מטה המאבק לעיגון זכויות החקלאים בקרקע חקלאית נוטה להסכים להצעת היועץ המשפטי לממשלה, אליקים רובינשטיין, שהוגשה לממשלה לקראת הדיון בהחלטת בג"ץ הקרקעות. משמעות הדבר היא הסכמה ראשונה בין הצדדים בנושא זה.
לדברי מזכ"ל התק"ם, נתן טל, המטה אמנם מעדיף את הצעת שר החקלאות, שלום שמחון, הקובעת תשלום של 66% משווי הקרקע למינהל בעת שיוני היעוד מקרקע חקלאית לקרקע המיועדת להרחבת היישובים ולהקמת פרוייקטים לתעסוקה, ולא תשלום של 91% כפי שמציע רובינשטיין, אך לדעתו, עצם ההצעה כמוה כהכרזה שיש על מה לדבר.
על-פי הצעתו של רובינשטיין, החקלאים במושבים ובקיבוצים יוכלו להמשיך לבצע הרחבות של שכונות קהילתיות (החלטה 737), וכן לבצע פרויקטים כלכליים של מסחר, תיירות ועוד (החלטה 717). שינוי הייעוד יתבצע ללא מכרז, ואילו החקלאים יחויבו בתשלום של 91% משווי הקרקע על-פי הערכת השמאי של מינהל מקרקעי ישראל.
יצויין, שעל-פי ההחלטות שביטל בג"ץ, שילם המגזר החקלאי 51% מהשווי לאחר שינוי הייעוד בעבור שטחים לתעסוקה במרכז הארץ, ו-66% מהשווי בעבור הרחבות יישובים.
משמעות הדבר היא שאמנם המגזר החקלאי יתבקש לשלם יותר, אך עדין תישמר לו הזכות לקבל את הקרקע לידיו ללא מכרז ותישמר לו הזכות ליזמות. אם תתקבל הצעתו של שמחון, הרי שהחקלאים יקבלו שוב הטבה שמשמעותה הנחה על מחיר הקרקע.
הצעת רובינשטיין באה בעקבות פרשנותו, לפיה החלטת בג"ץ שניתנה לפני כשלושה שבועות, אינה מבטלת את החלטות 717 ו-737, אלא רק את החלטה 727 שעוסקת בביניה רוויה למגורים. יצויין, שבג"ץ פסל את שלוש ההחלטות, וקבע שהן אינן סבירות בשל ההעדפה המוחלטת שהן מעניקות לקיבוצים ולמושבים.
הצעתו של רובינשטיין מעניקה שוב הטבה למושבים ולקיבוצים, בכך שהיא סותרת את החלטת מועצת מקרקעי ישראל, לפיה הקרקע תוחזר למדינה בעת שיוני הייעוד. ההצעה מאפשרת למגזר החקלאי להקים שכונות ולהקים פרויקטים ללא מכרז על אדמות המדינה.
באשר להחלטה 727, החליט רובינשטיין להניח לה לפי שעה, עד לקביעת החלטה חדשה. גם שמחון נקט בשיטה דומה, והודיע שהמלצותיו החדשות חלות רק לגבי 717 ו-737.
לדברי טל, המלצתו של רובינשטיין תאפשר את הרחבת היישובים החקלאיים ושדרוג התשתיות בחלק הישן של הקיבוצים והמושבים, ותאפשר להם לפתח פרנסות חלופיות. באשר להחלטה 727, הוא מסכים שאין זה הזמן לטפל בה, במיוחד בשל הביקושים הנמוכים לקרקע חקלאית.
טל מדגיש עוד, שהוא מרוצה מכך שהמלצת רובינשטיין נוגדת במידה רבה את דעת מוסדות התכנון והחברה להגנת הטבע. הללו טענו שיש לפסול את החלטה 737 מאחר שהיא יוצרת פרבור מיותר ועומס רב על התשתיות, ומעודדת בנייה ביישובים החקלאים על חשבון הערים.
הקשת הדמוקטית המזרחית מתנגדת בכל תוקף להצעת רובינשטיין.
לדעת הקשת, החלטות ברוח זו נוגדות את רוח בג"ץ, שקבע שיש לבטל את כל ההחלטות ולהימנע מלקבל פשרות והסכמים פוליטיים, שמטרתם להיטיב עם מגזר אחד על חשבון מגזר אחר. אם יתקבלו החלטות הנוגדות את עמדת בג"ץ, הקשת לא תהסס לפנות שוב לבית המשפט.
לתשומת לבכם: מערכת גלובס חותרת לשיח מגוון, ענייני ומכבד בהתאם ל
קוד האתי
המופיע
בדו"ח האמון
לפיו אנו פועלים. ביטויי אלימות, גזענות, הסתה או כל שיח בלתי הולם אחר מסוננים בצורה
אוטומטית ולא יפורסמו באתר.