המינהל מגבש הצעה לפיצוי החקלאים על-פי שווי הקרקע לפני שינוי הייעוד

הפיצוי יתבסס על ההשקעה בקרקע * תימנע השתתפות בעלי אינטרס בהצבעת מועצת המינהל

שיעור הפיצוי לחקלאים ייקבע מעתה על-פי השווי החקלאי של הקרקע, ולא על-פי השווי לאחר שינוי הייעוד. עיקרון זה עומד בבסיס ההצעה, אותה מגבש צוות בראשות היועצת המשפטית של מינהל מקרקעי ישראל, עו"ד רחל זכאי.

לאחר גיבוש ההצעה על-ידי נציגים של משרד האוצר ומשרד המשפטים, היא תוגש לאישור היועץ המשפטי לממשלה, אליקים רובינשטיין. לאחר מכן תוגש לאישור מועצת מקרקעי ישראל, שתתכנס באוקטובר. במינהל מעריכים, שהממשלה תבקש לדחות את הישיבה למועד מאוחר יותר.

הצעה זו תחליף את החלטות מועצת מקרקעי ישראל 717, 727 ו-737 שבוטלו על-ידי בג"ץ בשבוע שעבר (ה'), בעקבות עתירת הקשת המזרחית הדמוקרטית. עוד קובעת ההצעה, שאת שווי הקרקע תקבע ועדת פיצויים מיוחדת בראשות שופט.

ההחלטות מבוססות על פסיקת בג"ץ, הקובעת שיש לנתק את מחיר הקרקע משינוי הייעוד. עוד קובעת ההצעה, שהפיצוי יתבסס על ההשקעה שנעשתה בקרקע במשך השנים, כך שחקלאי שגידל מטעים, או בריכות דגים, יזכה בפיצוי גבוה יותר מזה של חקלאי שגידל גידולי שדה בלבד.

במינהל סבורים, שבמרכז הארץ הפיצוי יהיה נמוך יותר מזה שהיה מושג באמצעות ההחלטות שבוטלו, ואילו בפריפריה הפיצוי צפוי להיות גבוה יותר.

גורמים במינהל אומרים, שפסיקת בג"ץ אינה משאירה שאלות בלתי פתורות, וקובעת בדיוק מה מותר ומה אסור, ולכן לא נותרה כל ברירה אחרת אלא לנקוט בגישה חדשה לחלוטין. ל"גלובס" נודע, שבהצבעה שתתקיים במועצת מקרקעי ישראל תמנע השתתפותם של כל מי שיש לו אינטרס מוסדי או אישי בקרקע חקלאית. איסור זה יכלול את ראש הממשלה, אריאל שרון, המשמש כיו"ר מועצת מקרקעי ישראל, חברי מושבים, חברי קיבוצים ואת עובדי הסוכנות. עקב כך תתקבל ההחלטה על-ידי נציגי הממשלה ונציג קק"ל בלבד.