מלאכה ערכית מקצועית

תגובות עוה"ד במשק אינן מפתעיות

פנחס רובין: חבל שהסוגיות החשובות שהועלו בבג"ץ נפתרות בערכאות שיפוטיות ולא בערכאות שלטוניות. הדבר מצביע על קוצר ידו של השלטון במדינת ישראל ומערכותיו להגיע לפתרון של סוגיה סבוכה כמו זו.

רם כספי: אני סבור שממשלת ישראל חייבת לעגן בחוק את זכויות החקלאים, על כל גווניהם. וזאת על בסיס קריטריונים שוויוניים. ממשלת ישראל יכולה לקבוע פיצוי עבור שינוי הייעוד של הקרקעות תוך הבאה בחשבון של שיקולים לאומיים וביניהם מיקום הקרקעות (איזורי ספר לעומת איזורים עירוניים) והכל ללא אפליה או אבחנה בין סוגי החקלאים. צריך לזכור תמיד את זכויות החלוצים, את אלה שהקימו את המדינה ובנו אותה, שהתיישבו באיזורים שנחשבו אז לאיזורי ספר והיום הם באיזורים מרכזיים. הממשלה צריכה לגלות אומץ ולהעביר חקיקה מיידית תוך מתן פיצוי הולם לחקלאים. אמנון עברון: יש ליצור אבחנה בין חקלאים במושבים ששילמו עבור הקרקע, לבין שאר החקלאים. נראה לי שלגבי הראשונים צריך ליצור דין מיוחד. לגבי האחרים זו שאלה כלכלית חברתית שהפתרון צריך להינתן מחוץ לכתלי בימ"ש. הנושא לא יכול להיפתר בוועדה זו או אחרת, שמוקמת אד הוק ושלא רואה את כל הסוגיות הכלכליות והמשפטיות. צריך לפתור את הסוגיה ברמה יותר מקיפה, לבחון את כל ההשלכות ולהציע חקיקה בנושא. נדמה לי גם שאי אפשר לפגוע בדברים שכבר נעשו.

בן דרור ימיני: באופן עקרוני אני מברך על ההחלטה, היא צעד קדימה לטובת חלוקה נכונה יותר של אחד מהנכסים הלאומיים החשובים ביותר, האדמה והקרקעות, נכס השייך לכל הציבור. אסור שתהיה פגיעה באנשים שעיבדו את האדמה ויש להם זכויות גם אם הם לא מוגדרים היום משפטית. ההסדר הראוי ביותר הוא הסדר שייתן יותר למושבים והקיבוצים שבפריפריות ופחות לאלה שבמרכז הארץ, באופן שמצד אחד אף אחד לא ייפגע ומצד שני יתרת הקרקעות ישמשו כהון שייך לכל הציבור.

שלמה כהן: שוב הוכח כי לישראל מערכת שיפוט עצמאית מקצועית ישרה ואמיצה, והיא תנאי שאין בלתו לחברה חופשית דמוקרטית. אפשר להסכים עם פסק הדין ברמה הפילוסופית, אפשר לחלוק עליו אבל כל מי שמעיין בפסק הדין רואה מלאכה מקצועית ערכית ראשונה במעלה.