מתלהט הוויכוח לקראת הכרעת בג"ץ השבוע (ה') בנושא עתירת הקשת המזרחית, בשאלת הפיצוי המגיע לחקלאים בעקבות שינוי ייעוד קרקע חקלאית.
בתגובה להצעת שר החקלאות, שלום שמחון, להעלות את הדיון בממשלה בשבוע הבא (א'), שלושה ימים לאחר החלטת בג"ץ, ולאשר פיצוי של 20% לחקלאי מרכז הארץ - טוען מנכ"ל ברית פיקוח, ירון רייכמן, שאם ההצעה תתקבל, הפיצוי בפועל יהיה של 10% בלבד, דבר המעמיד בספק את הכדאיות לערוך עסקאות בקרקע חקלאית.
לטענת רייכמן, על היישובים יוטל לשלם 66% מערך הקרקע בעבור היוון, 4.5% מס רכישה, 12% מס שבח, 2.5% מס מכירה ו-10% היטל השבחה. לדבריו, הפיצוי הנמוך יבטל כל מוטיבציה לערוך עסקאות בקרקע.
יצוין, כי שר המשפטים, מאיר שיטרית, הודיע שיתנגד להצעת שמחון להעלות את הנושא לדיון, מאחר וטרם הושגה הסכמה באשר לפרטי ההצעה, ולכן טרם ידוע באם ההצעה תועלה לדיון.
להערכת גורמים בענף הנדל"ן, בג"ץ לא יתייחס כלל לשאלת האחוזים הקשורים לפיצוי בעת שינוי הייעוד, העומדים במרכז הוויכוח המתמשך בנושא הקרקעות, אלא ימליץ לממשלה ולמועצת מקרקעי ישראל, לקבוע פיצוי לחקלאים בעבור הוויתור על הקרקע כאמצעי ייצור, בלי שום קשר לייעודה החדש ולתוכניות הבנייה המתוכננות עליה.
להערכת הגורמים, החלטה מסוג זה היא שוויונית הרבה יותר, מאחר והיא קובעת פיצוי שווה בעבור הוויתור על העיסוק בחקלאות לחקלאי המרכז ולחקלאי הפריפריה, בלי שום קשר לשאלת הביקוש לאדמתם.
על פי טענת הקשת המזרחית, שהגישה את העתירה לבג"ץ, הפיצוי שדורשים החקלאים בעת שינוי הייעוד אינו שוויוני ומפלה לרעה בין המחזיקים בקרקע לבין שאר אזרחי המדינה, ובין חקלאי המרכז שעתידים לגרוף מיליונים בעת שינוי הייעוד לבין חקלאי הפריפריה, שלאדמתם כמעט ואין ביקוש.
לתשומת לבכם: מערכת גלובס חותרת לשיח מגוון, ענייני ומכבד בהתאם ל
קוד האתי
המופיע
בדו"ח האמון
לפיו אנו פועלים. ביטויי אלימות, גזענות, הסתה או כל שיח בלתי הולם אחר מסוננים בצורה
אוטומטית ולא יפורסמו באתר.