הקשת הדמוקרטית המזרחית דורשת מהיועץ המשפטי לממשלה, אליקים רובינשטיין, וממינהל מקרקעי ישראל, שלא לפרסם את הוראות המעבר להכשרת פרויקטים בקרקע חקלאית.
הוראות המעבר אושרו היום (ב') בהנהלת המינהל, והן יוגשו לאישור מועצת מקרקעי ישראל בתחילת אוקטובר.
לדברי הקשת, אישור הפרויקטים הוא עקיפה של החלטת בג"ץ ופגיעה בעקרון הפרדת הרשויות. היא קוראת למינהל ולממשלה להימנע מצעדים עוקפי בג"ץ.
לדברי הקשת, מהחלטת בג"ץ, המבטלת את כל החלטות מועצת מקרקעי ישראל באשר לפיצוי החקלאים, עולה שאין להכשיר כל שינוי ייעוד וכל עיסקה לאחר 15 באוגוסט, המועד שבו הוצא צו הביינים. לטענתה, מטרת הוראות המעבר היא הכשרת תוכניות בדרך עקיפה באמצעות החלטות שנפסלו.
הקשת מסכימה ל"פתיחת אשנב צר" לאישור עיסקאות שביצוען החל לפני צו הביניים, אך "לא תיתן יד להשתוללות בתחום זה". לטענת הקשת, הכשרה בדיעבד של פרויקטים מעקרת את החלטת בג"ץ.
הקשת מתריעה, שבין אפריל 2002 למאי 2002 אישר המינהל 1,131 בקשות לשינוי ייעוד קרקע חקלאית, "תוך הפגנת יעילות שאינה אופיינית לו". וזאת, למרות שבית המשפט הודיע במפורש שעל המינהל להודיע לכל הבאים איתו במגע שמתקיימים הליכים משפטיים העשויים להסתיים בביטול ההחלטות.
גם החברה להגנת הטבע פנתה ליועצת המשפטית של מינהל מקרקעי ישראל, עו"ד רחל זכאי. היא מבקשת להתחשב בשיקולי התכנון הלאומי ואיכות הסביבה, שבאים לביטוי בהחלטת הבג"ץ, ו"למנוע אישור פראי של תוכניות בנייה". במקביל, דורשת החברה להגנת הטבע להשמיע את טענותיה בפני מועצת מקרקעי ישראל.
לטענת החברה להגנת הטבע, קיים חשש שהוראות המעבר המתגבשות לא יתאימו להוראות בג"ץ, ויכשירו עיסקאות שנערכו בהתאם להחלטות המבוטלות.
לדעת החברה להגנת הטבע, תנאי מקדמי הכרחי לאישור עיסקה נתונה הוא תוכנית מאושרת לפי הקריטריונים שנקבעו בתוכניות המתאר הארציות 31 או 35, לפני מארס 2001.
היום אישרה הנהלת המינהל את הוראות המעבר שגיבשה הוועדה בראשות זכאי. בין ההוראות: הקמת ועדה, אף היא בראשות זכאי, שתבחן כל עיסקה לפני אישורה. כן נקבע, שניתן לאשר פרויקטים שקידומם הסטטוטורי החל לפני אוגוסט 2001.
לתשומת לבכם: מערכת גלובס חותרת לשיח מגוון, ענייני ומכבד בהתאם ל
קוד האתי
המופיע
בדו"ח האמון
לפיו אנו פועלים. ביטויי אלימות, גזענות, הסתה או כל שיח בלתי הולם אחר מסוננים בצורה
אוטומטית ולא יפורסמו באתר.