התקווה המצרית

הגז הטבעי, שישראל אמורה להיות לקוחה מרכזית שלו, הוא תקוותה של מצרים להיחלץ ממצבה הכלכלי הקשה. אלא שהאנדרלמוסיה סביב פרויקט הולכת הגז בישראל, מעכבת השלמת העיסקה

"עתודות הגז הטבעי שהתגלו עד עתה במצרים מעורכות ב-55 אלף מיליארד רגל מעוקב. הממשלה המצרית מקווה שהן יוציאו את הכלכלה המצרית מן המבוי הסתום אליו נקלעה". כך מוסרים עיתוני האנרגיה הבינלאומיים "אויל אנד גז ז'ורנל" ו"פטרוליום אקונומיסט", וכן העיתון "פייננשל טיימס". ישראל אמורה להיות אחת הצרכניות המרכזיות של מצרים במסגרת פרויקטי הייצוא העתידיים. קהיר מקווה ששני מיזמים גדולים המתוכננים לקום ליד חופי הים התיכון, ייצאו באוניות החל מ-2005 כ-8.6 מיליון טון גז מנוזל בשנה ליצרני חשמל באירופה. ישראל אמורה לקבל את הגז ממצרים באמצעות צנרת, בשל הסמיכות הגיאוגרפית. אנליסטים בקהיר מעריכים, כי פרויקט זה, בו מעורבות החברה הבריטית בריטיש גז והחברה האיטלקית אדילסון, ייצא לפועל בקרוב.

לדברי העיתונים, "הבעיה העיקרית היא לאתר קונים שיתחייבו לרכוש כמויות גז גדולות לתקופה של 20 שנה ויותר - פרק הזמן המינימלי הדרוש לכיסוי ההשקעות העצומות בבניית מתקני גז ותשתיות נילוות". חברת החשמל הישראלית אמורה להתחייב לרכוש את הגז המצרי במשך 15 שנה.

חברת בריטיש גז דיווחה באחרונה, כי חתמה על הסכם ל-20 שנה עם החברה הצרפתית גז דה פראנס, וזו תרכוש את כל התפוקה מהפרויקט שלה במצרים. בריטיש גז מתכוונת להשקיע בארבע השנים הבאות 770 מיליון דולר במצרים.

בריטיש פטרוליום מתכננת פרויקט גז טבעי מנוזל שלישי במצרים, והיא מתבססת על עתודות בהיקף של 4 טריליון רגל מעוקב שטרם שווקו. העיתונים מדווחים, כי חברות הנפט הפועלות במצרים מודאגות מבקשת חברת הנפט הממלכתית המצרית, לדחיית תשלומים על מוצרי הנפט והגז המשווקים בשוק המקומי.

חברת הנפט המצרית, שהזרימה בעבר הכנסות במטבע זר לקופת המדינה, הפכה גם ליבואנית ואינה תורמת מטבע זר למדינה. החברה מוכרת בשוק המקומי במחירים מסובסדים, שאינם מכסים את עלות ההפקה. החברות הזרות סבורות שעל מצרים ליטול הלוואות ממוסדות בינלאומיים, במקום לקפח אותן.

אתמול (ג') פורסם ב"גלובס", כי הירחון הבינלאומי לענייני אנרגיה MEES דיווח, כי בשלב זה הוקפאו השיחות בין מצרים לבין חברת החשמל הישראלית, וזאת בשל האנדרלמוסיה שבה נתון המכרז להקמת רשת הולכת הגז בישראל. חברת החשמל אמורה לרכוש גז מצרי בהיקף של 200 מיליון דולר בשנה.

היום (ד') מסרה השותפות המצרית-ישראלית EMG, האמורה לספק את הגז, כי "הקבוצה ממתינה לפיתרון בעיות הולכת הגז בארץ, בטרם תחדש את המו"מ עם חברת החשמל".

גורמים במשק האנרגיה בארץ אמרו היום, כי באחרונה העבירה מצרים מסרים ברורים לישראל, לפיהם העיסקה עומדת בתוקפה. עוד אומרים הגורמים, כי מצרים לא מתנגדת שישראל תרכוש תחילה גז מעזה, באמצעות בריטיש גז, וזאת בלבד שגז פלשתיני לא יסגור את הדלת בהמשך להגעתו של גז מצרי.

כפי שפורסם, מתקיימים מגעים לפיהם ישראל תרכוש גז מעזה במסגרת המיכסה שהובטחה בעבר לשותפות המצרית-ישראלית, וזאת אם השותפות המצרית-ישראלית תסכים לכך. עיסקה זו עשויה לצאת לפועל גם בשל הקשרים העיסקיים המצוינים שיש לבריטיש גז במצרים.