משרד התשתיות יפתח במו"מ עם חב' הדלק על כיסוי אחזקת מלאי חירום

החלטת בג"ץ תחייב את המשרד גם במו"מ עם החברות הוותיקות, המחזיקות במלאי על חשבונן

תדהמה והפתעה רבתי היו אתמול (ב') במשק האנרגיה בארץ, כאשר נודע על ההחלטה התקדימית של בג"ץ, שהחליט להוציא צו ביניים, המשהה את התקנות שחייבו את חברות הדלק החדשות להחזיק מלאי דלק חירום אזרחי על חשבונן.

את העתירה לבג"ץ מובילות חברות דור אנרגיה ואלון, והצטרפו אליה גם טן (שבשליטת אליעזר פישמן, מבעלי "גלובס") דיאלוג 2000 ואברך. מדובר בהחלטה חשובה הן מהבחינה המשפטית והן מבחינת משק האנרגיה.

נודע, כי כתוצאה מההחלטה, ייפתח כבר בימים הקרובים מו"מ בין משרד התשתיות ובין חברות הדלק החדשות. החברות ידרשו לקבל ערבות מדינה כתנאי להחזקת מלאי, לצורך כיסוי עלויות האשראי שייגרמו להן. ככל הנראה, החלטת בג"ץ תאלץ את משרד התשתיות לפתוח במו"מ דומה גם עם חברות הדלק הוותיקות, אשר גם הן מחויבות להחזיק במלאי חירום על חשבונן, מאז שנכנסו התקנות החדשות בנושא באוגוסט 2001.

נשיא חברות דור אנרגיה ואלון, דוד ויסמן, אמר, כי הוא מצר על התנהלות המדינה בפרשה זו, משום שלדעתו היא פעלה תוך תיאום עם שלוש חברות הדלק הוותיקות - פז, דלק וסונול - ובכך גרמה לפגיעה ברפורמה בענף הדלק. ויסמן הוסיף: "אני מקווה שההתנהלות בעתיד תהיה בדרך של שוויון מול כל חברות הדלק, ללא העדפה לחברות פז, דלק וסונול".

גורמים בחברות הדלק הוותיקות אמרו היום, כי הם לא מצטערים על פסיקת בג"ץ וגם מבחינתם ההחלטה טובה. זאת, לדבריהם, משום שמעתה ואילך החובה לדאוג לאספקת מלאי חירום מוטלת קודם כל על המדינה ולא רק על החברות.

לדברי הגורמים בחברות הוותיקות, הם יחזיקו לפנים משורת הדין במלאי חירום, וזאת משום שהמדינה הבטיחה, כי תגן בעתיד על החברות מפני שינויים בערך המלאי.

בעתירה לבג"ץ, דרשו חברות הדלק החדשות לבטל סעיף בחוק ההסדרים, אשר מכוחו יכול (ואכן כך עשה) שר התשתיות להוציא תקנות המטילות חובה על חברות דלק להחזיק מלאי אזרחי על חשבונן.

זהו מקרה משפטי נדיר, שבו בג"ץ מתערב בחוק ההסדרים ומשהה את אחד הסעיפים בו. בג"ץ אמר, כי הוא שוקל להרחיב את ההרכב שידון בעתירות, לנוכח האפשרות המעשית שנוצרה לבטל חקיקה.

החובה להחזיק מלאי חירום מוטלת על חברות הדלק בארץ, כאמור, מאז אוגוסט 2001, על-פי החלטה ממשלתית, ביוזמת משרדי התשתיות והאוצר. בשעתו, התנגד ראש מינהל הדלק דאז, יואב ערמוני, להחלטה, בטענה שהיא מקפחת את חברות הדלק החדשות.

עמדתו של ערמוני שימשה בבג"ץ את החברות העותרות. ההחלטה חסכה 100 מיליון שקל למדינה, ולעומת זאת, הטילה מעמסה כספית בסדר גודל זה על חברות הדלק.

בשלב זה, מסתמן ניצחון לחברות הדלק החדשות בבג"ץ, אם תוך שבועיים לא יגיעו המדינה וחברות הדלק להסדר, במסגרתו החברות יסכימו להחזיק במלאי אך כאמור יקבלו ערבות מדינה, שתכסה את הוצאותיהן. ההחלטה החדשה תציב רף כניסה נמוך מעתה ואילך עבור חברות דלק חדשות, משום שלא יידרשו להחזיק במלאי חירום, דבר הכרוך בהוצאות כבדות. דור ואלון טענו בעתירה, כי על-פי התקנות החדשות הן חייבות להחזיק מלאי ל-45 ימי מכירות בעלות של 44 מיליון שקל.

כמו כן, הדבר העניק יתרון ברור לחברות הוותיקות שמחזיקות זה שנים רבות במיתקני האיחסון.