שר החקלאות, שלום שמחון, ינסה להעלות בישיבת הממשלה הקרובה הצעת החלטה בנושא הפיצוי המגיע לחקלאים בעת שינוי ייעוד קרקע חקלאית. שר המשפטים, מאיר שטרית, מתנגד להעלות את הנושא לדיון, מאחר שלדבריו טרם הושגה הסכמה בנושא, ולכן אין לדון בו לפי שעה.
שלום ושטרית התבקשו לפני כשנה על-ידי ראש הממשלה, אריאל שרון, להגיע להסכמה ביניהם בנושא סוגיית הקרקעות החקלאיות. הדיונים בנושא זה נמשכים מזה מספר חודשים, אך לדברי שטרית, טרם הסתיימו. להערכת שטרית, שמחון לא יעלה את ההצעה ללא תמיכתו.
הצעתו של שמחון, שנוסחה לפני מספר חודשים, מבוססת בעיקרה על מסקנות ועדת רונן, שנוסחה בראשית שנות ה-90. על-פי ההצעה, יקבלו החקלאים במרכז הארץ פיצוי של 20% בעת שינוי ייעוד הקרקע מחקלאות למגורים. הצעה זו מהווה פשרה בין המלצת ועדת מילגרום, שקבעה פיצוי בגובה של 10% במרכז הארץ, לבין החלטת מועצת מקרקעי ישראל (727), שקבעה פיצוי בגובה של 27% במרכז הארץ.
עוד מוצע לקבוע תקרה ורצפה לפיצוי, כך שלא יעלה על 30 אלף דולר לדונם ולא יפחת מ-10,000 דולר לדונם. חקלאי הפריפריה באיזור עדיפות ב' יקבלו פיצוי של 40% בעד שינוי הייעוד, וחקלאי איזור עדיפות א' יקבלו פיצוי של 60%.
עוד מציע שמחון, שבעיסקאות להרחבת מושבים וקיבוצים (737) יהיו החוכרים זכאים לבצע את ההרחבה בפטור ממכרז, וישלמו למינהל דמי חכירה מהוונים בשיעור של 66% במרכז הארץ. באשר להחלטת מועצת מקרקעי ישראל 717, העוסקת בשינוי ייעוד למטרות תעסוקה, מוצע שתמורת חוזה חכירה מהוון ישלמו החקלאים דמי היוון בגובה של 66% במרכז הארץ ודמי חכירה מופחתים בפריפריה.
להערכת שמחון, רוב שרי העבודה יתמכו בהצעתו, וכן חלק משרי הליכוד. ש"ס הודיעה בעבר, שתתנגד להצעה.
הקשת המזרחית הדמוקרטית, שהגישה את בג"ץ הקרקעות החקלאיות, מתנגדת להצעת שמחון. לדבריה, אם זו תתקבל, יהיה בכך לא יותר מאשר מתנה מעוותת ומשוללת כל צדק חברתי, שהממשלה תיתן לקבוצת לחץ. עוד טוענת הקשת, שההצעה היא שעטנז בין הצעת מילגרום לבין השאיפות החמדניות של החקלאים. הקשת הביעה תקווה, שהממשלה תדחה את ההצעה על הסף, ותמתין להחלטת בית המשפט.
סוגיית הקרקעות החקלאיות נמצאת על שולחן בג"ץ, בעקבות תביעת הקשת המזרחית להקפיא את כל ההחלטות הנוגעות לשינוי ייעוד קרקע חקלאית.
בתגובה לבג"ץ הקימה ועדת שרים את ועדת מילגרום, שהתבקשה לגבש עמדה ממנה תיגזר התשובה לבג"ץ. מסקנות הוועדה עוררו התנגדות מצד החקלאים, שטענו שהוועדה הרעה את מצבם, ומצד תנועת ש"ס, שטענה שיש להפנות את כספי שינוי הייעוד לפרויקטים חברתיים. בעקבות המחלוקות, הטיל שרון על מנכ"ל משרדו, אביגדור יצחקי, לנסח תשובה מוסכמת לבג"ץ. למרות שעברה כשנה, טרם הושגה הסכמה.
יו"ר מטה עיגון זכויות החקלאים, גברי בר-גיל, אמר בתגובה, שהחלטת הפשרה שמציע שמחון רחוקה מאוד מדרישת החקלאים, כפי שהוצגו במסגרת הדיונים בוועדת מילגרום. "יחד עם זאת, גם המצב הנוכחי, שבו כל העסקאות תקועות, הוא בלתי נסבל, מסכן את קיום ההתיישבות ועושה נזק למדינה כולה", אמר.
לדעתו, ההחלטה המתגבשת הינה פשרה כואבת למגזרים רבים בקרב החקלאים, ובעיקר לחקלאי מרכז הארץ, אך היא תביא סוף להתלבטויות בסוגיה. בר-גיל הוסיף, שעל הממשלה לקבל החלטה לטובת המדינה וההתיישבות, ולאפשר בכך את פיתוח הפריפריה.
(ראו גם "עיתונים בארץ", עמ' 22)
לתשומת לבכם: מערכת גלובס חותרת לשיח מגוון, ענייני ומכבד בהתאם ל
קוד האתי
המופיע
בדו"ח האמון
לפיו אנו פועלים. ביטויי אלימות, גזענות, הסתה או כל שיח בלתי הולם אחר מסוננים בצורה
אוטומטית ולא יפורסמו באתר.