אכזבה במגזר העסקי מהחלטת ראש הממשלה, אריאל שרון, להעביר את פרויקט הולכת הגז הטבעי ואת הקמתו לחברת החשמל.
גורמים במגזר העסקי אומרים, שבכך מצהיר שרון, שלמרות כל הכרזות ממשלתו בדבר תמיכה ועידוד פרויקטים בתחומי ה-B.O.T וה-P.F.I, הוא דבק למעשה במדיניות של הענקת כוח למונופולים החוסמים את המגזר הפרטי. לטענתם, ההחלטה מאותתת גם לחברת זרות, לבנקים ולגופי מימון בארץ ובעולם, שהמדינה טרם בשלה לפרויקטים מסוג זה.
גורמים במגזר הפרטי אומרים, שלמרות הצהרות משרד התשתיות ומשרד ראש הממשלה, לפיהן לאחר ההקמה יפורסם מכרז הפעלה בשיטת ה-B.O.T, הסיכויים לכך בפועל הם קלושים.
בדבריהם מסתמכים הגורמים על ניסיון מתמשך של שנים רבות, שבו חברת החשמל מסרבת לוותר על כוחה, מונעת כל תחרות, ועוצרת כל נסיון לשינויים במשק האנרגיה.
הגורמים מציינים עוד, שלחברת החשמל אין שום יתרון בהקמת המערכת, מאחר שממילא היא סובלת מחובות כספיים ניכרים, ולכן היא תצלח לגייס רק מימון יקר, שהחזרתו תוטל ממילא על קופת המדינה.
דבר זה עלול להרע עוד יותר את דירוג האשראי של חברת החשמל ואת דירוג האשראי של ישראל.
עוד נטען, שלאחר שחברת החשמל קיבלה את השליטה בהולכת הגז, לא ירחק היום בו היא תדרוש לקחת חלק גם בפרויקטים של תקשורת, לאור העובדה שהרשת שלה פרוסה ממילא על כל המדינה.
מנכ"ל אפריקה-ישראל, פיני כהן, אמר בתגובה, שקבוצת אפריקה-ישראל ופז הציגה אלטרנטיבה ראויה בשיטת ה-B.O.T, המבוססת על הניסיון הרב שנצבר בסלילת כביש חוצה ישראל. לדבריו, הקבוצה נשארה נחושה בדעתה שהיא מסוגלת לבצע את הפרויקט.
כהן הוסיף, שעל הממשלה לאפשר למגזר הפרטי לקחת חלק בפרויקטים מסוג זה, ולא להרוג את השיטה בגלל קשיי התקופה ומניעים נוספים. כהן מצר על כך שגורמים במגזר העסקי כלל לא הוזמנו ללשכת שרון, כדי להביע את דעתם בנושא.
מנכ"ל דלק מערכות אנרגיה ואבנר נפט וגז, גדעון תדמור, סבור לעומת זאת, שבמצב שנוצר לאחר חקיקת חוק הגז וכשלון מכרז ההולכה, הפתרון לפיו חברת החשמל תבנה את מערכת ההולכה - הוא היחיד שיאפשר למערכת ההולכה להזרים גז ללא עיכוב. זאת, בשל המבוי הסתום שנוצר עקב פסילת המכרז.
לדעתו, אם לוח הזמנים הוא האלמנט החשוב ביותר בהחלטה, מדובר בהחלטה נכונה לחלוטין.
מנכ"ל חברת החשמל, יעקב רזון, אמר, שלחברת החשמל אין עניין להיות מתפעל הצינור או בעל רשיון המוליך.
לכן על משרד התשתיות לדאוג שבעת השלמת הקטע הראשון, תיבחר חברה בעלת רשיון תקף להפעלת מערכת ההולכה, אליה תועבר הבעלות על הצינור.
רזון מדגיש, שחברת החשמל תיקח על עצמה את גיוס ההון הדרוש להקמת הפרויקט ואת הקמתו. לדעתו, חשיבות ההחלטה היא בכך שמתחילת 2004 אכן ניתן יהיה לספק חשמל באמצעות גז טבעי. לדברי רזון, השימוש בגז הטבעי יחסוך לקופת המדינה 108 מיליון דולר כבר ב-2004, ו-242 מיליון דולר ב-2006.
(ראו "עיתונים בארץ", עמ' 22).
לתשומת לבכם: מערכת גלובס חותרת לשיח מגוון, ענייני ומכבד בהתאם ל
קוד האתי
המופיע
בדו"ח האמון
לפיו אנו פועלים. ביטויי אלימות, גזענות, הסתה או כל שיח בלתי הולם אחר מסוננים בצורה
אוטומטית ולא יפורסמו באתר.