שמחון יעלה את הצעתו להסדר לדיון בממשלה רק אחרי ראש השנה

נמשכת המחלוקת בין שרי החקלאות והמשפטים בנוגע להסדר המוצע

"החלטת בג"ץ מחזקת את הצורך להגיע להסדר היסטורי בנושא הקרקעות על בסיס שיהיה מקובל על כל הצדדים". כך הגיב היום (ה') שר החקלאות, שלום שמחון, על החלטת בית המשפט העליון.

שמחון אומר, כי המשמעות של החלטת בג"ץ היא החזרת הכדור לממשלה, לכנסת ולמינהל מקרקעי ישראל, שיצטרכו עתה לקבל החלטות מאוזנות.

שמחון אמר, כי יביא לאחר ראש השנה לממשלה את הצעת הפשרה שגיבש, הכוללת מרכיבים מהמלצותיהן של הוועדות הציבוריות שבחנו את הנושא: ועדת רונן וועדת מילגרום. על פי הצעת הפשרה של שמחון, הפיצוי לחקלאים במרכז הארץ יופחת לעומת החלטה 727 שבוטלה ע"י בג"ץ, וכן תיקבע תיקרה לפיצוי שיקבלו החקלאים תמורת הקרקע.

שמחון אומר, כי כל הצדדים, לרבות נציגי הקשת הדמוקרטית המזרחית, מבינים שלא ניתן להשליך את החקלאים מאדמתם ללא פיצוי כלשהו על אובדן פרנסתם ועל השנים הארוכות שהשקיעו בקרקע, ולכן, לדעתו, הפיצוי המוצע בהצעת הפשרה הוא סביר והגיוני, מאחר שגם משיעור זה יופחתו מיסים והיטלים.

שר המשפטים, מאיר שטרית, הודיע היום שהוא מתנגד ליוזמתו של שמחון, להעלות את הצעתו בעניין האדמות החקלאיות לדיון בממשלה. מלשכת שר המשפטים נמסר, כי סירובו של שטרית נובע מכך שלטענתו לא התקבלה כל הסכמה בנושא בינו לבין שמחון, ולכן ההצעה, באם תועלה, תהיה על דעתו של שמחון בלבד.

הבקשה לגיבוש עמדה מוסכמת בנושא הפיצוי המגיע לחקלאים בעת שינוי ייעוד קרקע חקלאית התקבלה על ידי ראש הממשלה, אריאל שרון, בעקבות חוסר יכולתה של הממשלה לגבש עמדה בנושא זה ולהגישה לבג"ץ.

לאחר שורה של דיונים בין שמחון לשטרית, לא הצליחו השניים להגיע לעמדה מוסכמת, אך למרות זאת החליט שמחון להעלות לממשלה את ההצעה בניגוד לדעתו של שטרית.

גורמים בענף הנדל"ן אומרים, שגם אם שמחון יעלה את ההצעה להצבעה, הרי שמדובר יהיה בדיון עקר, כי לממשלה וליועץ המשפטי לממשלה אליקים רובינשטיין אין מספיק זמן ללמוד את הכרעת בג"ץ. כן יקשה על הממשלה לקבל החלטה הנוגדת לחלוטין את החלטת בית המשפט, שקבע שכל החלטות המינהל בנושא זה בטלות.