הממשלה מבקשת להשתמש בצנרת של תש"ן להולכת הגז

בעבר, החליטה הממשלה לבטל החלטה למסור את כל הפרויקט לתש"ן, בהיותה חברה ממשלתית

הזיגזג בפרויקט הולכת הגז הטבעי נמשך: משרד התשתיות נואש ככל הנראה מהאפשרות להשלים לפחות את הקטע הראשון של פרויקט הולכת הגז הטבעי עד תחילת 2004.

המשרד החליט באופן מפתיע לפנות לחברה הממשלתית לתשתיות נפט ואנרגיה, כדי לבחון אפשרות להשתמש בצנרת הקיימת של החברה, כדי להוליך את הגז הטבעי לתחנות הכוח הראשונות של חברת החשמל, שאמורות לפעול באמצעות גז.

ל"גלובס" נודע, כי סגנית שר התשתיות, נעמי בלומנטל, פנתה למנכ"ל תש"ן, רפי טטרקה, כדי לבחון שימוש בצנרת המובילה כיום סולר בין אשדוד לאתר תחנות הכוח של חברת החשמל בגזר, שליד רמלה.

כמו כן, מבקשת בלומנטל לבחון אפשרות להשתמש, לצורך הולכת גז טבעי, בצנרת הסולר שבין אשדוד לאתר תחנות הכוח חגית של חברת החשמל, ליד יוקנעם.

לדברי בלומנטל, הכוונה היא להשתמש בצנרות הסולר של חברת תש"ן באופן זמני, עד להקמת מערכת ההולכה המרכזית, שעדיין לא ברור מי יהיו הבעלים שלה.

לפני חמש שנים, החליטה הממשלה לבטל החלטה קודמת שלה, והחליטה למנוע מהחברה הממשלתית לתשתיות נפט ואנרגיה לבצע את פרויקט ההולכה. זאת, למרות שעד למועד זה השקיעה תש"ן מיליוני שקלים בהכנת הפרויקט, אחרי שהונחתה לעשות כן על-ידי שר האנרגיה דאז, משה שחל.

הממשלה החליטה אז, כי ראוי לפרסם מכרז ליזמים פרטיים, כדי להפריט את הפרויקט, מה גם שתש"ן היא חברה ממשלתית ומונופול בתחום הולכת מוצרי הדלק ברחבי הארץ.

המכרז, ליזמים פרטיים לא הצליח וניגשה אליו רק קבוצה אחת - בראשות פז ואפריקה-ישראל. קבוצה זו נפסלה לפני חודש על-ידי ועדת המכרזים הממשלתית, לאחר שהשותפה הזרה שהיתה מעורבת מלכתחילה בקבוצת פז-אפריקה פרשה מהמכרז.

פז ואפריקה ביקשו להתמודד, במקום זאת, במשותף עם חברה זרה אחרת, אך ועדת המכרזים סירבה לאפשר זאת. כתוצאה מכך, החליטו באחרונה משרדי התשתיות והאוצר לבחון את מסירת קטע ההולכה הראשון (בין אשדוד לגזר) לחברה ממשלתית.

עם המתמודדות האפשריות נמנו: חברת החשמל, מקורות וחברת תשתיות נפט. כעת, שוב השתנתה הדעה, ובמקום להקים צנרת חדשה עד תחילת 2004, הגיעו במשרד התשתיות למסקנה שאפילו הקטע הראשון שאורכו עשרות קילומטרים, לא יהיה מוכן עד המועד הנדרש.

חברת החשמל חייבת להתחיל לקבל גז בתחילת 2004, שכן היא נערכה לכך בהתאם להוראות הממשלתיות. אם הגז לא יגיע עד מועד זה, קיימת סכנה לקריסת מערכת החשמל בארץ, שאמורה להתבסס בשנים הבאות על גז טבעי במחצית מהייצור שלה.

נודע, כי מחר (ד') תתקיים פגישה בין אנשי חברת החשמל לאנשי חברת תש"ן, כדי לבדוק אם יש פתרון טכני להעברת הגז באמצעות צנרות הסולר הקיימות של תש"ן.

תש"ן טוענת זה תקופה ארוכה, כי היא היחידה המסוגלת להולכת גז במהירות וביעילות וללא צורך בסיבוכים בירוקרטיים, משום שהיא שולטת על כל צנרות הדלק לאורכה ולרוחבה של ישראל.