יוזמה מפתיעה לתיקון החוק: גוף ממשלתי יורשה להקים את מיזם הולכת הגז הטבעי

עקב כשלון המכרז - מגמה לבחור לביצוע רוב המיזם בתשתיות נפט, מקורות או חברת החשמל

דיון מכריע נפתח אמש (ג') בין נציגי משרדי האוצר והתשתיות בנושא עתיד פרויקט הולכת הגז הטבעי. זאת, על רקע ביטולו, בשבוע שעבר, של המכרז הבינלאומי להקמת הפרויקט על-ידי יזמים פרטיים. למכרז הוגשה הצעה אחת, של קבוצה בראשות חברות פז ואפריקה-ישראל - וזו נפסלה.

נודע, כי משרדי התשתיות והאוצר נוטים בשלב ראשון לקבל החלטה, שלפיה יבוצע הקטע הראשון והדחוף יותר של פרויקט ההולכה - מאשדוד לתחנת הכוח גזר (שליד רמלה) באמצעות קבלני ביצוע. בהקמת הצנרת של הקטע הזה יושקעו עשרות מיליוני דולרים.

המשרדים ימליצו לבחור בחברת ניהול ופיקוח פרויקטים פרטית, שתוציא מכרז לקבלני ביצוע של הצנרת. אחרי הביצוע, יימסר קטע ההולכה הראשון לחברת הולכת הגז הטבעי, שתיבחר בשלב מאוחר יותר ושגם תנהל את כל הפרויקט, כולל הקטע הראשון, ותהיה אחראית על ביצוע יתר הקטעים.

בין היתר, נשקלת אפשרות לבחור לניהול הקטע הראשון בחברות כגון תה"ל, ברן הנדסה ובייטמן הנדסה. בייטמן הנדסה היתה שותפה בקבוצת פזאפריקה-ישראל.

משרד האוצר גורס, כי יש לקדם קודם כל את ההליכים הסטטוטוריים, שיאפשרו את הקמת הפרויקט, ובראשו קטע ההולכה הראשון. הגז אמור להתחיל לזרום לתחנות הכוח של חברת החשמל - בגזר ובאשדוד - כבר בתחילת 2004. בשל כך, יש לקבל החלטות בדחיפות, אחרי עיכובים של מספר שנים.

נודע, כי משרדי האוצר והתשתיות קיבלו בישיבה החלטה חשובה ולא צפויה, שלפיה יחלו בקרוב להכין שני תיקוני חקיקה בחוק הגז הטבעי, שחוקק רק לפני שנה. אחד התיקונים קובע, כי ניתן יהיה למסור את פרויקט ההולכה, שבו יושקעו כ-250 מיליון דולר בכל שלביו, גם לחברה ממשלתית.

החוק אסר עד עכשיו לשלב חברות ממשלתיות בפרויקט להולכת הגז, אלא רק יזמים פרטיים. כעת - בעקבות כישלון המכרז שיועד ליזמים פרטיים - המגמה היא למסור את הפרויקט כולו לחברה ממשלתית. זאת, בשל המצב המדיני-בטחוני ובשל המיתון.

נודע, כי המועמדים המרכזיים מבחינת משרדי התשתיות והאוצר הם: חברת החשמל, החברה הממשלתית לתשתיות נפט ואנרגיה וחברת מקורות. קיימת אפשרות, שגם חברת כביש חוצה ישראל תהיה מעורבת בפרויקט, או לפחות בחלקו הראשון, כחברה מנהלת. חוצה ישראל - בניגוד לשלוש החברות הממשלתיות שצוינו - לא תהיה מבצעת הפרויקט.

בישיבה אמש הודיע הממונה על ההגבלים העסקיים, דרור שטרום, כי יתנגד בתוקף למסירת הפרויקט לחברת החשמל, שכן היא מונופול חזק, שרק יתחזק יותר, מה עוד שחברת החשמל תהיה צרכנית עיקרית של הגז.

תיקון החקיקה השני יציע, כי ניתן יהיה למסור את הפרויקט ללא מכרז. זאת, במטרה לנהל מו"מ עם החברות הממשלתיות ולבחור אחת מהן לביצוע הפרויקט.

במהלך הדיון ירדה מהפרק אפשרות להקים חברה ממשלתית חדשה, שתהיה אחראית על הפרויקט. אנשי משרד האוצר ציינו, כי מבחינת לוח הזמנים, חברת החשמל מסוגלת להקים את הפרויקט במהירות הרבה ביותר.