדר הסכם, מקורות לא יכלה בשנים האחרונות לגייס מקורות כספיים במערכת הבנקאית, ולהיכנס להשקעות חשובות במשק המים. ההסכם פותח מעתה בפנינו את היכולת הזו, כך שנוכל להיכנס לפרויקטים בכל התחומים: טיפול במים, השבת קולחין, תפעול מיתקני התפלה וכיו"ב".

באשר להסכם עם העובדים, אמר אפשטיין: "אני אופטימי, מפני שכבר הגענו לשלבים מתקדמים במו"מ, ואני מעריך כי נוכל בקרוב מאוד להגיע לסיכום בקשר להסכם שכר ולהסכמי הפרישה".

רה"מ, אריאל שרון, ברך על ההסכם: "זהו הסכם חשוב ממדרגה ראשונה.

הוא פותח פתח לחברת מקורות ולחברות אחרות להתחרות במסגרת תחרות פורייה במשק המים, והוא יאפשר להתגבר על מצוקת המים במדינה".